Múlt és jövő az ingatlanpiacon

0
9

Más szemszögből látja a múlt évet az az ingatlanfejlesztő akinek a tervezett vagy épülő lakásai nagy részét még az átadás előtt lekötötték, és másként látja az ingatlanpiacot az a tulajdonos, akinek folyamatos hirdetései ellenére a múlt évben sem sikerült lakását eladni. Szabó János az OTP ingatlan Zrt vezérigazgatója szerint „Nagyon jó év volt számunkra 2006. … nem lehet okunk panaszra”. Hajnal István a Biggeorge’s NV Rt. vezérigazgatója óvatosabban fogalmazott. Szerinte „2006 még békeév volt”

Az új évben élesedő verseny, és folyamatosan nagy kínálat várható. Véleményét a saját és a konkurens ingatlanfejlesztők terveinek ismeretében alakította ki. Illy Péter az AL Holding vezérigazgatója nyilatkozatából: „A félelmek beigazolódtak, az eladás a korábbinál nehezebbé vált.” Aradi Ferenc Az Autóker Holding Zrt. értékesítési igazgatója szerint: „2006-ban előrelépés volt, de nem akkora amekkorát vártunk” A prosperáló cégek nyilatkozataiból a kötelező kincstári optimizmus érződik, de bizonyára árnyalja a derűlátásukat, ha az idei év legnagyobb bukására a nyolc cégből álló Balusztrád csoport csődhelyzetére gondolnak. A különböző megnyilvánulások egy dologban értenek egyet: az ingatlanpiac 2006-ban nem omlott össze. Mi tartotta fenn? A lakóingatlanok terén az új lakások építése és a használt lakások túlkínálata. Ha lanyha mértékben is, de értékesítések, fejlesztések folyamatosan történtek. Minden fejlesztőnek rá kellett jönnie, ma már nem lehet csak a négy falat lakásként eladni. Valami többletet is biztosítani kell a lakásokon belül, a lakások környezetében.

Az új fejlesztésű projekteknél, mint az Újbuda Tóváros, vagy a Sasad Liget, nem csak a lakásokat, hanem a városon belüli elhelyezkedésüket, a zöld környezetet, jó közlekedést, a fejlesztések egyéni arculatát adják el. Erre jó példa az Újbuda Tóváros egyedülálló adottsága, a tóvá duzzasztott Hosszúréti patak. A tó körül kialakítandó park, a lakások központi klimatizálása valamint a már felépült sportcentrum biztosítja azokat a többletszolgáltatásokat, amelyektől a fejlesztők a lakások és üzlethelyiségek folyamatos értékesítést várják. S mi a helyzet Budaörsön? Itt nem épült új lakópark, nem épültek számottevő mértékben társasházi lakások. Az önkormányzat Település Szerkezeti Tervében ugyan több terület is ki van jelölve társasházakból álló lakópark jellegű beépítésre, de ezek tervezése még el sem kezdődött. Ilyen terület a Budafoki út, Hársfa utca autópálya közti terület, a Lévai utca, Komáromi út, Brecfeld út közti volt PVCS terület, valamint a Törökugrató utáni Muskotály utca nyugati oldalán lévő, beépítetlen terület.

Így Budaörsre jellemző maradt az egyéni vállalkozók által épített új házak és a használt ingatlanok kínálata. Budaörs, adottságai nagyon kedvezőek. A jó közlekedés, kiemelkedő infrastruktúra a főváros közelsége, folyamatos érdeklődést biztosít az itteni ingatlanok iránt. Ennek ellenére 2006 nem sikertörténet, ha az ingatlanügyleteket nézzük. Ilyenkor vigasztalhat az a tudat, hogy a szomszédos Törökbálinton, vagy Biatorbágyon még gyengébb az ingatlanforgalom. Ha ettől sem vigasztalódtunk meg, akkor gondoljunk Érdre, Diósdra, Tárnokra ahol sokszor még ár alatt sem lehet eladni és már is be kell látnunk, hogy hozzájuk képest Budaörs kifejezetten nyerő helyzetben van. Budaörsön a kereslet 2003-2004-es évekhez viszonyítva jelentősen gyengült, de a város szerencsés adottsága folytán ez a gyenge kereslet folyamatosan jelen van. A sikeres üzletkötést legtöbbször nem az érdeklődés hiánya, hanem a tulajdonosok realitásoktól elrugaszkodó árelképzelései akadályozták. Milyen lesz az új év? A folyamatokat figyelve hasonló, mint az előző.

A budaörsi ingatlanpiactól továbbra is gyenge vagy közepes teljesítmény várható. A használt lakóingatlanok terén az eladók továbbra is drágán akarnak eladni a vevők meg olcsón akarnak vásárolni. Várhatóan csak azok az ingatlanok fognak elkelni, ahol valamilyen eladási vagy vételi kényszer kompromisszumra készteti a feleket. Bízzunk az új évben, hiszen ez a lehetőségekkel teli jövőnk. Azt kívánom, hogy egy év múlva, a szokásos év végi összefoglalásnál, mindenki a saját sikertörténetét lássa a 2007. évben. A lehetőségek kiaknázásához mindenkinek sok sikert és egy jobb, boldogabb új évet kívánok.