Sportolni is figyelmesen kell!

0
19
3504.jpg

A sportolás egészséges, senkit nem elriasztani szeretnénk tőle, csak felhívni a figyelmet arra, hogy ugyanakkor balesetek okozója is. A szezonalitástól függetlenül egyre nagyobb számban fordulnak elő például manapság a lovasbalesetek. Gyermekkorban ez főleg a 6-16 éves korosztályokat érinti. A probléma nem csak a felkészületlenségből adódhat, hanem abból is, hogy sokszor nem használnak sisakot. Érthetetlen, hogy a szülő vagy az oktató miért nem figyelnek erre. A díjugrató lovasoknál a mellkas védelmére is speciális felszerelést kéne használni, a sisakon és térdvédőn kívül. A lóról leesetteknél a fej és a has sérülése a gyakoribb. Ha nem volt sisak a fejen, a koponyatető csonttörése, vagy koponyaalapi törés alakulhat ki, agyzúzódással. Ha volt a gyermeken sisak, akkor a hasi szervek közül a lép, a máj, a hasnyálmirigy, a vese sérülhet. Ha a gyermek a baleset előtt evett, ivott, a gyomor rupturája is bekövetkezhet. A végtagok sérülései közül a felső végtag gyakrabban sérül, mint az alsó végtag. Súlyosabb esetben a törés nyilt jellegű,és ezzel együtt fokozódik a fertőzés lehetősége is. Sajnos előfordul, hogy a rossz esést követően medencetörést szenved a gyermek, súlyos esetben a darabokra törött szeméremcsont  a húgyhólyagvégbél  sérülésével is járhat. Mivel térdvédőt ritkán használnak, gyakori a térd ízületi bevérzése.

A gocard baleseteknél a hasi szervek zúzódása, tokon belüli bevérzése következhet be, mint a lép, máj, hasnyálmirigy, vese. Ritkán, de előfordul, hogy a lépet vagy a vesét műtéttel kell eltávolitani.

A görkorcsolya, gördeszka  által bekövetkezett balesetekben a boka ízület, alkar, a könyök ízületet sérülése, majd a lábszár, térd,combcsont törései fordulhatnak elő.

Focizás közben, hirtelen csípő mozdulatnál a csípő csontból csontdarabka szakadhat ki, amelyet általában nem kell operálni, de hosszabb fekvést igényel. A rossz ütközések és esések során boka, lábszárcsont, felső végtag törések jelentkezhetnek, az esetek 20%-ában nyílt törés formájában. Többször előfordul, hogy mind a két felső végtagon a csontok eltörnek, vagy együtt törik a könyök ízületben a felkarcsont és az alkarcsontok ugyanazon a végtagon. Ilyenkor a végtagon nagyon hamar vérzés, keringészavar alakulhat ki, ezért nem mindegy mennyi idő telik el a beteg végleges ellátásáig.

A kosárlabdázóknál és a röplabdázóknál a kéz ujjainak törése, csukló, boka sérülések fordulnak elő.

A vízi balesetekben a fő ok a fejes ugrás az alacsony vízbe, a tiltott helyen  fürdőzés vagy a felhevült testtel vízbe ugrás. Az elmúlt évi statisztikákban a vízi balesetekben meghaltak 10-12% -a 14 éven aluli gyermekek volt.

(A szerzőről: Dr.Pászti Ildikó Mária  sebész, gyermeksebész, gastroenterológus szakorvos osztályvezető h. főorvos, az orvostudomány kandidátusa.

Kérdéseiket ide várjuk: bnaplo@t-online.hu. Az első rész: http://www.budaorsinaplo.hu/egeszseg/20140321/szulo-vagy-figyelj-oda-elozd-meg)

3504.jpg