Gyermekvédelem felsőfokon

0
13

A Fészek Egyesület 1993-ban alakult önsegítő, érdekérvényesítő céllal, mára azonban már több feladatot is ellát a gyermekvédelem területén, elsősorban Pest-megyében, de tevékenysége az egész országra kiterjed.

- Országos szinten is egyedülálló, hogy egy civil szervezet ennyi feladatot vállaljon egyszerre- mondja Báló Otília, a Fészek Egyesület ügyvezetője.- Azonkívül, hogy a gyermekeknek átmeneti szállást biztosítunk helyettes és nevelőszülői ellátást biztosítunk, Diósdon gyermekjóléti szolgálatot működtetünk, továbbá akkreditált nevelőszülői és helyettes szülői képzéseket is indítunk. Az átmeneti szállást az Érden található központban biztosítják, de mivel a szervezet országos hatáskörű ezért az ország egész területén működtetnek nevelőszülői hálózatokat, így ezeknél a családoknál bármely régió hivatala kérheti gyermekek elhelyezését. A szervezet tehát abban is különleges, hogy egyaránt végeznek alap- és szakellátási feladatokat a gyermekvédelemben.

Legfőbb hivatásuknak azt tartják, hogy munkájuk során mindig a gyermekek érdekeit vegyék figyelembe, és amennyiben mód van rá, a problémákat igyekeznek az alapellátás keretein belül megoldani. Az Átmeneti Gyermekotthon Érd területén (Karolina u. 3.) egy családi házban működik, ahová különböző okok miatt kerülhetnek a gyermekek 0-tól 18 éves korig. Az okok közül a leggyakoribbak a kamaszkori problémák, magatartásbeli, életvitelbeli gondok. Az is előfordul, hogy a szülő válik munkanélkülivé, hajléktalanná, alkoholistává, vagy esetleg a gyermekét egyedül nevelő szülő hosszabb időre kórházba kerül.

- Úgy fogalmaznék, hogy olyanok vagyunk, mint az egészségügyben a krízisellátás- teszi hozzá az ügyvezető.- Ha valami probléma merül fel, akkor a család kérheti a gyermek elhelyezését. Mivel ez egy átmeneti otthon így maximálisan 12 hónap alatt, mely időtartam indokolt esetben hat hónappal meghosszabítható, szakemberek kollégák segítségével próbálunk megoldást találni a bajba került gyermekeknek. Az otthon 14 férőhelyes, jelenleg 8 gyermeket látunk el benne. Működését tekintve olyan, mint egy kollégium, hiszen a gyerekek innen járnak óvodába, iskolába és természetesen biztosítjuk a napi életvitelüket. Fontosnak tartom, hogy ezek a gyerekek a saját lakókörnyezetükhöz közel kapnak segítséget, hiszen így könnyebben tudnak visszeilleszkedni az itt eltöltött idő után. Báló Otília a kedvező statisztikákról is örömmel beszél. - Jó arány, hogy a gyermekek 60%-a vissza tud kerülni a családjába. Ha mi nem léteznénk akkor ezeknek a gyermekeknek az ellátásával addig várnának ameddig már olyan súlyos lenne a helyzetük, hogy szakellátásba kerülnének.

Az önkormányzatot törvény kötelezi, hogy biztosítsa a gyermekek átmeneti gondozását. Sokkal kézenfekvőbb és nem utolsó sorban gazdaságosabb is, ha egy szervezettel kötnek megállapodást a feladat ellátására. Kedvező tapasztalatként megemlíteném az önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat közötti 2004. decemberében kötött együttműködési megállapodást a hajléktalanok ellátására, amelynek sikerességéről már lapunk is beszámolt. -Habár az ellátás csak december elsejétől lép életbe, az elmúlt években is kaptunk már felkérést Budaörsről gyermekek ellátására. Eddig úgy informáltak, hogy jelenleg csak egy gyermek szorulna a segítségünkre, de szerintem csak akkor derül ki a valódi igény ha beindul a szolgáltatás. 600 fős településekről évente 4-6 gyermeket is ellátunk, úgy hogy szerintem egy 20ezer fő feletti városból több kérelem érkezik majd hozzánk. A jelentkezési feltételek a következők: kell a szülő beleegyezése, hozzájárulása, kivételek ezalól a súlyos esetek, amikor erre nincs lehetőség. A gyermeknek állandó lakcímmel kell rendelkeznie azon a településen, illetve a megfelelő egészségügyi és orvosi igazolások is szükségesek.

Az egyesületet 1998-ban kiemelt közhasznú szervezetté nyilvánították. Fennállásuk óta összesen 167 gyermek állt gondozásuk alatt az alapellátás keretei között az otthonban. Mivel szervezetük egyszerre biztosít többszintű gyermekvédelmi támogatást így a felmerülő problémákat szélesebb látókörrel és a lehetőségek nagyobb választékával tudják kezelni. Ami igazán előnye ennek a megoldási formának, hogy a hivatalos utakat lerövidítve, felesleges időveszteség nélkül, a gyermekek szempontjából a lehető legkisebb törés és leki sérülés előidézése nélkül nyújtanak segítséget és ezt tartják a gyermekvédelem elsődleges céljának és feladatának.

A gyermekek átmeneti gondozásáról illetve a Fészek Egyesület ellátásairól érdeklődhetnek a budaörsi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat telefonszámain( 06 23 422-353, 06 23 422-354), illetve a Fészek Egyesület honlapján (www.feszekegyesulet.hu) is.