Találkozás Jenei András íróval

0
24
Jenei András és beszélgető társa Gyarmati Enikő

Ahogy arról december 7-én a budaörsi gr. Bercsényi Zsuzsanna könyvtárban Jenei András mesélt, öt éves korában diagnosztizálták nála a cukorbetegséget, ami huszonévesen a megvakulásához vezetett. Majd a veséje is tönkre ment, és amikor új vesét kapott, voltaképpen másodszor született meg.

Az író-olvasó találkozóra sokan jöttek el kollégái közül abból az időből is, amikor még látott és betegápoló illetve mentős volt. Eljött többek között az a hölgy, aki a vese dialízisen kezelte és mai barátai, akik többek között a vakok egyesületében dolgoznak együtt vele. Beszélgetőtársa, Gyarmati Enikő ez utóbbinál látósegítő. Valamennyien rácsodálkoztak, hogy András „zombinak” érezte magát, amikor a betegsége elhatalmasodott, mert kívülről úgy tűnt számukra, hogy humorral viseli el a szenvedést és gyakran ő vert beléjük lelket, ha sokkal kisebb problémától kétségbe estek.

A már megjelent könyvek sorában van egy nem életrajzi ihletésű, egy lovagkori regény. Ebben olyan érzékletesen írja le a korabeli csatákat, ruhákat és fegyvereket, hogy felmerült a hallgatóságban, vajon miként gyűjtött hozzá vakon anyagot. Az internet mellett – amit a látássérülteknek készült speciális programmal tud András kezelni – ismerősök és ismeretlenek segítették abban, hogy igazán beleássa magát a történelembe. Többek között megtapinthatta a magyar korona másolatát, egy lovagi tornákat tartó egyesületnél a ruhákat, kardokat, és Visegrádban a színfalak mögül „nézhette” végig az erről szóló előadást. A regény cselekményének a bonyolításában pedig természetesen a fantáziája volt a meghatározó.

A kérdésre, hogy vajon a betegségek nélkül is íróvál vált volna, András elmondta, hogy már középiskolásként is írogatott, de ő tényleg "vakon tanult meg látni". Vagyis olyan dolgokra odafigyelni, amire a napi munka mellett látón talán soha nem lett volna ideje.

Jenei András könyvei elérhetők nyomtatásban többek között a BULÁKE (Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete) irodáiban itt Budaörsön, és az interneten e-book formájában.

Jenei András és beszélgető társa Gyarmati Enikő