Gvárdián Ferenc a “különc” szobrászművész

0
18

Gvárdián Ferenc eredetileg erdész végzettséggel szerzett diplomát, amely szakmát azonban soha nem gyakorolta. A helyi művészt egyesületi tevékenységeiről, közös kiállításairól már jól ismerik a városban. A szobrász művészeti eszközeivel és elkészítési technikáival is „különc”, akitől a szokatlan megoldásokat már-már elvárjuk egy-egy újabb kiállításon. Művészetében találkozhattunk már „színtelen”, érdes és erősen naturista jellegű szobrokkal vagy éppen különlegesen csiszolt márvánnyal, amelyek azonban csak tovább fokozzák az egyéni mondanivalót és sajátos érzésvilágot. Az alkotó szívesen dolgozik a természet anyagaival, amely talán egyetlen nyoma erdészi lelkületének. Készültek már alkotásai nádból, fából, kenderből vagy kókuszkötélből, s számos bronz szobor is kikerült a kezei alól. Ezúttal az önkormányzat vezetőitől bronzszobrok öntésére kapott támogatást az alkotó, amelyeket a mostani kiállításon láthatunk tőle először, s egy különleges kisplasztikát a város részére ajándékként is átadott a megnyitón.

A szobrász igényes, formabontó művészetében gyakran groteszk, akár feszültséget keltő, furcsa figurákkal is találkozhatunk. Témái az idők során sokoldalúan jelentek meg, a művész sajátos módon, bronzba öntve hol mágikus jelleget öltő, furcsa lényeket kelt életre, hol a természet adta anyagok válnak mesteri kezében a szakrális témák művészi kifejezőeszközévé. Művei egyszersmind a kiállításon bennünket megérintve, mindig mély mondanivalóval és akár feszültséget keltő érzésvilággal hatnak ránk, és soha nem a hagyományos értelemben vett otthont díszítő, dekoratív művészetet, vagy „a szépség” megjelenítését látjuk bennük. Gvárdián Ferenc öntörvényű értékrenddel hozta létre egyéni alkotói világát és örömünkre, évek óta –formáktól, konvencióktól megszabadultan – makacsul „játszadozik” furcsa anyagaival.

Az élet hiányosságait, a tragikumot és olyakor múlandóságot feldolgozó művekben a szobrász elsősorban átszellemült, intellektuális alkotóként szól hozzánk, akinek különös gondolat- és hitvilágát tükrözik a megmunkált, s olykor nyersnek ható művei. A szobrász legtöbbször elvont fogalmakat, az élet negatív oldalát, akár a fájdalmat dolgozza fel, s művei lelkületünkre inkább csendesen, de annál nagyobb erővel, megrendítően hatnak. Művészetének mindig mély, szimbolikus üzenete van, akár az „elérhetetlen” transzcendenst keresi vagy magyarázza, akár a földi élet pillanatait ábrázolja művészien, de különös lényeiben, tárgyaiban a művész-ember mindig együtt létezik, amiként eggyé válik művészetében a titokzatos istenségek világával is.

Harmóniáját, vizuális rendszerét a kisplasztika nyelvén oly könnyedséggel, finomsággal és tisztán, nyíltan közvetíti felénk, hogy mi mit sem sejtve – expresszivitást és akár vizuális kultúrát még csak nem is tudatosítva – válunk egy különös művészeti világ részévé, egy nagyszerű művész-ember szellemiségének birtokába. Kívánom, hogy aki csak teheti, idén augusztusban ne csak a hivatalos ügyek miatt vegye az útját a Városháza felé, hiszen Gvárdián Ferenc különös alkotásainak látványát és érzésvilágát kihagyni vétek. 

A kiállítás látható: 2009. augusztus 3-án, hétfőn 17.00 órától 2009. augusztus 14-ig Budaörs Város Önkormányzata földszinti előcsarnoka Cím: 2040 Budaörs, Szabadság út 134. Minden nap 8.00-18.00 óráig