Nyáron sem állnak le a munkával a szociális intézményeknél

0
14

Az „Esély” Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, Károly Katalin szerint nyáron sem lehet csökkenteni az ügyfélfogadást, és a szociális programok ebben az időszakban sem szünetelhetnek, sőt, a nyár kiemelten fontos időszak náluk, hiszen a gyerekek nem járnak ilyenkor iskolába, s az ő esetükben fennáll a csellengés veszélye.

- Mi ugyanúgy tartunk nyitva nyáron, mint az év többi időszakában. Hétfőn és szerdán 8-tól 18 óráig, kedden és csütörtökön 8-tól 16 óráig, pénteken pedig 8-tól 14 óráig várjuk az érdeklődőket. Éppen a gyermekek megnövekedett szabadideje miatt szerveztünk a Gyermekjóléti Szolgálatban (Petőfi Sándor u. 1.) nyári napközis tábort. Ez az ingyenes tábor július elejétől augusztus végéig tart. Itt a gyerekeknek változatos programokat kínálunk: sportolhatnak, kirándulhatnak, és kézműves foglalkozásokat tartunk nekik. Ezenkívül az Önkormányzat Szociális és Egészségügyi Irodájával közösen megszerveztük a rászoruló gyermekek nyári étkeztetését. Így közel 200, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerek kap a nyári időszakban térítésmentesen ebédet Teri néni étterméből. A már megszokott szociális szolgáltatásaink (pl. jogi, vagy álláskeresési segítségnyújtás) pedig mindezek mellett is folyamatosan zajlanak. A Támasz Szociális és Gondozási Központ szintén nem áll le a nyár folyamán, sőt, hogy a napos időszakot könnyebben átvészeljék az idős emberek, még felújításra is vállalkoztak.

- Nemrég előtetőt építettünk a Gondozási Központnak – mondja az intézményvezető, Kováts Erika.
- Erre mindenképpen szükség volt, mert hiába járunk sokat strandra az ellátottakkal a nyár folyamán, azért a napok java részét mégiscsak itt töltik. A Fejlesztő Napköziben ugynezen okokból tervezzük egy kerti csap felszerelést, hiszen sajnos a strandokról az a tapasztalatunk, hogy nincsenek eléggé felszerelve a sérültek fogadásához. A Gondozási Központban igyekszünk az idős korosztálynak megfelelő programokat kialakítani, így a strandok mellett gyógyfürdőzést is szervezünk rendszeresen. Ezekre egyébként az ellátottainkon kívül más idősek is jöhetnek, amennyiben jelzik nálunk az ezirányú igényüket. A Mozgáskorlátozottak Egyesületénél július közepétől augusztus végéig nem tartanak összejöveteleket, de ez nem jelenti azt, hogy ne rendeznének a tagoknak ilyenkor is programokat. Az Ecseri Imre vezette klub tagjai a nyár folyamán többször jártak már Agárdon és Cegléden és augusztusban is ellátogatnak még a Velencei-tóhoz. Ebben az időszakban mindenki nyaral, vagy az unokákkal tölti az idejét, így csak szeptemberben kezdődnek újra a heti rendszerességű klubnapok. Ám Ecseri Imre és felesége már javában készülnek a szeptember 26-án megrendezésre kerülő hetedik Empátia Napra, és a Nyugdíjasok vetélkedőjére. A Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének nyitva tarását behatárolják a szabadságolások, de csak rövid időre. 

- Augusztusban lesz egy két hetes leállásunk - kezdi Nyikes Fatime, az egyesület vezetője. 
- De ennek ellenére a nyári időszakban is minden nap nyitva tartunk. A nyár egyébként nálunk mindig mozgalmasan telik. Június végén egyhetes életmódtábort szerveztünk, csakúgy, mint az előző években. 35 fővel költöztünk be a tábor idejére a Várgesztesi Villapark három apartmanjába. Mindegyik házban egy látó segítő könnyítette meg a látássérültek napjait. Ez a program azért kiemelt fontosságú nálunk minden évben, mert a tábor időtartama alatt nagyobb önállóságra sarkalljuk a résztvevőket. Az Érden és Budaörsön üzemelő klubot a nyár időtartamára szüneteltetjük, de szeptembertől újra várjuk majd ezekbe a látássérülteke, és ekkora tervezünk még egy három napos lovastábort is. A nyári időszak vége pedig munkával telik majd számunkra, hiszen elő kell készítenünk az október 15-i Fehér Bot világnapi rendezvényünket, amelyet a nagyközönség számára hirdetünk majd meg.