Megnyílt a szociális foglalkoztató

0
19

A szervezet megromlott egészségű embereknek kínál munkalehetőséget. Az önkormányzat és a Családsegítő Központ támogatását és segítségét élvezve sikerült elindítani a foglalkoztatót, ahol jelenleg tizenhatan dolgoznak, napi hét órában (8 órától 15,20 -ig). A dolgozókat csoportokba osztják be, hogy az egészségügyi állapotuknak legmegfelelőbb munkát végezhessék. Természetesen külön munkát kapnak a mozgásszervi problémákkal küzdők és a szellemi fogyatékosok. A kínálkozó munkalehetőségeket folyamatosan hirdetik meg újságokban. Munkára azok jelentkezhetnek, akik az Országos Szakértői Intézettől (OSZI) rendelkeznek a rokkantsági igazolással, és megfelelnek az orvosi alkalmassági vizsgálaton.

A képviselőtestület anyagi támogatásának köszönhetően a repülőtérnél található helyiséget teljesen felújították, a szociális helyiségek is rendelkezésre állnak, így férfi- és női öltöző, étkező, raktár és egy iroda is adott a munkavégzéshez. Később kialakítanak egy olyan liftet is, melynek segítségével a tolószékkel rendelkezők is megközelíthetik a második emeleten lévő irodát.

A foglalkoztató dolgozói igénybe vehetik a Mozgáskorlátozottak Egyesületének szolgáltatásait is, így az orvosi ellátást, segédeszköz-kölcsönzést, vagy akár ügyvéd ingyenes segítségét. A szállítójárművet azok a rászorulók igényelhetik, akik másként nem tudnak a munkahelyük és az otthonuk között közlekedni.

Az elvégzendő munka többféle, de most a csomagolás és a címkézés a leggyakoribb. Más városokban előfordul elektronikai cikkek összeszerelése is, itt egyelőre erre nincs igény. Hiszen a munka típusa természetesen a megbízótól függ. A szervezet vezetői minden tevékenységre nyitottak, hogy minél több csökkentett munkaképességű embernek tudjanak munkát adni, melynek érdekében folyamatosan várják a megrendeléseket. Az egyik legfontosabb céljuk, hogy meg tudják mutatni: a csökkentett munkaerő nem jelent csökkentett munkát, vagyis ők is minőségi munkát végeznek.

Úgy tűnik, a foglalkoztató beváltotta a hozzá fűzött reményeket, bár a vezetők elmondása szerint még mindennek az elején vannak, olyannyira, hogy még az ünnepélyes megnyitó sem volt meg. Egy más forrásból származó információnk szerint túl vannak azonban az első, kisebb összetűzésen egy-két munkavállalóval. A munka jellege és az érte kapott fizetés ugyanis nem mindenkinek vonzó. Mások szerint a lényeg az, hogy van már egyáltalán szociális foglalkoztató a városban.