Lakótelepi zajok

0
18
fűkaszálás

Amikor reggel a motoros kasza hangos zümmögésére, berregésére ébredünk, és hiába szorítjuk a fülünkre a párnát, csak áthatol a zaj, akkor rossz hír. Amikor ebéd után szeretnénk a gyereket letenni aludni, de sír, hogy zaj van, akkor is rossz. De amikor készen vannak a kaszások, és gazos táblák helyett ápolt, szépen nyírt a füves közterület, akkor jó hír.

A lakótelepi zajoknak amúgy sem csak a fűnyírók hangja az egyetlen forrása. Miután harmadik éve folyamatosan zajlik a panelprogram, mindig akad társasház, ahol a szigetelést végzők fúrói berregnek. Igaz, ahogy halad előre a munka, úgy szokjuk meg, no ha nem is a fúrást, de a kopácsolást, az építők jelenlétét.

Azután ott van a lakások felújításának a zaja. Ha egy házban 60-100 lakás van, így a nyár folyamán mindig akad egy-kettő, ahol éppen fürdőszobát csempéznek, vagy parkettáznak, falat festenek, tapétáznak, bútorokat szerelnék szét vagy össze. S ezek bizony megint csak zajjal járnak. Tény, hogy az udvarias lakók egy kis cédulán ki szokták írni a földszinten a többiek számára, hogy bocsika, de felújítunk. De mit tehetünk azon kívül, hogy tudomásul vesszük? Semmit, hiszen remélhetően mi is fogunk még felújítani.

A lakótelepen zajforrás lehet maga az emberi hang is, például amikor szomszédék veszekednek, vagy ha a házak aljában üvöltözik, kiabál valaki. Mert higgyék el, a kinti zajok még a kilencedik-tizedik emeleten is úgy hallatszanak, mintha a földszinten lennénk, főként egy amúgy csendes délutánon vagy éjszakában.

Mindezt együtt véve a lakótelepen élésnek azért vannak előnyei is. Például itt Budaörsön az, hogy maga a lakótelep szép, rendezett, virágos, tele van játszóterekkel, és jól esik sétálni, szemrevételezni a kiszínesedett házakat, beszédbe elegyedni egymással. Igazi baráti közösségek alakulnak ki, tévhit, hogy nem ismerik egymást a lakók. Vannak persze kivételek, de nem a bezárkózás és az elidegenedés a jellemző. Továbbá a lakótelep előnye, hogy nem kell szenet felhordani a pincéből vagy a kazánt megrakni, hiszen ott a kényelmes távfűtés. Ami az olcsó rezsit illeti, ezzel már sokan vitatkoznának, mert bizony, ha összeadjuk a közös költséget, a villanyt, az átalánydíjas fűtést, a meleg- és hidegvizet, a telefont, közel egy havi minimálbér összegét kapjuk meg. Nem beszélve arról, hogy ehhez most még hozzá kell adni a hiteltörlesztést is annak, aki a panelprogramhoz az egyharmad rész önerőt hitelből teremtette elő.

Kicsit elkanyarodtam a zajoktól. Most, mikor e sorokat írom – a lakótelepen -, az autók messzi moraja ér el, de halkabb, mint a madarak csicsergése. Felhallatszik néhány kutya ugatása is, de hamar belesimul a többi zajba, zörejbe. Jó itt élni. Igaz, ha megkezdik majd a fűnyírást, inkább elmegyek itthonról.

fűkaszálás