Miért lassult le Budaörs fejlődése?

0
18

Mihez kértek zsozsót a sörösök? Nos, bármilyen hihetetlen, például az etyeki borpincék felkereséséhez. Ami különösen bizarr azzal a háttérrel, hogy a tavalyi volt az első teljes éve a Fidesz-KDNP és a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete által alkotott koalíciónak. Amikor – a többség birtokában – minden lényeges kérdésben ők dönthettek a városházán, szemben a polgármesterrel és az MSZP-SZDSZ képviselőivel. Az esztendő mérlege: a beruházások a három-négy évvel korábbi értékre zuhantak vissza. Budaörs fejlődése megtört, miközben az önkormányzat dúskál a készpénzben. Hiszen 17,6 milliárd forintos rekordbevételt ért el a város, és csupán 12 milliárdot költött el tavaly. Így persze lehet osztogatni! Úgy tűnhet a földi halandónak, ember legyen a talpán, aki rájön, a kérelmezőkkel mivégre fukar egyszer, s miért nagylelkű másszor a városházi többség. A példának okáért, vajon miért nem adott néhány héttel ezelőtt egy huncut vasat sem a Budaörsi Rádiónak vagy lapunknak, s miért osztja most bőkezűen a „borravalót” a sörösöknek?

Nos, ha belehallgatunk a városházi szóbeszédbe, az utóbbi feladvány talán nem is oly bonyolult. A helyi politika ismerői szerint a válasz nem más, mint a sörcsapot kezelő egyesület titkárának a neve. Az értetlenkedőnek magyarázatul odasúgják: ha a fideszes képviselők listáját böngészve ugyanarra a névre bukkan, az nem a véletlen műve. A név egyébként ott szerepel a saját megfogalmazásuk szerint „politikától távol álló társaság” kérelmének mellékletén. Apró adalék: egy MSZP-s önkormányzati képviselő azt meséli a söntésnél, ő szívesen belépett volna ebbe az egyesületbe, de nem fogadták be. Nem magukfajta. Mindenesetre érdemes bekukkantani a sörösökhöz (rövidítve EBSÖM), de legalábbis a beadványukba – a jókedv garantált. Mert mihez is igényeltek közpénzeket, mégpedig 900 ezer pengő forintot, ezek a derék polgártársak? Kérelmükben ilyesfélék olvashatók: születésnapi EBSÖM buli (65 fő részvételével, őzpörkölttel és tangóharmonikával, ajándékkal, 250 ezer Ft), belga sörök kóstolója (80 ezer Ft), egyesületi szilveszter (60 fő, 240 ezer Ft), ruházati kiegészítők készítése (30 főre női EBSÖM kendő, 60 db sapka, 190 ezer Ft). Az etyeki borospince-látogatás (30 fő, 4000 Ft/fő, azaz 120 ezer Ft) már csak hab a sörön. Ámbár, a kedélyes sörisszák azt is megírták, hogy folytatják látogatásaikat a „Nagyréde-i pincékben” (valósághű szövegidézet). Dicséretes önmérsékletre vall viszont, hogy ezen a ponton nem jelöltek meg összeget. Vagyis, eltekintettek attól, hogy a nagyrédei pinceszer finanszírozására budaörsi közpénzt kérjenek.

Meglehet, legközelebb már nem kell ilyen visszafogottnak lenniük. Sem nekik, sem más baráti körnek. Hiszen a városházi jobboldal meghozott az amúgy szeszélyes áprilisi hónapban egy nagyon is hideg fejjel kiszámított döntést. A javaslat, melyet a pénzügyi bizottság fideszes elnöke terjesztett be, arra vonatkozott, hogy az önkormányzati testülettől kerüljenek át a bizottsághoz különféle átcsoportosítási és előirányzat-módosítási jogok. Ügyes húzás – a szépséghibája csak az, hogy a demokrácia ellenében hat. Merthogy ennek a határozatnak a következtében visszaszorul a társadalmi kontroll lehetősége a közpénzek elköltése felett. Hiszen az ellenőrzés fő eszköze a nyilvánosság, márpedig a bizottsági összejövetelek iránti érdeklődés természetszerűleg jóval elmarad a testületi ülések nyilvánossága mögött. Így lehet eldugni döntéseket súlyos százmilliókról! Tegyük ehhez hozzá, hogy egy februári határozattal 1,3 milliárd forint értékű előirányzatot helyezett céltartalékba a városházi többség, amiről persze ők döntenek majd. Nehezen tudok szabadulni a gondolattól – bár ne lenne igazam –, hogy lépésről lépésre összeáll Budaörsön egy jobboldali árnyékköltségvetés. No de, hogy jön ide a tavalyi év? Úgy vélem, végtelenül egyszerűen. Ha ugyanis egyfelől pénzek szabadulnak fel, másfelől pedig gyakorlatilag csorbul a társadalmi ellenőrzés, akkor ez a kettő össze fog érni, és megnő a politikai indíttatású pénzköltés esélye.

Lapozzunk bele a 2007. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóba! Az derül ki a mostanra elkészült összeállításból, hogy lelassult a korábbi esztendőkben felpörgött fejlesztési ütem. Jól mutatják ezt a számok. Míg tavaly mindössze 2,9 milliárd forintot költött a város beruházásra és felújításra, addig 2006-ban még 3,6 milliárdot, 2005-ben pedig 4,4 milliárdot. Ezzel a város pontosan a 2004-ben mutatott szintre dolgozta le magát, sőt, még az alá, ha az inflációt is figyelembe vesszük. Ugyebár, látványos a visszaesés! Ráadásul ezt majd a polgármester nyakába lehet varrni – vélheti a jobboldal, diszkréten hallgatva arról, hogy övé a többség, amit persze nem mindenki tud hajszálpontosan Budaörsön. Még inkább kiábrándító a dolog, ha a minap nyilvánosságra került számokból azt is kihüvelyezzük, hogy még a saját előirányzatához képest is jókorát lépett vissza az önkormányzat. Hiszen az úgynevezett felhalmozási tervnek – írd és mondd – mindössze az 56 százaléka teljesült. Megmaradt viszont sok-sok pénz. Lehet ennek akár örülni is, de aligha érdemes.

Könyvelői szemlélet – mondta erre célozva dr. Szabóné Müller Tímea, az MSZP frakcióvezetője Ritter Imrének, a pénzügyi bizottság fideszes elnökének egy tévévitában. Mondhatta volna azt is: nem várospolitikusi formátumú szemlélet. Ha jól igazodok el a számokban, az úgynevezett pénzmaradvány 2,93 milliárd forint. Ez számomra azt jelenti, hogy Budaörsön tavaly ennyivel kevesebb téglafalat és csatornát építettek, ennyivel kevesebb utat és járdát újítottak fel, ahhoz képest, mint amennyit megtehettek volna. Márpedig – s ezt minden bizonnyal helyesen állapítja meg a zárszámadás – „a megvalósult beruházások adják a város további fejlődésének az alapját”. Örök igazság: egy város annyit ér, amennyit beleépítenek. Szerintem Budaörsbe most a lehetségesnél sokkal, de sokkal kevesebbet „építenek bele”.

Soha még egy ilyen évet! – kiáltana fel az ember, visszatekintve 2007-re. Csakhogy nem kiált fel ilyenképpen, már amennyiben a jobboldalon ül a városházán. Megszavaz viszont erre az esztendőre is olyan költségvetést, ami Budaörs pénzügyi lehetőségeihez képest igencsak mostohán bánik a fejlesztésekkel. Ehelyett céltartalékokat képez. Mire vajon? Hiába, sörösök vannak a borpincében.