Salamon Suba László a Budaörsi Játékszín új igazgatója

0
18

- Miért pályázta meg a Budaörsi Játékszín igazgatói pozícióját? 
Nagyon szeretem azokat a városokat és helyiségeket, ahol a régi és az új együtt van. Óbudán nőttem fel, a Hármashatár-hegy vidékén, az is egy hasonló lokálpatrióta közösség. Kicsiben olyan, mint Budaörs. Személyes reflex, hogy pályázatírás közben az is ott motoszkál az ember fejében, hogy hol tudna jól és színesen dolgozni. Kikerülve a budapesti „kohóból”, személytelenségből, itt Budaörsön arcok vannak. Sokkal otthonosabban érzem magam itt, mint a fővárosban. Az emberek mentalitása nagyon emlékeztet engem egy nyugati szemléletű gondolkodásra. Jobban odafigyelnek egymásra, jobban meghallgatják egymást, és ettől még izgalmasabbnak találom a várost. Ráadásul könnyen kialakult bennem, hogy ha sikeres lesz a pályázatom, mit akarok a színházban bemutatni.

- Amióta megtudta, hogy Ön lesz az új igazgatója a Budaörsi Játékszínnek, mennyire ismerte már meg a jelenlegi repertoárt? 

Két hete folyamatosan nézem az előadásokat. Elsősorban a színészek miatt, szakmai szemmel, de arra is figyelve, hogy például milyen hatással van rám a játékuk. Olyan szereposztásokon töröm a fejem, amelyekben az itt játszó színészeket az újakkal együtt tudom szerepeltetni.

- Kik lesznek azok az „újak”? 

A művészeti vezető Magyar Attila színművész lesz, de egyben játszani is fog a darabokban. Úgy gondolom, hogy az ő színészi minősége, illetve az, hogy itt él Budaörsön, egy ismert arcot jelent, nagyon erős bizalmi helyzetet hozott létre az irányunkban, így aztán sok, jó megítélésű, közönséget vonzó fiatal színész fog bemutatkozni a Játékszín színpadán.

- Van-e már konkrét terve a következő évadra nézve? 
Lesznek vígjátékok, tragikomédiák, modern mesék gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, valamint zenés produkciók. Igazi népszínházat fogunk csinálni. Szeretném a budaörsieket megszólítani, azokat, akik eddig is látogatták az előadásokat, illetve azokat is, akik esetleg még nem voltak a Játékszínben. Nagy valószínűséggel színpadra kerül Molnár Ferenc „Liliom” című műve, és Márai Sándor „Füveskönyvének” egy dramatizált változata. Ezeken felül egy zenés kabaré, valamint Milan Kundera „Mindenmindegy Jakab” című komédiája is a tervek között szerepel hosszútávon. És egy igazi meglepetést is tartogatunk. Az elmúlt tíz év alatt az alacsonyabb technikai feltételek csak kismértékben javultak.

- Ebben a tekintetben milyen tervei vannak? 
A jó színház természetesen nem ezen múlik. Lesznek fejlesztések, de ez majd azon fog múlni, hogy jó partnerei legyünk a Jókai Mór Művelődési Központ leendő igazgatójának. A gazdasági vezetőnk egyébként egy fiatal közgazdász, Wenczel Richárd lesz, aki szintén budaörsi. Nem bürokratizálunk semmit, csapatban dolgoznunk.

- Éless Béla arról is híres volt, hogy színészeinek teret adott más területek kipróbálására, gondolok itt például a rendezésre vagy zeneszerzésre. Ön hogy áll ehhez? 

A mai színházi világban a tehetség számít, nem az, hogy az ember hol kapott diplomát. Aki nagyon akar például színházat rendezni, összegyűjti maga köré az embereket, és létrehozza az előadást. Ilyen szempontból óriási szabadság vesz körül minket. Én úgy gondolom, hogy azok a színészek, akik rendezni akarnak, azok előbb-utóbb fognak is. Egyébként figyelemmel kísérem a színművészeti egyetem rendezői oktatását, és találtam ott olyan fiatal budaörsi hallgatót, akit nagyon jónak tartok: Göttinger Pált, akit szeretném is, ha csatlakozna hozzánk. Elsősorban az a célom, hogy a rendezők a színészekkel együtt gondolkodva hozzanak létre darabokat. Hívásunkra dolgozni fog a Játékszínben Novák Eszter és Kolos István. Egy felkészült, és szellemileg eggyé kovácsolódott színházat képzelek el.

- Ha már Éless Béla neve felmerült - aki tíz éve, tehát az alapítása óta vezette a Budaörsi Játékszínt -, nem érzi esetleg úgy, hogy nehéz lesz utána igazgatónak lenni?

Inkább az ellenkezőjét tapasztalom. Eleve úgy vélem, hogy minden színháznak kell egy bizonyos idő után vérfrissítés, új gondolatok – és ezt a néző is várja. Akikkel eddig beszéltem azok inkább kíváncsiak, hogy milyen lesz az új színház, kik vagyunk, mit fogunk csinálni. Tehát egyfajta pezsgést, kíváncsiságot érzékelek a városban.

- Az újságban megjelenő keresztrejtvényt eddig a Játékszín támogatta, és az olvasóink előszeretettel küldik be mindig nagy mennyiségben a megfejtéseket, hiszen színházjegyet nyerhetnek vele. Ez a továbbiakban is így marad?
Megnyugtathatom a kedves olvasókat, hogy továbbra is érdemes lesz színházjegyekért megfejteniük a Budaörsi Napló keresztrejtvényét.