Az egyházak is készülnek az ünnepre

0
11

Ebben a négy hétben készülünk fel karácsonyra. Itt Budaörsön a négy adventi hét minden napján reggel hat órakor Rorate-szentmisét tartunk. A Rorate elnevezés onnan ered, hogy ez volt a kezdő szava a régi hajnali szentmiséknek. A karácsony jelképévé vált fenyőfa ágai vannak belefűzve az adventi koszorúba, melynek négy gyertyája a négy adventi vasárnapot jelöli. Három gyertya lila színű, egy pedig rózsaszín, ezt a harmadik vasárnapon, az Örvendezés Vasárnapján gyújtjuk meg. A templomban a gyertyákat a szombat esti szentmisék alkalmával gyújtjuk meg.

Az adventi koszorúnak szép a mondanivalója, de sajnos a kereskedelem miatt ez egyre inkább elveszti értékét. A hittanos gyerekek is készülnek Linde László káplán közreműködésével a hagyomány szerinti betlehemes játékra. A betlehemes játék arra hivatott, hogy bemutassa Jézus Krisztus születése körüli eseményeket. Ezt a templomban és különböző közösségi helyeken (például szociális otthonban) fogják előadni.

A Kamaraerdei Idősek Otthonának területén lévő kápolna felújítása is jó fázisban van már. A szenteste délutánján szeretnénk ott is egy éjféli misét tartani, addigra reméljük megfelelő állapotban lesz az emberek befogadására. Habár a kápolna befogadóképessége korlátozott, az Idősek otthonának lakóin kívül a Kamaraerdő területén élőket is várjuk.

Arra a kérdésre, hogy mit hangsúlyozok majd a karácsony napi misében, még én sem tudom a választ. Advent folyamán, a Rorate-szentmisék alkalmával történő elmélkedések alatt én is egyre közelebb kerülök a fő témához. Eközben születik majd meg bennem, hogy mit emelek ki az éjféli misében, amelynek tartalma valószínűleg csak az ünnep előtti egy-két napban válik véglegessé.

Élünk című egyházközségi folyóiratunkat évente öt-hat alaklommal adjuk ki. December 19-én jelenik meg a karácsonyi szám, mely szintén segít az Adventre és a karácsonyra hangolódni. Ebben az évben négy hangverseny: a Rózsa utcai Zeneiskola, a Vivaldi Művészeti Iskola, a Biatorbágyi Fúvósok és a templomi énekkar hangversenye is színesebbé teszi az Adventet. Végezetül pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy a karácsony valódi lényege mindig Krisztus születése, és ezért minden dolognak ehhez kell kapcsolódnia. Az ünnep hagyományai az egyház liturgiájához kapcsolódóan születtek meg, és mindaz, ami ezzel összefüggésben van, elfogadható.