Futball-matematika

0
17
Foci

Pár mondat erejéig tekintsünk vissza az elmúlt bajnoki szezonra:

Felnőtt csapat – bár játékosállományunk sokkal jobb eredményre predesztinálta csapatunkat, mégis a tűz és csapategység hiánya vezetett oda, hogy utolsó helyen végeztünk és készülhetünk a jövőre nem könnyű NB III-as szereplésre. A csapat irányítását Bekő Balázs veszi át.
U-19 csapat (edző: Tóth Csaba) – 12 pont előnnyel megnyerte az NB II. „Közép A” csoport küzdelmeit és két osztályozó körön keresztül vezetett volna az útja a legfelső osztályba. A Gyirmót csapatát oda-vissza verték fiataljaink, de a másik ágon továbbjutó Kaposvár korosztályos csapata ott is – itt is legyőzte fiataljainkat, így jövőre maradnak ugyanebben az osztályban.

U-17 csapat (edző: Varga László) – az NB II. „Közép A” csoport 7.helyén a középmezőnyben végeztek.
U-15 csapat (edző: Varga Zsolt) – az NB II. „Közép-Nyugat” csoport 8.helyét sikerült megszerezniük.
U-13 csapat (edző: Papp Gábor) - az NB II. „Közép-Nyugat” csoport 2. (ezüstérmes) helyére sikerült odaérniük, 6 ponttal lemaradva a bajnokcsapat mögött.

U-13/2 csapat (edző-Varga Zsolt és Papp Gábor) – mivel ebben a korosztályban sok gyerek rúgja nálunk a labdát, így indítottunk egy csapatot a Pest megyei korosztályos bajnokság Ócsai csoportjába. Itt csapatunk a 4.helyezést szerezte meg, 6 ponttal maradtak le a dobogóról.

Leány csapat (edző: Horváth Roland) – csak ebben az évben alakultak és „alapok” megszerzése volt a fő cél. A következő szezontól fognak Pest megyei bajnokságban játszani.

Eddig az elmúlt bajnokság eredményei és most lássuk hogyan fog átalakulni labdarúgásunk a 2013/2014-es bajnoki szezonra. Ennek köztes éve lesz a soron következő 2012/2013-es „átmeneti” bajnokság. A fő célkitűzés az, hogy egy 16 csapatos profi NB I. és egy 16 csapatos profi NB II. legyen. A következő lépcső az amatőrök csúcsa a három csoportos NB III. lesz.

Ezen célkitűzések eléréséhez az „átmeneti” bajnokság végén a kisesés és feljutás elég kacifántos lesz, különösen az NB II. és NB III. vonatkozásában.
Az NB I. viszonylag egyszerűen zár majd a 15. és 16. helyezett helyet cserél az NB II. Keleti és Nyugati csoport győztesével. Tehát az NB II-ben már van két NB I.-ből kiesett csapat.

Az NB II.-ben az „átmeneti” bajnokság végeztével már nem lehetnek NB I.-es csapatok tartalék csapatai, azokat az NB III.-ba száműzik, tehát a végső NB II-es sorrendekből ki kell vonni a tartalékcsapatok eredményeit.

Az így kialakult sorrendben 2-5. helyezést elért csapatok Keleten és Nyugaton azaz 8 csapat biztos profi NB II.-es induló lesz.

A 6-8. helyezettek NB II.-es bennmaradásért oda-vissza osztályozó mérkőzést játszanak a hat NB III.-as bajnokkal és a győztesekkel kiegészülve alkotják majd a 16 csapatos profi NB II.-t a 2013/2014-es bajnokságban.

 

Az NB III.-as átalakulás még kuszább lesz. (Itt fogunk mi is indulni)

A bajnokok (6 csapat ) osztályozón dönti el az NB II-es 6-8 helyezettel a feljutást, a vesztesek fognak az  NB III.-ban játszani.

Ide kerülnek továbbá az NB II.-ből az NB I.-es csapatok tartalék csapatai mind a 8-an, valamint a 8 legrosszabb eredményt elért NB II-es csapat is.

Biztosan az NB III.-ban csak a 2. helyezettek maradnak, az 6 csapat.

A 3-5. helyen végzett 18 csapat plusz a két legjobb 6. helyezett, vagyis 20 csapat osztályozót játszanak oda-vissza a Megyei bajnokságok győzteseivel. Sajnos azok az NB III.-as csapatok, aki 7. helytől lefelé végeznek csak a megyei bajnokságban indulhatnak majd.

Aki eddig tudta követni a számokat az most láthatja, hogy összesen 48 csapat alkotja majd 2013/2014-ben az NB III.-t és ezeket a csapatokat három csoportba fogják szétosztani (Nyugat-Közép-Kelet).

Talán érzékelhető, hogy a következő 2012/2013-as „átmeneti” bajnokságban, aki NB III.-as bajnokságot tud nyerni és sikeresen veszi az osztályozót könnyen visszakerülhet az egycsoportos  profi NB II.-be. Viszont nagy a veszély, hogy tömörült mezőny esetén, ha csak egy gyenge 6. helyet sikerül megcsípni, akkor azonnal a megyei bajnokságban találhatja magát a csapat.

A Budaörsi SC vezetősége az új vezetőedző felé egyértelműen az NB II.-be való visszajutást tűzte ki célul és ennek szellemében kell majd egy új, ütőképes csapatot építenie.
A felnőtt csapat felkészülési mérkőzései mind idegenben lesznek ( a pálya felújítása miatt)  július 14 és augusztus 8 között és az első igazi megmérettetése augusztus 11-n a Magyar Kupa küzdelmeibe való bekapcsolódáskor lesz.
A bajnoki pontvadászat augusztus 18-án kezdődik.

Az aktualitásokról tájékozódhat a : www.budaorsifoci.hu weboldalról.


 

Foci