„Mikulásként a kutyám sem ismer meg”

0
17

A másik felébe azonban annál inkább, például Biatorbágyról, vagy Budapestről (bábművész alakjában). A Szent Vince óvodának azonban három éve budaörsi Mikulása van, Körömi Gábor pedagógus személyében.

- Mikor kezdődött a mikulásos pályafutása?
1993-ban, ráadásul lovaskocsin, de az még nem ebben a városban volt, ugyanis pár éve költöztünk csak Budaörsre. Egyébként a Marczibányi Téri Művelődési Központban, a munkahelyemen is én töltöm be a Mikulás szerepét, amikor éppen nem programokat vagy Európa játszóházat szervezek a gyerekeknek. De tudja ez a „bizalmi állás” általában úgy indul, hogy az ember gyermeke elkezd óvodába járni.

- Hány helyre szokták hívni?
Évről évre nő a száma azoknak a helyeknek, ahova hívnak. Mikulásként általában december másodikától tizedikéig járok Budapest óvodáiba, vagy külön kérésre házhoz, és persze nem hagyom ki a budaörsi Szent Vince ovit, ahová két gyermekem is jár. Ők nem tudják, hogy az édesapjuk milyen „másodállással” rendelkezik. Habár látom a fiamon, hogy már gyanakszik rám. Lehet, hogy jövőre beáll mellém krampusznak.

- Dehát akkor nem egyedül viszi azt a nehéz zsákot?
A krampuszaim olyan fiatalok, aki határon túliak és Budapesten tanulnak. Akkor megyünk így együtt a kis csapatommal, amikor sok gyerekhez hívnak, de óvoda esetében az óvó nénik remekül el tudják látni a segítői szerepkört. A zsákom tartalmát természetesen az óvónők és a szülők állítják össze.

- A jelmeze saját készítésű, vagy kölcsönözni szokta?
Lassan öt éve saját jelmezem van, amit a méretemre varrtak. Nem is hagyományos piros, hanem inkább bordó színű palástról van szó. A szakállam műanyagból van, előnye, hogy így is lobogtatható. Persze vannak bizonyos trükkök az öltözködés terén, amelyek szakmai titoknak minősülnek, pláne ha az ember a saját szakállára Mikuláskodik.

- Hogyan fogadják az óvodában?
A Mikulás általában a december hatodiki műsor utolsó, meglepetés része. Jobban szeretem, ha minden csoportot külön végiglátogatok, mert sokkal személyesebb kapcsolatot tudok a gyerekekkel kialakítani. Ilyenkor szépen végignézem a termüket, összegyűjtöm a rajzaikat, Mikulás sapkáikat, sőt, ha valamelyik gyerek beteg, előfordul, hogy együtt imádkozunk érte. Én egy figyelmes, nyugodt, ráérős Mikulásnak tartom magam.

- Milyen kérésekkel fordulnak a Mikuláshoz a gyermekek? 
Ilyenkor már a karácsonyi kérések is felvetődnek, de ami igazán fontos, az az, hogy ez egy bizalmi viszony a gyermek és a Mikulás között. Ugyanis neki el lehet azt is mondani, amit senki másnak nem, arról, hogy mit szeretne. Az ajándékok terén nem változnak a kérések, bicikli, szánkó, kutya, kistestvér, bármi előfordulhat, de az a sok elektromos csodajáték, melyeket reklámoznak, nem szoktak szóba kerülni.