Csokinyuszi és társai

0
18
3496.jpg

Továbbra is a tojás és a nyúl figurák dominálnak ezen a piacon. Új helyzet, hogy a korábbi évektől eltérően tavaly először a csokoládé tojás értékben mért forgalma is meghaladta a csokoládé nyúlét: amíg a szezonális édességek teljes – forintban mért – eladásából tojásra 39 százalék jutott tavaly, addig nyúlra 38 százalék. Mennyiséget tekintve régóta a tojás vezet. Utánuk az ajándékot is tartalmazó édességcsomag következik, 10 százalékos értékbeli piacrésszel. Az egyéb csokoládé figurák, azaz kacsa, bárány és csibe aránya ugyanúgy 7 százalékot ért el tavaly, mint egy évvel korábban. A hagyományos csomagra 6 százalék jutott.

Továbbra is a magasabb minőségű tejcsokoládéból készült figurákat részesítik előnyben a fogyasztók. Húsvéti édességekre kiadott pénzük 81 százalékát költötték tejcsokoládéra tavaly, ami 1 százalékponttal meghaladja a tavalyelőtti arányt. A korábban évekig listavezető nugát piacrésze értékben egyre kisebb. A tavalyelőtti 11 százalékról a legutóbbi ünnepi szezonban 10-re csökkent. A többi alapanyag közül az étcsokoládé 6 százalékos múlt évi, stabil mutatója emelkedik ki.

Ami a bolttípusok súlyát illeti, a húsvéti édességek teljes - értékben mért – forgalmából a hipermarket részaránya a tavalyelőtti 45 százalékról a legutóbbi szezonban 48-ra emelkedett. A nagy szervezett élelmiszer üzleteké stabilan 14 százalék. Csökkent viszont, egyaránt 2 százalékponttal a diszkont mutatója 22, a kis üzleteké pedig 10 százalékra. A drogéria a tavalyelőtti 5 százalék után múlt évben 6 százalékot ért el.

3496.jpg