A hatosztályos gimnáziumba a harmincfőnyi helyre száztíz-százötven a jelentkező

0
10

Mennyien jelentkeztek idén a hatosztályos gimnáziumba?
- A harmincfőnyi helyre már évek óta száztíz-százötven jelentkező van, és a kétharmaduk budaörsi. Ez a négy-ötszörös túljelentkezés azonban csalóka, ugyanis sikeres felvételi esetén is van olyan, aki mégis a saját iskolájában folytatja tanulmányait. Országosan a gyerekek tíz-tizenegy százaléka kerül be hat és nyolc évfolyamos gimnáziumba.
Ezek szerint olyan lehetőségnek is tekintik a gyerekek ezt a felvételit, ahol különösebb következmények nélkül mérhetik fel tudásukat?
- Igen, hiszen ha nem is sikerül esetleg a vizsga, tapasztalatot szerez, ami nagyban segíti majd a nyolcadik osztályos megmérettetésnél. Igaz, a szülők egyre jobban kedvelik a hatosztályos gimnáziumot.
Apropó, szülők. Sokuk szerint nagyon nehezek a felvételik.
- Ez igaz, mert a központilag összeállított teszt más jellegű, mint a klasszikus, általános iskolai feladatok. Ezért tűnnek nehezebbnek. De mindig tartunk felvételi előkészítőt. Azzal azonban magam sem értek egyet, hogy gyereknek lelkileg át kell élnie, hogy bár matekból eddig ötös volt, ezt a vizsgát csak ötven százalékosan tudja teljesíteni.
Vannak olyan kedvezmények, amelyekkel el lehet kerülni a felvételit?
- Hatosztályosoknál nincs, ugyanis nem lehet eldönteni, hogy a felsősként eltöltött másfél évnyi jó jegyeredmények mennyire tükrözik a gyermek kitartását, tanulását. Ha lennének kedvezmények, akkor nem harminc, hanem huszonnégy-huszonöt fő kerülhetne be az iskolába, ami még nehezebbé tenné a versenyt.
- Volt-e bizonytalanság a végzős gyerekek között, hogy a közép- illetve emelt szintű érettségit válasszák?
- Fontos tudni, hogy az egyetemek, főiskolák két évvel ezelőtt már meghatározták, hogy a hozzájuk való bekerüléshez közép- vagy emelt szintű érettségi kell. Eszerint az idegennyelvű szakirányon kívül mindegyik a középszintű érettségit kéri, és ha valaki mégis emeltszinten vizsgázik, annak azt plusz pontokként számítják be. Nálunk az angolból és németből érettségizők háromnegyede emelt szintűre jelentkezett, de nem elhanyagolható, hogy a többi tantárgy esetében is tíz százalék vállalta a magasabb szintű megmérettetést. Iskolánk egyébként felkérésre matematikából, angolból és németből emelt szintű érettségi vizsgahelyszínként működik.íbr>