Helyettes nélkül maradt a polgármester

0
11

Az egyébként igen drámaian hangzó bejelentés természetesen nem volt előzmény nélküli. Emlékezetes, hogy a választások után hónapokig nem sikerült alpolgármestert választani. Hiszen a jelölés joga a polgármesteré, de a képviselőtestületnek kell a jelöltet megszavazni. És a jobboldali többség keményen ragaszkodott ahhoz, hogy a baloldali polgármester közülük válasszon.

Volt már ilyen az előző négyéves ciklusban is, Lévay Ernőt pártja, a MIÉP később ki is zárta, tulajdonképpen azért, mert komolyan vette alpolgármesteri feladatait. A választók „jutalmul” 2006-ban nem is juttatták be újra a testületbe. Könnyen lehet tehát, hogy Budavári György e példát látva konfrontál folyamatosan inkább a „főnökével”, mintsem a saját frakciójával?

Bár az ő helyzete annyiban mindenképpen más, hogy a tavalyi választásokon nem egy jobboldali párt, hanem a magát politikailag függetlennek deklarált Vállalkozók Egyesülete jelöltjeként nyerte el mandátumát. Hogyan tovább? Az alpolgármestert ténylegesen a polgármester nem válthatja le, csak a képviselőtestület. Az a testület, amelyikben éppen az alpolgármester és két vállalkozó társa a „mérleg nyelve”. Tehát ez aligha következik be. Ennél sokkal valószínűbb, hogy a polgármester jó hosszú ideig nem számíthat valódi munkatársként helyettesére. (És tegyük hozzá: egy ideig a jegyzőre sem. Erről lásd további cikkeinket, ugyanitt.)