Fazekas Csaba Európa-bajnok!

0
18

A nyolcvanas években országos bajnok dzsúdós két éve kezdte újra a versenyzést, ami nem mondható rossz döntésnek; pályájának második szakasza igencsak felfelé ível. Olyannyira, hogy az idei évben szinte az összes versenyt megnyerte, ahol elindult, legutóbb például a II. Osztályú Magyar Bajnokságot, mindezek megkoronázásaként pedig november elején aranyéremmel jöhetett haza Londonból, a Masters (Szenior) Európa-bajnokságról. Felkészülését az állandó edző és segítő Tasnádi László mellett ezúttal egy régebbi válogatott és magyar bajnok cselgáncsozó, ma már edzőként tevékenykedő barát, a Budaörsön jól csengő nevű Illyés Gyula is segítette. Illyés hat héten keresztül irányította Fazekas felkészülését, ami elmondásuk alapján igen kemény volt, de másképpen nem is lehetett volna eredményt elérni. A történethez hozzátartozik, hogy Csaba a 30-35 évesek között először a +100 kilósok között indult (a maga kis semmi 130-140 kilogrammjával…), ahol azonban egy pillanatnyi kihagyás a vigaszágra kényszerítette. A Fazekas-Illyés páros szerint az így megszerzett ötödik hely meglehetősen demoralizáló volt, de másnapra az edző összeszedte a tanítványt, aki az abszolút kategóriában iszonyatosan akarva végigverte a mezőnyt. Meg kell jegyezni, nem volt egyszerű dolga, hiszen ide mindenki benevezhet, ami egymástól teljesen különböző stílusok találkozását jelenti. Itt álljanak a megjegyzések helyett Illyés Gyula szavai: „Csaba a +100 kilóban is nyerhetett volna, erre, de legalább éremre készültünk. Nagyon jó volt látni, ahogyan az abszolútban odatette magát, szívből dzsúdózott; nem szépen ugyan, de ott nem is arra volt szükség. Ennek ellenére tud ő nagyon szépen, technikásan, és a súlycsoportjához képest rettentően gyorsan is cselgáncsozni, de a lényeg, hogy sikerült neki, szépen zárta ezt az amúgy remek évét, amit meg is érdemelt, és én biztos vagyok abban, hogy jó néhányszor eljátsszák még neki a Himnuszt.”

E felől nekünk sincs kétségünk, mint ahogyan azt sem felejtjük el kihangsúlyozni, hogy ugyanezen a viadalon az egy kategóriával idősebbek között (35-40 évesek) harmadik lett a hatvan kilogrammos Göndöcs Attila, a budaörsi idősebbik generáció másik nagy büszkesége. Göndöcs egy hétre rá nyerni is tudott, mégpedig a linzi Osztrák Nyílt Bajnokságon, ahol Tuncsik Tamás és Kovács Sándor ezüstérmet szerzett. Göndöcs Attila Fazekashoz hasonlóan rengeteget dolgozik, ő is roppant sikeres évet zárt (szinte biztosan dobogós, ahol elindul), igazi sportember, rá is nagyon büszkék lehetünk.

Utóbbi gondolatot átvezethetjük az utánpótlásra is, akik (köszönhetően az „öregek” áldozatos munkájának is) egyre jobban beletanulnak a versenyzésbe, ráéreznek a győzelem ízére – és egyre többen vannak. A budaörsi cselgáncs két éve egy alsóbb szintről indult, de újra felrajzolta a várost a sportág hazai térképére, számtalan érmet és helyezést szerezve a különböző versenyeken. Egy kis ízelítő: a lányok közül a jelenleg ifjúsági korú Keresztes Krisztina ezüstérmes lett az U23-as OB-n, ötödik helyen végzett az Ifjúsági Magyar Bajnokságon és harmadik lett a II. Osztályú Magyar Bajnokságon. Úgy tűnik, kezd beérni a fiúk között a húsz esztendős Ganter István a már említett U23-as OB-n harmadik lett, a Felnőtt Magyar Bajnokságon pedig hetedik helyezést szerzett; ezek már jó eredmények, lehet rájuk építeni. Mint ahogyan a kicsikre is, akik már jelentős létszámban, sok versenyen tudnak indulni, október elején például Salzburgban jártak, ahol Berdó Eszter első, Göndöcs Dominik második, Pólya Zoltán és Kovács Bence pedig harmadik helyet szereztek, és a többiek is jól szerepeltek, a fejlődésüknek pedig mindenképpen jót tesz, hogy nemzetközi versenyen is próbára tehették tudásukat.

November 20-án pedig valóságos gyereksereg szállta meg a Herman Ottó Általános Iskolát, ahol már másodszor rendezték meg a Budaörs Kupát. Tucatnyi egyesület ránézésre százötven dzsúdós növendéke jött el, mindennek tudatában fantasztikus eredmény a BSC által megnyert hét arany-, hat ezüst- és tizenkettő bronzérem. Úgy látszik, tavaly nem csak ígéretként hangzott el, hogy a Budaörs Kupa hagyománnyá válik majd – várjuk jövőre is, az idei évben megszokott sikerekkel együtt.