Egyesület a turizmusért

0
11
Az alakuló ülés

Vajon Budaörs és vonzáskörzete önmagában lehet-e elég vonzó, hogy megélénküljön az idegenforgalom? Vagy fogadjuk el, hogy Budapesten vannak látnivalók és programok, de azoknak, akik arra kíváncsiak, mi adhatnánk a szállást és az ételt, italt? Mivel a vendéglátás országosan nehéz helyzetben van, és a szakemberek becslése szerint ezen belül főként az üzleti utak száma csökken, míg az olcsóbb, hátizsákos turistáké akár nőhet is, mi a teendő? Van azonban egy réteg, akik továbbra is a nagyon minőségi kiszolgálást igénylik, nekik mi mit tudunk, tudnánk nyújtani? Már az alakuló közgyűlésen aktuális, szakmai kérdésekre keresték a választ a Budaörs és Környéke Turizmusáért Egyesület tagjai, akik között szinte minden helyi média képviseltette magát, több étterem, a városban a legtöbb vendégéjszakát biztosító szállodalánc, országjáró egyesület, programszervező, a helyi színház és két-három olyan szakember, akik a vendéglátókat tanácsaikkal, elemzéseikkel segítik

Az alakuló ülésen megválasztották az egyesület vezetőit is: az elnök Roczó-Nagy Zoltán, a budaörsi rádió főszerkesztője, az elnök-helyettes az ötletgazda Szirbik István – aki, mint elmondta, azért nem kíván elnök lenni, mert nem budaörsi és egy klaszter létrehozása köti le az idejét -, a tagok Hódi György, aki éppen egyeztet az önkormányzattal egy turisztikai tanulmány és program elkészítéséről, illetve Gönczi István egy helyi utazási iroda munkatársa.

Amiben a szakmai eszmecsere folyamán mindenki egyetértett, hogy Budaörsnek akkor van esélye bekapcsolódni az ország turisztikai vérkeringésébe, ha sikerül valami hiánypótoló szolgáltatást kitalálni, és népszerűvé tenni. Ehhez azonban nagyon sok közös ötletelésre, és a civilek és az önkormányzat összefogására van szükség, amit ez az egyesület koordinálhat. Ha sikerül, volt értelme a megalapításának. Ha nem, akkor csak egy újabb eszköz lesz, vagy lehet ahhoz, hogy valakik pénzt, támogatásokat, közösségi forrásokat  „nyúljanak le”.  Ugye nem így lesz? De ez azért is merült fel e sorok írójában, mert ötletként már elhangzott, hogy Budaörsön is be kellene vezetni az idegenforgalmi adót, amit mintegy 18 millió forintot hozatna. Hogy az adónem nyolc évvel ezelőtti bevezetése miért bukott el, arról megoszlanak a vélemények, ahogy arról is, hogy kik azok, akiket elsősorban sújtana.

A budaörsi egyesület csatlakozott egy országos szervezethez, a Turisztikai Desztináció Menedzsmenthez (TDM). A TDM rendszer kialakítása pedig – ahogy ők fogalmaznak magukról - a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia egyik pillére.

Az egyesület soraiba további jelentkezőket várnak az alapítók!

Az alakuló ülés