Bűnügyek: alig változott a helyzet

0
19
A feljújított rendőrségi épület Budaörsön

„1997. márciusában kezdtem dolgozni a budaörsi kapitányságon, és 11 évet és egy hónapot szolgáltam itt – mondta bevezetőjében Galuska Tomsits László. - Majd a Pest megyei Rendőr-főkapitányságra kerültem, és ott voltam 2012. augusztus 19-ig, amikor visszavonták a megbízatásomat, így rendelkezési állományba helyeztek. Majd szeptember elején kaptam azt a felkérést – vagy ha úgy tetszik parancsot -, hogy szeptember 16-ától vezessem ismét a Budaörs Rendőrkapitányságot. Amit nagy örömmel fogadtam, hiszen budaörsi lakosként közel vagyok a munkahelyemhez, és a problémákat, úgy gondolom, nagyjából ismerem. Továbbá örömmel vagy más szempontból szomorúan tapasztalom, hogy az öt évvel ezelőtti állapotokban jelentős változás nem történt. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a 21 hozzánk tartozó településen a hétvégi házaktól a 35 nagybevásárló központig minden megtalálható, amelyek ide vonzzák a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit. A feladat tehát ismert. Abból a szempontból pedig szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ehhez az állományi létszám is adott: 120 százalékos a feltöltés, mivel 62 próbaidős kollégánk egészíti ki a 201 állandó munkatársat. Igaz, mindig probléma volt, hogy a teljes létszámnak csak az egyharmada helyi kötődésű, a többiek vidékiek, akiknek hiányzik az otthoni környezet. De reményeim szerint őket is meg fogjuk tartani megfelelő motivációval.

Összességében tehát elmondható, hogy ideérkezésemkor túl nagy meglepetés nem ért. Elődöm, Csipler Norbert ugyanakkor egy jelentős fejlődést indított el – ő most Szigetszentmiklóson dolgozik –, amikor egy polgárbarát rendőrséget kezdett kialakítani. Hiszen nem zárkózhatunk be, úgy, mint tettük ezt korábban sokszor, hanem nyitnunk kell a lakosság felé. Egyebek között azért, mert a legjobb nyomozó maga a sértett. Az ő elmondása alapján 75 százalékban kideríthető, hogy mi és hogyan történt, amit visszapörgetve elfogható a bűnöző. Ahhoz azonban, hogy a fontos információk ne vesszenek el, az eddigiekhez képest másként kell kommunikálnunk. Azt gondolom továbbá, hogy a hatalom érzékeltetése akkor helyén való, ha egy bűnözővel állunk szemben, nem pedig akkor, amikor egy szabálysértést elkövető törékeny hölggyel szemben intézkedik a rendőr. Tehát ennek a védelmezői képnek a megteremtésében lépett jelentősen az elődöm, és ezt kívánom folytatni.

Tekintettel arra, hogy a volt kapitánnyal Szigetszentmiklósra ment a volt bűnügyi osztályvezető is, Orosz János őrnagy került a helyére, aki korábban Budakeszin volt az ottani örs vezetője, és ő lett a budaörsi kapitányság vezető-helyettese” – mutatta be új kollégáját a rendőrkapitány.

Újságírói kérdésekre válaszolva Galuska-Tomsits Lászlótól megtudtuk, hogy az összes bűncselekmények 70 százaléka vagyon elleni, ahogy volt öt éve is. Az, hogy rengeteg a munkájuk, szintén nem változott. Abban, hogy a közlekedésben sokan veszélyeztetik a maguk és mások életét például a telefonálással vagy azzal, hogy nem használják a biztonsági övet, szintén nincs változás. Illetve továbbra is jellemző a fluktuáció a kapitányság munkatársai között. De öt éve például még nem volt felújítva a rendőrség épülete – jegyezte meg a szemmel látható pozitív változást a kapitány. S hogy miként fogadták őt a kollégák? „Akik még nem ismertek, azok megfelelő tartással, akik ismertek, sokan örültek. Sajnálták Norbertet, mert elment – én magam is, hiszen a kiválasztásának a részese voltam -, de örültek, hogy én érkeztem vissza kapitányságvezetőnek.”

További kérdésre, hogy miként egyeztethető össze a „zsaru lét” és az, hogy ő maga is itteni lakos, a kapitány elmondta: „Ha a bírságért nem dicsérnek bennünket, természetes. Ha azonban az eljárási rend vagy a kommunikáció nem megfelelő, és ezt elmondják nekem az utcán vagy a boltban az emberek, annak pedig kifejezetten örülök, mert így hamarabb eljutnak hozzám az információk és hamarabb próbálhatunk meg rá megfelelő módon reagálni. Akinek már lopták el vagy törték fel autóját – nekem mind a kettőben volt részem -, az tudja, hogy csökkentheti a bosszúságot, ha empatikusan állnak hozzá, amikor feljelentést tesz.  Ehhez egy jó hír: hamarosan egy kulturáltabb, nyugalmat árasztó irodában fogadjuk majd azokat, akik személyesen jönnek be a rendőrségre.

Végül azért ne felejtsük el, hogy ez a sok bevásárló centrum csúcsidőszakokban annyi embert hoz ide, ahányan a fővárosban laknak. Azaz egy bevásárlói hétvégén több mint egymillió ember fordul meg nálunk, és akkor is csak ugyanannyi a rendőrünk, mint hétköznap.” Különösen most, a karácsonyi ünnepek közeledtével érdemes megfogadni a kapitány tanácsát: mi magunk is vigyázzunk az értékeinkre, ne kínáljuk fel a tárcánkat, a táskánkat a bevásároló kocsi tetejére dobva a tolvajoknak!

A feljújított rendőrségi épület Budaörsön