Budaörs új jegyzője

0
18

- Miért pályázott a budaörsi jegyzői posztra? 
Egyrészt, mert a közigazgatásban az utóbbi években Budaörsöt mindig pozitív példaként hallottam megemlíteni, ahol sikerült már sok mindent elérni, és a fejlesztésekre az anyagi keretek is megvannak. Másrészt, tizenkét évig voltam Budakalászon jegyző, amit nagyon szerettem, de a 2006-ban megválasztott polgármesterrel nem tudtunk együtt dolgozni. Ez utóbbival magyarázható az is, hogy miért kértem zárt ülést a meghallgatásomon: nem akartam, hogy Budakalászon idő előtt tudjanak arról, hogy pályáztam a budaörsi posztra.

- Az előző jegyző az e-közigazgatás terén megvalósította többek között az sms és a wap alapú ügyintézést. Kívánja-e ezt az utat folytatni? 
Nem ismeretlenek a számomra ezek az elektronikus önkormányzati fejlesztések, hiszen Budakalászon sikerült olyasmit is megvalósítanunk, amit itt még nem. Ez pedig a térinformatika. Ettől a város honlapja sokkal informatívabb lenne. Például ha valaki egy szerszámos boltot, vagy éttermet keres Budaörsön, akkor a weboldalon térkép formájában láthatná, hogy hol vannak a keresett szolgáltatási egységek. Továbbá az is megtudható lehetne innen, hogy hol vannak az óvodák, ott milyen csoportok indulnak és így tovább. Vagy akár ami még praktikusabb, meg lehetne tekinteni a város közműhálózatát, illetve ha valaki kocsibeállót szeretne kialakítani, akkor a térképen az építési szabályzat is megjelenne. Ezzel sok időt spórolhatna a hivatal is, hiszen a lakosoknak nem kellene az ilyen és ehhez hasonló problémáikkal a városházára járni.

- Szinte csak egy hónapja van hivatalban, mégis szembesülhetett már azzal a testületi üléseken, hogy folyamatos a konfliktus a két oldal között. Mennyire lehet megőrizni a szakmaiságot egy ilyen nehéz helyzetben?
A jegyzőnek a polgármesteri hivatal szakmai álláspontját kell képviselnie. A magyar jogszabályok olyanok, amilyenek, sok kiskapu van. De ahogy észrevettem, a testületi üléseken a jogot eszközként igyekeznek felhasználni olyan problémák megoldására, amire az nem alkalmas. Például személyes konfliktusokat. Egy pártérdek érvényesítésére sem jó eszköz a jog. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, mint újonnan bekerülő ember, hogy nincsenek még olyan „gátlásaim”, amelyek ide vagy oda kötnének.

- Ez alatt a kis idő alatt mennyire látott bele a hivatal működésébe, és mi a véleménye róla? 
Budaörsön magas színvonalon működik az államigazgatás. S ha például egy építési engedélyre egy hónapnál is tovább kell várni, akkor nem azért, mert rosszul működik a hivatal, hanem azért, mert az eljárás nagyon alaposan és részletesen van szabályozva. A kollégák nagyon aktívak, a problémákat,amiket tapasztalnak, a megoldási elképzeléseikkel együtt mondják el nekem, és sokszor állnak elő olyan ötletekkel, amikkel bizonyos szolgáltatásokat még jobban ki lehetne bővíteni, vagy könnyíteni lehetne az ügyfelek kiszolgálásán. Ez a hozzáállás számomra nagyon szimpatikus.