Karácsonyi szociális körkép

0
10

Kováts Erika, a Gondozási Központ vezetőnője már nagyon várja az intézményben hagyománynak mondható karácsonyi ebédet, ugyanis ez lesz az időpontja annak, hogy a Központ új épülete ismét megnyílik a rászorulók előtt.
- Erre az ebédre nagyon sok magányos, egyedülálló személyt hívtunk meg. Úgy gondolom ezeknek az embereknek van igazán szüksége a segítségünkre az ünnep közeledtével. Vannak közöttük hajléktalanok is. A legtöbb meghívott mégis az általunk ellátott idős emberek közül kerül ki.
Ezen a napon óvodás gyerekek is meglátogatják a Központban lévőket és egy előadás keretében átadják nekik saját kezűleg készített ajándékaikat.
Kováts Erika az Idősek Karácsonya Közalapítvány tagjaként a Budaörsön 1997 óta megrendezésre kerülő Idősek Karácsonya rendezvény megszervezésében is érdekelt. Az Idősek Karácsonyát december 13-án rendezik meg a Városházán, amire több, mint 1000 rászoruló idős embert hívnak meg.

- Elsősorban a civil szervezetek , a szociális intézmények és a képviselők tesznek javaslatot arra vonatkozóan, hogy kiket részesítsünk ebben a támogatásban- mondja Kövesdi Gabriella, az Egészségügyi és Népjóléti Iroda vezetője.- Ez a lista pedig évről-évre folyamatosan bővül. Ezen a napon a rászorulók négyezer forint értékű ajándékcsomagot kapnak, a hatezer forintos támogatást pedig postai úton kapják meg. Ebben az évben arra is van lehetőség, hogy aki egészségi állapota miatt nem tud egyedül eljutni a rendezvény helyszínére azt kisbusszal odaszállítják, majd a végén haza is viszik.
A Gyermekek Karácsonya december 19-én kerül megrendezésre a Jókai Mór Művelődési Központban. Ezen az a közel 1000 gyermek fog részt venni akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek. Ez az a támogatás, mely január elsejétől megszűnik, s szerepét a dupla családi pótlék veszi majd át. Itt a gyermekek egy műsoros rendezvény keretében vehetik át a édességekkel, keksszel, üdítővel és egyéb finomságokkal megpakolt, 5000 forintos értékű ajándékcsomagokat.
A Gyermekek Karácsonyának szervezői között találjuk a Családsegítő Központot is, melynek székhelye nemrég az Uzsoki közből a Szivárvány utca 3. számba tevődött át. Az ezzel járó változásokról Károly Katalin intézményvezető számolt be.

- Az Önkormányzat képviselőtestülete döntött arról, hogy új épületbe kell költöznünk, mivel a régi már nem tudta ellátni a feladatát. Így most már elmondható, hogy mindhárom intézménynek, a Gyermekjóléti Szolgálatnak, a Támogató Szolgálatnak és a Családsegítő Központnak is külön telephelye van, három szakmai csoportvezetővel az élükön. A Családsegítő Központ és a Gyermekjóléti Szolgálat különválása jelenleg még a középső fázisában van. Mindezek ellenére a profilunk változatlan, azonban fontosnak tartom megemlíteni, hogy a költözködés miatt jelenleg nem tudunk adományokat fogadni és közvetíteni.
A Kovács Ferenc által vezetett Támogató Szolgálat szolgáltatásai is kibővültek. A Szociális Információs Szolgálat, vagyis a SZISZ nemcsak felvilágosítást, hanem közvetlen segítséget is nyújt az alábbi ügyekben: szociális ellátások, nyugdíj, munkával kapcsolatos ügyek, továbbá országos szinten bármilyen szervezetről információkat adnak és az ügyintézésekben is segítséget nyújtanak. Személyesen és telefonon is várják folyamatosan az érdeklődők jelentkezését.

Ami talán a legfontosabb változás, hogy a Családsegítő Központ neve megváltozott és ezzel együtt az alapító okirat is módosításra került.
- Az intézmény neve ezentúl „Esély” Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat. Ez jobban is tükrözi munkánk lényegét, mivel azáltal, hogy a város működteti esélyt tudunk biztosítani olyan embereknek akik máshol nem kapnának segítséget- teszi hozzá Károly Katalin.-Az új épület korszerűbb, teljesen akadálymentesített. Szolgáltatásaink kibővültek. Életvezetési, pszichológiai és adosságkezelési tanácsadást biztosítunk, működtetünk jogsegély szolgálatot. Családterápiára is van lehetőség, ezzel egyetemben végezzük az úgynevezett „kapcsolat” ügyeletet, ahol például a különélő szülők között segítjük a kapcsolatfenntartást. A családsegítés a fő feladatunk, ehhez kapcsolódoan a gyámhivatallal együttműködve november 15-én tartottunk egy szakmai napot Családon belüli erőszak – gyermekbántalmazás címmel. Az előadások körülbelül 120 szakember és érdeklődő megjelenésével zajlottak.
A Családsegítő Központ karácsonykor a város központi rendezvényihez csatlakozik. A tél beköszöntével pedig megkezdték a tavalyról már bizonyára sokak által ismert plakátok kiragasztását, amelyben mindenkit felszólítanak arra, hogyha hajléktalanokat látnak a város utcáin, akkor azt feltétlenül jelezzék hétköznapokon a Családsegítő Központ számán, munkaszüneti napokon pedig a Máltai Szeretetszolgálat telefonszámain. A törekvés az, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén se fagyjon meg egy hajléktalan sem Budaörs utcáin.
A Farkasréti úton működő Fejlesztő Napköziotthon tevékenysége méltatlanul háttérbe szorul, pedig már 1987 óta jelen van Budaörs szociális életében. A Napköziotthon a családban élő, elsősorban középsúlyos értelmi fogyatékosok, mozgássérültek és halmozottan sérült értelmi fogyatékosok nappali ellátására szolgáló intézmény. Feladata, hogy a beutaltakat - az egyéni sajátosságok figyelembevételével – a gyógypedagógia alapelveinek alkalmazásával az alapvető szokások kialakításával közösségi tevékenységre nevelje és szervezze az egészségi állapotuknak megfelelő -elsősorban terápiás jellegű- foglalkoztatásukat. A közösségi életre nevelés szerves része az egymásra figyelés képességének fejlesztése, amit a közös játékokkal, a különböző ünnepek megünneplésével is el lehet érni. Munkácsiné Bertha Éva, a Fejlesztő Napköziotthon vezetőnője azt mondja, hogy habár a gyerekek az otthonban nagyon várják a karácsonyt, mégis a Mikulás a fő ünnep számukra, hiszen ekkor egy konkrét személy adja át számukra az ajándékokat.
A gyerekek nagy lelkesedéssel készülnek az ünnepekre. Rövid kis műsort állítanak össze karácsonyi énekekből és dalokból. Közösen díszítik fel a fát, a dolgozók pedig a szülőkkel együtt készítenek ajándékokat nekik. A Napköziotthonban meghitt, szeretetteljes hangulatban telik karácsony napja. Nem hiányozhat a halk karácsonyi zene, az aprósütemények, a csengettyűszó, a gyertyagyújtás, a csillagszóró, és a közös ajándékbontogatás sem.
Habár Budaörsön minden szociális intézményben másképp készülnek a karácsonyra, annyiban mindannyian egyformán érdekeltek, hogy az évnek ezen a napján is a rászorulók segítését tűzzék ki elsődleges célul.

Aki hajléktalanokkal találkozik a város utcáin, kérjük jelezze azt telefonon a Családsegítő Központ és a Máltai Szeretetszolgálat elérhetőségeire.