Toronyzene a Kőhegyi Mária Kápolnában

0
17

- Tizennyolc éve minden nap futok a Kőhegy tetején, tanúja voltam a kereszt felállításának, a két passiójáték megrendezésének és a Mária Kápolna újjáépítésének. Erősen kötődöm Buda-örshöz, mindig szerettem volna tenni valamit ezért az egyedül állóan szép adottságokkal rendelkező városért – kezdi kicsit messzebbről a tervezett toronyzene történetét Szörényi Csaba, a budaörsi Thermokor Kft. nyugdíjas igazgatója.
Néhány hónapja egy viharos szél elvitte a kápolna cserepeinek egy részét, és a templomban érdeklődtem, hogy kinek lehet szólni a javítás miatt. Ritter Imréhez, a budaörsi német kisebbségi önkormányzat elnökéhez irányítottak. Amikor az értesítésen túl elmeséltem neki régen dédelgetett álmom, mely szerint a Kőhegyi Mária Kápolna tornyából reggel 7-től este 7-ig minden nap, minden órában, valamint a kápolnába betekintve, az egyház által elfogadott különlegesen szép zene szólhatna, abszolút megtetszett neki. Egyetértettünk abban, hogy talán a világon nincs ilyen jó adottságú környezet a toronyzenéhez. Tehát az ötlet megvalósításhoz a német kisebbségtől messzemenő támogatást kaptam, én pedig adományt ajánlottam fel. 

-Mi volt a következő lépés?
Véletlen szerencse, hogy tőlem pár percre lakik St. Martin zenész, akit ismeretlenül kerestem fel, de aki hihetetlen szeretettel ajánlotta fel a toronyzenéhez az egyház által is elfogadott, már meglévő zenedarabjait.

- Ez mind szép, de a technikai feltételeket is ki kell alakítani.
Nem sokat értek a hangtechnikához, ezért több helyről kértem információt. És ismét szerencsém volt. A szintén budaörsi BASYS Multimédia Kft., műszaki igazgatója, Selmeczi Imre feljött velem a kápolnához, és a különlegesen szép helyen megvalósítandó toronyzenei elképzelés annyira magával ragadta, hogy a legjobb technikát ajánlotta fel, 50 százalékos engedménnyel és díjmentes üzembe helyezést vállalva. A számítógépes vezérlés összehangolását pedig unokaöcsém, Tóth Szabolcs vállalta örömmel. Az egész szervezésében lelkesített az eredeti cél, de hihetetlen nagy örömmel járt, hogy közben különlegesen értékes emberekkel ismerkedhettem meg.

Az egyikük tehát Ritter Imre, aki pozitívan fogadta a nyugdíjas kft. vezető elképzelését.

Szeptember 12-én 15 órakor kezdődik a Kőhegyi Mária Kápolnában a harangavató szentmi-se, amit Spányi Antal Fehérvári Megyés Püspök celebrál. A kápolnát is a püspök úr avatta fel, és régen is ez volt a búcsú hivatalos napja. Ekkor leplezzük le a kápolna melletti szentháromság szobrot is, amely Rákos Péter szobrászművész alkotása. Maga a szobor 1,4 méter magas és egy 4,6 méteres talpazaton áll, amit a budaörsi HungArt Kft. készített.

- Mi lesz a program, és kiket hívtak meg az eseményre?
A búcsú részletes programja most készül. Sok vendéget várunk, Németországból két busszal is érkeznek látogatók, de egyénileg is sokan jönnek. 

- S miként valósul meg a toronyzene?
Jövőre harangjátékot szeretnénk, ám ezt még nem tudjuk finanszírozni, így egyelőre hangszórókkal oldjuk meg a zenét, mely, meghatározóan német nemzetiségi egyházi, karácsonykor alkalomhoz illően karácsonyi, illetve Mária dalokból áll majd. A kápolnába belépve, mozgásérzékelő indítja a zenét. Ez a rendszer már a megnyitóra elkészül. S terveink szerint jövőre lemez is készül budaörsi neves művészek előadásában, szintén német és magyar egyházi dalokból. A lemezt szeretnénk az egész világon terjeszteni. S még egy fontos információ: augusztus közepén elkészültek a harangok, melyeket szeptember 12-ig a római katolikus temp-lomban lehet megtekinteni, hiszen ha már a helyükre kerülnek, többet nem lesznek láthatóak.

A fent említett lemez szakmai szervezésével St. Martin szaxofonművész foglalkozik.

- Nem lepődött meg az ötleten?
Megtisztelő volt számomra a megkeresés Szörényi Csaba részéről, hogy másoké mellett az én muzsikám is szólhatna a Kőhegyi Mária Kápolnában. S azért sem lepődtem meg, mert számtalanszor vettem már részt zenész kollégáimmal jótékonysági rendezvényeken.

- Milyen zenék szólnak majd a harangtoronyban?
A harangavató ünnepségre a már meglévő zenei anyagokból válogatunk. Ezt követően ké-szül majd el a lemez, melyen a kápolna nevéhez hűen, Mária dalok szólnának. A felvételt a Szegedi Dómban szeretnénk majd elkészíteni, a tökéletes hangzásért. Hogy kikkel dolgozom majd együtt, azt most még nem tudom megmondani, de Égető Máriára, a Szegedi Dóm orgonistájára számítok, hiszen már többször koncerteztünk együtt sikerrel, tavaly hétezer látogató előtt. Azóta voltunk Miskolcon, Sopronban, Csongrádon a felújított templomban, de Finnországból, Franciaországból is jött felkérés.