Ősz a budaörsi ingatlanpiacon

0
9

A helyi forgalmazó cégek szerint megmozdulás szeptember közepétől tapasztalható. Budaörsön a legtöbben idén is beépíthető területet, valamint új lakást keresnek, ezekből azonban változatlanul kicsi a kínálat. Az építési telek még mindig a legbiztosabb és legjobb haszonnal kecsegtető ingatlanbefektetési forma, s így a tulajdonosok többsége is csak akkor válik meg a jó fekvésű parcellától, ha jó árat kap érte. S bár a legkeresettebbek az 5 és 10 millió forint közöttiek, a gyér kínálat miatt a többnyire ennél magasabb áron piacra dobott, frekventált helyen fekvő - panorámás, jó adottságú, megfelelő méretű, kedvező beépíthetőségű, szép panorámájú, közművesített - építési területek is rövid időn belül elkelnek. A négyszögölárak a folyamatos kereslet eredményeként jelenleg is borsosak: 90-160 ezer forint között mozognak, a városban elfoglalt helyüktől függően. A Törökugratón például – ahol az átlagméret 200 négyszögöl körül van – 100-140 ezer forint/négyszögöláron kelnek el a beépíthető üres telkek, míg a volt Mávag-részen 120-160 ezer forintos négyszögöláron cserélnek gazdát a többnyire 300 négyszögöles házhelyek, s az autópályák környezetében is elkérik a négyszögölenkénti 80 ezer forintot tulajdonosaik. A kis nyaralós, csupán villannyal ellátott, 20-40 ezer forint/négyszögöláron kínált üdülőtelkek - mivel ezek lakóterületté való átsorolása a közeljövőben nem várható -, viszont nem fogynak, míg a nagyobb beruházásra alkalmas ipari területek négyszögöléhez 54-90 ezer forintos áron lehet hozzájutni. 

A legnagyobb érdektelenség továbbra is a 60-70-es években épült – 25-35 millióért kínált - családi házakat kíséri, melyek jó része eladhatatlan, pedig kínálat bőven van belőlük. Ezeknek a többnyire 160-180 négyzetméteres, tetőtér-beépítésű lakóingatlanoknak a jó része ugyanis mára megérett a teljes közműcserére, az alapos felújításra. Így, ha egy-egy jó helyen lévő hasonló ingatlan mégis elkel, a vevő többnyire a 300 négyszögöles méretű házhelyet veszi meg, majd lebontja a lakóépületet.

Ennél jelentősebb mozgás tapasztalható a néhány éves, illetve az értékesítésre épített, teljesen új nívós házak, villák, valamint a középkategóriás lakóingatlanok szegmensében. Többségük nemcsak a legjobb minőségű anyagok, gépészeti berendezések felhasználásával épült, hanem belső kialakításuk, térelrendezésük is a legmagasabb igényt képviselik, s kerttel is rendelkeznek. Ezek négyzetméterára 250-350 ezer forint között szóródik. Új társasházi lakás csak egy helyen épült a városban, a Terraparkban: az augusztusban elkészült 107 lakást magában foglaló kis-lakóparkot épp a közelmúltban adták át. A négyszintes lakóépületekben kialakított 37 és 91 négyzetméter közötti alapterületű lakások négyzetméteréhez 280-320 ezer forintos áron jutnak hozzá a vásárolni szándékozók.

A város lakótelepén az egy-két éve megtorpant forgalom mára ismét fellendült, és az árak is feljebb kúsztak 1-1,5 millió forinttal. A legnagyobb érdeklődés a panellakások frontján a garzonok mellett - amelyből kevés van, és melyek négyzetméterára jelenleg 220-250 ezer forint között mozog - az 50-55 négyzetméteres otthonok iránt tapasztalható: ezek többnyire 9,5-10,5 millióért rövid idő alatt új gazdára találnak. A használt, téglaépítésű társasházi lakások ára ennél most is magasabb: 260-290 ezer forint között szóródik.

A lakásbérleti díjak a városban mára többnyire nem, vagy csak az inflációval emelkedtek az elmúlt évhez képest. Kiadó lakás, családi ház sok van a kínálatban, a bérlők száma azonban augusztusban, az iskolakezdés előtti hónapban sem emelkedett jelentősen. A panelekért és a 80-100 négyzetméteres régebbi építésű, tehát kevésbé nívós családi házakért rezsi nélkül négyzetméterenként általában 1000-1100 forint között kell a lakónak havonta letenni: míg a téglaépítésű társas- és igényes kialakítású családi házakat 1200-1300 forint/négyzetméteráron kínálják. Az Aradi utca különleges sorházait jelenleg átlag havi 800 dollárért lehet csak kiadni (korábban a csúcsévekben havi bérleti díjuk 1000-3400 dollár között mozgott), a nagy luxus villák esetében pedig rezsi nélkül átlag havi 500 ezer forint díjjal kell kalkulálni.