Mi teljesült egy év alatt a választási ígéretekből? (I. rész)

0
17

Mivel a Budaörsi Napló folyamatosan igyekszik nyomon követni a városban megvalósult fejlesztéseket, bemutatni a változásokat, jelen lenni az eseményeken, az interjúban számos olyan konkrétum is elhangzik, amiről már írtunk vagy éppen e lapszámunkban írunk bővebben is. Így együtt azonban még nem adtunk számot róluk.

- Mielőtt végigmegyünk azon a listán, amelyet egy évvel ezelőtt a választási kampányban ön és a baloldali képviselőjelöltek ígéretként közzétettek, kérem, hogy emelje ki, mit tart a közelmúlt döntései közül a legfontosabbnak!
Bár nem szerepelt a választási ígéretek között, de mivel a legfontosabb feladatunk az ügyfelek gyors és kultúrált kiszolgálása, a nyáron döntés született arról, hogy bővítjük a városházát, és így a jövőben egy helyre kerülhetnek mindazok az intézmények, amelyek összetartoznak: tehát az okmányiroda, a közterületfelügyelet, az adócsoport, a katasztrófavédelem, a gyámhivatal, a hatósági osztály, a művelődési csoport. Ezzel együtt a hivatali struktúra is ésszerűbb lesz. Átmeneti megoldás, hogy szeptember közepén, még a régi épületben, de új helyen adtuk át az okmányirodát, ahol már most lerövidült a várakozási idő, és sokkal kulturáltabb a környezet az ügyintézéshez. Maga a városháza újjáépítése pedig reményeink szerint másfél-két évnél nem tart majd tovább. Egyelőre a tervpályázatnál tartunk, s utána hamarosan el lehet kezdeni a kiviteli tervek készítését és az építkezést. A beruházást hitelből szeretnénk finanszírozni, tehát nem terheljük vele a folyó évi költségvetést. Az építkezés alatt a hivatal természetesen nem zárhat be, viszont egyre kulturáltabban kell működnie. 

- Az okmányiroda nemcsak Budaörsöt szolgálja ki, hanem Törökbálint, Biatorbágy, Herceghalom és a töb

Sajnos nem, annak ellenére, hogy megkerestem az érintett polgármestereket, de elzárkóztak. Tehát az okmányirodát saját erőből újítottuk fel, oly’ annyira, hogy még az előző kormányzat idején annak a normatíváját is elvonták tőlünk, amit az ő polgáraiknak a kiszolgálásáért kaptunk volna. Most megpróbálunk új forrásokat megpályázni a Belügyminisztériumnál, remélem sikerrel. 

- Egy másik friss hír, hogy hamarosan megnyílik a városban egy úgynevezett teleház, ahol a lakosság ingyen vagy kedvezményesen férhet hozzá informatikai szolgáltatásokhoz. Úgy tudom, személyesen is közbenjárt ennek érdekében.

Valóban nagyon fontosnak tartom, hogy csatlakozzunk az országos teleház mozgalomhoz, aminek az a lényege, hogy azok az emberek, civil szervezetek, akiknek nincs otthon számítógépük, illetve internetes hozzáférésük, de szívesen intéznék on-line a hivatali ügyeiket, vagy segítséget, tájékoztatást szeretnének, megtehessék ezt. A Telekuckó, ami novemberben nyílik meg a Templom téren, az egykori posta majd hírlapárus helyén, az első lépés ehhez. A távlati cél pedig az, hogy az önkormányzati hivatal szinte valamennyi szolgáltatását el lehessen érni otthonról, interneten. Ehhez szeretnénk teljessé tenni az elektronikus közigazgatást is, hiszen Budaörs e tekintetben is mintatelepülés lehet. 

- Akkor vegyük sorra választási ígéreteket! Az első az volt, hogy befejezik az infrastruktúra fejlesztését.

Az utolsó, összefüggő terület, ahol eddig nem volt csatorna, a Csiki hegy. Mára itt is megkezdődött a beruházás…

- És a Frankhegy?

Az nem lakóterület, hanem üdülő övezet, és az ottani igények kielégítése nem egyszerű, hiszen egyes utcákban még víz sincsen. A lakóterületek közül azonban valóban az utolsó a Törökugrató és környéke, ahol a közelmúltban megkezdődött egy háromszázmilliós beruházás, ami ez év végére gyakorlatilag be is fejeződik. Ezzel a településen a csatornázottság 80 százalék fölötti lesz, és az összes közmű rendelkezésre áll.

- A kábelrendszer kivételével…

Ez az önkormányzattól független. Ismert, hogy két szolgáltató kívánta még az idén a várost bekábelezni, de az engedélyeztetések körül vita robbant ki. Ami tény: jelenleg háború dúl közöttük, amibe az önkormányzat nem avatkozhat bele. Ha lezárul, remélhetően ott is elérhetővé válik kábelen az internet és a helyi tévé műsora, ahol ma még nem.

- A választási kampányban a legtöbb szó a főút rekonstrukciójáról esett. Nyáron még úgy tűnt, szeptemberben folytatódik a Templom tér átépítésével, majd kiderült, hogy mégse. Mire számíthatunk tehát?

Valóban kezdhettük volna nyáron az építést, ám elég komoly kritikák merültek fel a már kész tervekkel kapcsolatban. Ezért úgy gondoltuk, hogy kisebb presztízsveszteség az, ha kicsit csúszik a beruházás, de még egyszer átgondoljuk a szakemberekkel. Ezért végeztetünk egy közvélemény kutatást is, ebből kiderül, hogy a többség milyen városközpontot szeretne. Mivel Budaörs egyutcás település volt, nem könnyű központot kialakítani, de a Zichy major és a Templom tér környéke alkalmas rá.

- Biztos, hogy érdemes még erről közvéleményt kutatni? Nem kellene határozottabban kiállni az eddigi tervek mellett?

Hiszen éppen a Budaörsi Napló írta két hónapja, hogy ahova mi sétálóutcát szeretnénk, oda az Esze Tamás utcai iskolába járó gyerekek szülei szeretnék továbbra is autóval hordani a csemetéiket! Ugyan azt mondják, hogy csak reggel meg délután hajtanának be, de hát ehhez nem lehet alkalmazkodni. Vagy beengedünk valahova autókat, vagy nem. Ezért örülnék, ha az újság is teret adna annak, hogy akinek van véleménye, az mondja el! Emellett akadt még több olyan eleme a tervnek, amit érdemes volt újragondolni, és már áttervezték a tervezők. A módosításokhoz a szakhatósági nyilatkozatokat azonban idő beszerezni, a közbeszerzést pedig addig nem lehet lebonyolítani, amíg az engedélyek nincsenek rendben. Tehát ezért halasztottuk az építkezés megkezdését jövő tavaszra. Annak semmi értelme nem lenne, hogy a tél viszontagságait tovább súlyosbítsuk az építkezés olykor kényelmetlen velejáróival.

- És ez halasztja a Budapesti út felújítását is, amit eleve jövő tavaszra terveztek?

Nem, ez nem befolyásolja. A Budapesti út szőnyegezése a Gazdasági Minisztériummal és a közútkezelőkkel lévő megállapodás alapján kezdődhet majd meg. Szeretnénk tartani azt az ütemet, hogy a jövő év végére, de legkésőbb két éven belül a teljes főút rekonstrukció megvalósuljon. Azonban ehhez a pénzt külső keretből kívánjuk előteremteni, így attól is függ, hogy a jövő évi költségvetésben a közútkezelőnek a források valóban rendelkezésére állnak-e majd. 

- A főúton a már átadott részeken van-e olyan szakasz, amelyet módosítani kell?

Nekem kezdettől fogva nem tetszett például, hogy ha a Kőheggyel hátal állunk a főutcán, akkor ott, ahol a virágos bolt, trafóház van, a főút forgalmával ellentétes irányú a szervizút. Ezt egyébként nem mi találtuk ki, hanem a közútkezelő így adott rá engedélyt. Ám ez nem vált be, át kell majd alakítani. Továbbá az idei, forró nyár igazolta azt, hogy zöldterületeket csak automata öntözőrendszerrel együtt szabad létrehozni. Mert igaz ugyan, hogy drága, de ahhoz, hogy a zöld, zöld legyen, a növényeket locsolni kell, különben tönkre mennek.

- Ami a köztereket, játszótereket illeti, a fejlesztési programról éppen a múlt hónapban írtunk!

Két játszóteret már felújítottunk, most adtuk át a Patkó utcait és mindjárt kész lesz a Clementis utcában és az Odvashegyen. Nagyon fontosnak tartom, hogy a közparkok és játszóterek számát növeljük. Ennek érdekében vettünk meg 11 hektár erdőt a Törökugrató és az egykori savanyító területén, s ezzel 17 hektár egybefüggő zöldterület került az önkormányzat birtokába.

- Ez az erdő természetvédelmi terület?

Nem, csak egy kis része. A telket annak idején még a Sasad adta el egy vállalkozónak, aki családi házas övezet kialakítását tervezte ide, s erre a rendezési terv is adott volna lehetőséget. Szerencsére nem valósult meg. A teljes területből csak a Törökugrató szikla természetvédelmi terület, a környezete már nem. Mi itt legfeljebb vendéglátó ipari létesítményeket engedélyeznénk, ami kiszolgálná az ide tervezett szabadidőparkba látogatókat.

- Hangsúlyos választási ígéret volt a kerékpárút hálózat létrehozása; hát ezt nem igazán sikerült még megoldani.

A főúton a szervizút tökéletesen alkalmas arra, hogy kerékpárutakat jelöljünk ki. Egyébként erre a célra a kistérségi településekkel közösen nyújtottunk be pályázatot, hiszen a kerékpárút regionálisan fog elkészülni. Ennél többet még azért nem tudok mondani, mert Budaörs útjainak a kialakítása elég sajátságos, és a többi környező településsel összhangban most készül egy közlekedési, benne tömegközlekedési tanulmány, amitől remélhetően majd okosabbak leszünk. Ezzel párhuzamosan készülnek a belső kerékpárút-hálózat tervei is. 

- Következő vállalás volt: az egészségügyi szakrendelések számának növelése. A múlt hónapban avatták fel az egynapos sebészetet, ami azonban vállalkozói alapon jött létre. Ez nem kritika, tény.

Örülök, hogy nem kritika, mert mindig mosolyogni szoktam azon, amikor a jobboldal kádárista nosztalgiával támadja az egyébként jobboldali gazdaságpolitikát követő baloldali kormányt. Itt is erről van szó. Az önkormányzat természetesen felelős az egészségügyi ellátásért, de ez nem jelenti azt, hogy neki kell önkormányzati intézményként fenntartania és működtetnie. Éppen azért jött el az egynapos sebészet avatására Medgyessy Péter miniszterelnök, mert egy olyan példa valósult meg Budaörsön, amiről országosan vita folyik. Pedig több területen beigazolódott már, hogy ha vállalkozói alapon szervezik meg a munkát, akkor sokkal racionálisabb lesz. Budaörsön a családorvosi rendszerhez hasonló, funkcionális privatizálás zajlott le a szakrendelések területén is. A szolgáltatás garanciái ugyanúgy adottak, ugyanakkor a fejlesztésbe be tudtunk vonni kívülről tőkét, mentesítve az önkormányzati költségvetést. A szolgáltatás minősége így lett szinte egyedülálló az országban.

- Választási ígéret volt egy mentőállomás létesítése...

Szeptemberben fogadta el a testület az ehhez szükséges rendezési terv módosítást, és már meg is van a terület, a szabadidő parkkal illetve a focipályával szemben, amelyet erre a célra biztosítunk. Magát a mentőállomást szintén mi fogjuk megépíteni, a működtetését oldja meg a mentőszolgálat. Hogy mikortól, az nem rajtunk múlik, hanem a szaktárcán. Elvileg jövőre kész lesz.

- Mikorra fogadja az első vendégeket a megígért idősotthon?

A beruházás jövőre indul. Mint ismert, ajándékba kaptunk egy házat, és megszereztük hozzá a szomszédos területet. 

- Mit jelent az, hogy szélesítik a szociális ellátó hálózatot? Netán a választási kampányban a jobboldal által ígért budaörsi nyugdíj-kiegészítést?

A budaörsi nyugdíj-kiegészítésnek nincs meg a jogszabályi háttere, hiszen a nyugdíjfolyósító intézet nem adhat ki nekünk adatokat. Ezért ezzel kapcsolatban mi tavaly év végén egy felmérés keretében megkerestük a hatvan év felettieket, hogy megtudjuk, milyen körülmények között élnek. Ebből készült egy tanulmány, amit egy külsős, egyetemi oktatókból álló szakértői csapat most értékel, és javaslatot tesz majd arra, hogy milyen módon próbáljunk az idős rászorultakon segíteni. De nem csak az időseken, hiszen egy szociális ellátó rendszer nem abból áll, hogy az önkormányzat nyugdíj-kiegészítést ad. Ezért ez csak része annak a nagyobb munkának, aminek az eredménye három ütemben jelenik meg. Első lépésben sor kerül a meglévő szociális rendeletek felülvizsgálatára, új rendeleti háttér kidolgozására. A második egy szociális térkép elkészítése, és a harmadik, jövő januárra, az akció terv összeállítása, melynek eredményeképpen a teljes rendeleti hátteret átdolgozzuk. 

- Ön nyugodt a városban élők szociális helyzetét tekintve?

Nyugodt semmiképpen nem lehetek, hiszen a szegénység vagy a perifériára szorultság rendkívül relatív. Tehát hiába tudunk mi erre a problémára több pénzt fordítani, mint más, hazai városok, mivel Budaörsön egy nagyon jelentős, jó módú réteg él, hozzájuk képest még azok is vesztesnek érezhetik magukat, akik egyébként jobb helyzetben vannak, mint a más településeken a támogatásra szorulók.

- A bérlakás építési program sem anyagiak miatt hiúsult tavaly meg, hanem mert a kijelölt terület mellett élők tiltakoztak. Nem hiányos ezzel kapcsolatban a tájékoztatás?

A baj az, hogyha elkezdünk erről beszélni, akkor néhányan azt hiszik, hogy azért tesszük, mert előre védekezünk.

- Kommunikálni többféle módon lehet, de sehogy, az a legrosszabb.

Ez igaz. Bár a legjobb kommunikáció mellett is lehet minden ellen és mellett aláírásokat gyűjteni. Amikor például tavaly a gimnáziumban aláírásokat gyűjtöttek a bérlakás építési terveink ellen, az egyik tanár fölkiáltott, hogy hiszen az ő lakáskérelme is bent van az önkormányzatnál, miért akarják mások megakadályozni, hogy otthonhoz jusson. Ami biztos: mi ismét beadtunk a bérlakásépítéshez állami támogatásra pályázatot, a területet, ahol ezt szeretnénk megvalósítani, kijelöltük, a tervek készülnek, tehát lesznek Budaörsön új bérlakások, amelyeket az arra jogosultak majd megkaphatnak.

- A lakótelepi házak felújítási rendszerét is ígérték, de ha jól tudom, közben az erre szánt kormányzati támogatási keret kimerült.

Sajnos így igaz. Előkészítettünk azonban egy közel 40 millió forintos önkormányzati programot, amire hamarosan kiírunk egy pályázatot, pótolandó a kiesett központi költségvetési forrást. Az első bizottsági üléseken azonban, ahol ezt a programot tárgyaltuk, a jobboldali képviselők nem támogatták, így átdolgozásra visszakerült az apparátushoz. De nem adjuk fel, még az idén a testület elé viszünk egy jobban kidolgozott anyagot. Ezzel együtt, már tavaly is lezajlott a nyílászárók szigetelésére egy pályázat, és hét lakótelepi társasháznál közel 45 milliós beruházást támogattunk az elmúlt másfél évben, kifejezetten energiatakarékos felújításokat. Volt közte olyan, amit a Gazdasági Minisztérium is befogadott. Amit nem, ott az önkormányzat kifizette a lakóház pályázati költségét, hogy ne őket terhelje. Eddig erre a célra saját önkormányzati pénzből 25 millió forintot fordítottunk, ami az önrésszel és az állami támogatással együtt mintegy 60 milliós nagyságrendű fejlesztést tett lehetővé. Tudom, hogy ez nem nagy szám, és kizárólag a lakótelepiek kapták, de meg kell érteni, hogy a panellakások elöregedése olyan speciális probléma, amit az ott élők nem tudnak egyedül megoldani. Ezért is fontos, hogy továbbra is próbáljunk megoldást találni.

(Folytatjuk. Az interjú második részéből többek között kiderül majd, hogy mikor épül uszoda, sportcsarnok, városi színház, és hogy mit kíván tenni a polgármester a nyilvánosság javítása és a képviselőtestületen belül a kulturált kommunikáció érdekében.)