Közbiztonság 2004 – javuló tendencia

0
18

Az elmúlt év bűnügyi és bűnmegelőzési statisztikáit Galuska László ismertette. Elmondta, hogy a budaörsi kapitányság illetékességi területe mintegy négyszázharminchárom négyzetkilométer, mely három várost és tizennyolc községet foglal magába. A területen több mint százhuszonnégyezer ember él, akikre kétszáztizenhat rendőr hivatott vigyázni. Ez azt jelenti, hogy jelenleg ötszázhetvenhat polgárra jut egy rendőr, ami a korábbi évekhez képest jelentős javulás (akkor több mint hatszáz polgár jutott egy rendőrre), de ez a szám még mindig rosszabb az országos átlagnál.
Tavaly kevesebb bűncselekmény történt, mint az előző években. Ezek jelentős része vagyon elleni bűncselekmény, melyeknek száma szintén csökkent. Jól jelzi a helyzet javulását a budaörsi kapitányság úgynevezett nyomozáseredményességi mutatója, mely tizenhárom százalékkal javult 2004-ben. Tavaly több olyan esemény is történt, melyek jelentős rendőri erőt kötöttek le vagy vontak el: ilyen volt például a törökbálinti robbanás, vagy a budaörsi főút-rekonstrukció.
A területen tizenkilenc bevásárlóközpont található, melyek komoly többletterhet rónak a rendőrségre. Ennek ellenére 2003-hoz képest a felére csökkent a bevásárlóközpontok területén elkövetett bűncselekmények száma. Ennek oka a fokozott rendőri jelenlét: 2004. március tizenegyedike óta (a terrorellenes megelőző intézkedések eredményeképpen) több rendőr teljesít szolgálatot a forgalmas bevásárlóközpontok területén.
A közlekedési balesetek terén minimális javulás tapasztalható: tavaly összesen ezeregyszázkilenc baleset történt az utakon, ami körülbelül háromszázalékos javulás. Ez azért érdekes, mert ezt annak ellenére sikerült elérni, hogy az autópálya-rendőrség leválásakor mintegy húsz rendőrt áthelyeztek a kapitányságról, tehát a megmaradt intézkedési állomány helytállt.
A budaörsi rendőrkapitányságon és a hozzá tartozó három rendőrőrsön általában fiatal rendőrök teljesítenek szolgálatot: egyharmaduk tizennyolc és huszonöt év közötti. Ez a szolgálati időn is jól látszik: rendőreink negyvenöt százaléka maximum ötéves szakmai tapasztalattal rendelkezik.
A rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja az empatikus rendőrség megteremtését, tehát egy olyan rendőrségét, mely az ügyekben gyorsan, körültekintően jár el, a sértettekkel és tanúkkal barátságos és megértő. Talán már ennek köszönhető, hogy csökkent a rendőrök elleni fegyelmi eljárások száma, melyek többségét lelketlen munkavégzés miatt indították. Dr. Ignácz István elismerte, hogy a budaörsi rendőrök igen sokat dolgoztak tavaly is, de hibákról és hiányosságokról is tudomása van. Ezek oka szerinte az állomány kedvezőtlen korösszetétele és a viszonylag kevés szakmai tapasztalat. A rendőrfőkapitány szerint a rendőrség legnagyobb lehetőségei az állampolgárokkal való kommunikációban, annak módjában rejlenek. Negatív példaként egy olyan esetet hozott fel, amikor a rendőr a sértett kérdésére, miszerint mekkora az esélye az elkövető elfogására azt felelte, hogy szinte semmi. Kijelentette, hogy meglepő módon a német vagy a brit rendőrség rosszabb hatékonysággal dolgozik, mint a magyar, a jobb, emberibb kommunikáció miatt mégis jobban szeretik a rendőröket a két említett országban.
A rendőrfőkapitány szerint a közlekedésben a fő gond az agresszivitás – a veszélyes sofőröket mindenképpen ki kell szűrni, így megelőzhetők a balesetek. Nem csak a budaörsi kapitányság zárt tavaly jó évet, de a Pest megyei főkapitányság is. A statisztika azonban nem mindig vág egybe a lakosság közbiztonság-érzetével. A főkapitány úgy vélte, hogy az operatív titkosszolgálati eszközökkel gyakrabban és hatékonyabban kell élni az idei évben, mivel csak így lehet eredményesen küzdeni a szervezett bűnözés ellen. Szó esett az idei költségvetésről is, mely valamivel nagyobb lesz, mint 2004-ben volt. Végezetül köszönetet mondott a polgárőrségnek, és kifejtette, hogy a siker kulcsa az aktivitás, a gyorsaság és az empátia.