Huszárkonyha

0
15
A szerző

Hallottak már a tudatalatti kisebbrendűségi érzésről? Az olyan fajta jelenség, amelyet az ember nem tudatosít, de annak alapján cselekszik. Ilyen például az állandó igazodási kényszer azokhoz, akiktől viszontigazodás igénye fel sem merül. Belegondoltak már abba, hogy ha külföldre utazunk, sőt, ha csak egy külföldi jön hozzánk, bemutatkozáskor család és utónevünket azonnal felcseréljük. Mások ezt a kedvünkért akkor sem teszik meg, ha ismerik e téren kialakult hagyományainkat. Idegen nyelvű leveleink aláírásakor megtehetjük, hogy családnevünket végig nagybetűvel írjuk, míg utónevünket – a kezdőbetű kivételével – kicsivel. Így megtartva szokásainkat, jelezhetjük, hogy melyik család és melyik utónevünk. Ám többnyire ezzel sem élünk. Hát ne legyen ettől az ember paprikás?

Az ételt ajánlja Fáber Károly közíró

Paprikás leves 4 főre: Főzés előtt fél nappal 1 kg csirkét (combot, szárnyat) megmosunk, besózunk. Felkockázott ½ kg hagymát mangalica zsíron üvegesítünk, rá 3 ek piros paprikát szórunk, összekeverjük és felengedjük 3 l vízzel. Megy hozzá 6 fűszerbors, 2 babérlevél, 1 ek őrölt bors és 3 felkarikázott paprika - 20 percig forraljuk. Ezután beletesszük a csirkehúst, 1 doboz paradicsompürét és megfőzzük. A végén 1 l levet kimerünk, összekeverjük 1 kis doboz tejföllel, majd kevergetve 5 perc forralásra visszaöntjük a levesbe. / Tejes zsömle: Tésztát készítünk ½ kg lisztből, 2.5 l tejből, 5 dkg vajból, 1 tk cukorból, 1 tk sóból, és 2.5 dkg élesztőből. Bedagasztjuk, s meleg helyen kelesztjük 1 órán át. Átgyúrjuk és 12 golyót formálunk belőle. Fél órán át kelesztjük tepsiben. Langyos tejjel lekenjük, tetejét magokkal szórjuk (pl. lenmag, tökmag, köménymag, stb.) és 200 fokon 20 percig sütjük

A szerző