Bakó Krisztina: “A kulturált vita előrevisz”

0
20
4329.jpg

Mit szólt a saját eredményéhez?

Természetesen nagyon boldog voltam. Mondhatnánk, hogy a csillagok szerencsés együttállása kellett a BFE elképesztő sikeréhez, de valójában számos, nagyon is kézzel fogható, megragadható oka van annak, hogy ez a kiemelkedő eredmény megszületett.  Az elmúlt két hétben  többen is elemezték már, én csak néhány szempontot szeretnék felvillantani.

Először is a város negyedszázados, töretlen fejlődését egyszerűen nem lehet megkérdőjelezni, bármennyire is próbálta a kampánya során ezt az ellenfelünk. Aki itt él, az látja, érzi, mit jelent az ország legfejlettebb települése lakójának lenni. Nyilván arra voksol, aki(k)ben e fejlődés folytatásának biztosítékát látja: a nyilvánvanlóan eredményes polgármesterre, és felkészült csapatára. Nekünk nem kellett felelőtlenül ígérgetnünk, elég volt csak összegezni a szemmel látható, kézzel fogható eredményeket – ez magáért beszélt.

Másodsorban mi, a csapat tagjai félretettük minden korábbi pártkötődésünket, de sosem tagadtuk meg sokszínű nézeteinket. Az emberek nem akarnak már pártokról, részérdekekről hallani, de a hitelességet értékelik. Elegük van az állandó háborúskodásból. Békére vágynak, az otthon nyugalmára, és az őket leginkább, legközelebbről érintő kérdésekről, városunkról, közös jövőnkről akarnak beszélni. Akárcsak mi.

A kifejezetten erős, pozitív kampányunkkal fel tudtuk mutatni, hogy a közös célért, a városért való munka fontosabb számunkra bármilyen színnél, hogy elköteleződésünk az eredmények megtartásához, a város fejlődésének biztosításához fűz bennünket legerősebben. Nem csak szónokoltunk valamiről, hanem megcsináltuk, miközben másutt, az ország más településein vagy épp Budapesten nem így történt. A BFE csapatát jellemző, higgadt kompromisszumkészség, együttműködési képesség,  amelyet a választók honoráltak, szerintem egyedülálló ma Magyarországon. És bizonyíték arra is, hogy a választópolgárok igenis felnőttek, pontosan tudják, mit várnak el az őket képviselőktől és ha azok megteszik, látják, felismerik azt és örömmel szavaznak nekik – nekünk -  bizalmat.

Végül pedig, de nem utolsó sorban a jelöltek személye kulcseleme volt a sikernek. Szerénytelenségnek tűnhet, de  büszke vagyok arra, hogy az elmúlt esztendőben rengeteget dolgoztam azért, hogy most ilyen eredményt tudtam személyesen és a csupa felkészült, elkötelezett tagból álló csapattal közösen  elérni. Tudom, hogy a befektetett munka végül mindig meghozza az eredményt. Ez most látványosan be is bizonyosodott Budaörsön

Milyen területtel szeretne mélyebben foglalkozni a képviselő-testületben?

Közel áll hozzám korábbi tevékenységem és elközelezettségem okán a környezetvédelem, a fenntarthatóság problémáira való válaszok keresése, innovatív megoldások kidolgozása. Másrészt, szintén a tapasztalataim kapcsán a kultúra is otthonos terep számomra, anyaként és gyermekeink, az ország jövőjéért felelősséget érző állampolgárként  pedig  az oktatás nagyon közel áll hozzám. Mindemellett szívügyem az esélyegyenlőség kérdése, ennek számos aspektusa. A fogyatékkal élők, idősek, nők stb., azaz a sérülékeny csoportok képviseletének szempontrendszerét szeretném beépíteni a mindennapi munkába, innovatív megoldésként, az országban egyedülálló módon a helyi szószóló intézményének kidolgozása, bevezetése szívügyem.

Hogy fog neki a munkának?

Első lépésként a felálló testületnek el kellett döntenie, mely tagja milyen szakterületen fog bizottsági munkát végezni. Ez főleg az új képviselők esetében érdekes, a korábbiak, a már második vagy többedik ciklusukat kezdők esetében egyértelmű.  Nekem tehát az alakuló ülést követően gyorsan tájékozódnom kell a  folyamatban lévő, városi ügyek részleteinek vonatkozásában, hogy a lehető leggyorsabban fölvehessem a  fonalat. 

Ami a választókerületemet illeti: az elmúlt két hónapban, a kampány során minden áldott nap jártam a körzetet, gyakorlatilag valamennyi itt álló házba, lakásba bekopogtattam. Akikkel találkoztam és beszélgettem, láthatták, van egy kis könyvecském, ahová jegyzeteltem a teendőket.  A listám tehát készen áll, már csak a sorrendet kell eldöntenem. J

Mi jut eszébe a következő szavakról, egy-egy félmondatban?

Frakciófegyelem - Általános válaszként ki kell hangsúlyoznom, hogy demokráciában nem létezhet döntés konstruktív vita nélkül. Ennek terepe ideális esetben a bizottságokban van, de a frakcióban is helye kell legyen. A kulturált vita minden ellenkező vélekedéssel szemben szerintem inkább pozitív jelenség: lehetővé teszi egymás érveinek megismerését, olykor ütközését s így a közös nevező megtalálását. Demokráciában szükséges része a döntéshozatalnak. Ideális esetben a vitákat olyan keretben érdemes lefolytatni, ahol van rá elegendő idő, hely és akalom. Ez szerencsés, ha a szakpolitikai viták a bizottságokban és a frakción belül lezajlanak, ahol a szakmai érveket mélységében is ki lehet bontani, így a képviselőtestület elé már a kiérlelt, megalapozott döntési javaslatok kerülhetnek. Ha tehát a döntéseket akár többfordulós, szakmai, bizottsági és frakcióegyeztetésen lefolytatott, minőségi vita előzi meg, ha a képviselő pontosan ismeri az eldöntendő kérdés hátterét, tartalmát, ha felkészült, a frakciófegyelem a gyors és hatékony döntések meghozatalát segíti. Ugyanakkor nem lehet a frakciófegyelem abszolút: vannak ugyanis olyan alapvető, emberi jogokat érintő témák, amelyekkel kapcsolatban mindenki lelkiismerete szerint foglal állást, s amely szabadságot senkitől nem szabad megtagadni, vagy szankcionálni.  Soha nem szabad elfelejteni, hogy az egyéni képviselő a választói felhatalmazásával dolgozik, az ő érdekeiket kell képviselnie, a közösséget kell szolgálnia, nem a pártjáét vagy a frakciójáét.

Női egyenjogúság - Ma a világ nyugati típusú kultúrájának fő trendje szerint inkább nemi egyenlőtlenség elleni fellépés lett a megfelelő kifejezés.  Az Európai Unióban a tagállamok az őket összefűző alapelvekkel összhangban az államok számára kötelező jogharmonizáció során minden sérülékeny társadalmi csoport (etnikai, szexuális, vallási, fogyatékkal élő, életkori stb) vonatkozásában kötelező jelleggel valamennyi, jogi természetű különbségtételt megszüntettek, így a nemek közötti diszkrimináció is tilos. Sőt, államonként más és más módon, de különféle intézményeket állítottak fel e jogok érvényesülésének támogatására. Egy Uniós irányelv kötelezően ki is mondja, hogy létre kell hozni a nemek közötti egyenlőséget felügyelő végrehajtó testületeket. Ugyanakkor (csak az Unióban) sem sikerült mindenütt ezeket létrehozni, vagy ha igen, működésük nem minden esetben lehet sikeres, akár politikai, akár gazdasági okokból. Tehát az eszközkészlet a világ e térségében rendelkezésre áll, hogy hogyan élünk vele, az már egy másik, bonyolult, az egyes társadalmakra  alapvetően jellemző kérdés. Magyarországon, a nemek esélyegyenlőtlenségét  illetően csakúgy, mint sok más országban is – elsősorban a helyi struktúráktól, szereplőktől és lehetőségektől függ a változás mértéke. Ennek érdekében számos teendő van még, amelyekben boldogan veszek részt magam is.

Pénzosztás  - Rossz csengésű kifejezés, képviselői munkámmal összefüggésben nem tudom és nem is akarom értelmezni. Az átlátható, tiszta, mutyimentes városvezetés elkötelezett híve vagyok és az is maradok.

Városfejlesztés - Komplex feladatrendszer, a képviselői munka legnehezebb és legszebb kihívása. Rendkívül inspiráló egy fejlesztést végigvinni az ötlettől, a tervezéstől a megvalósításig úgy, hogy az összes érintett a lehető legkisebb áldozatok árán a lehető legelőnyösebb kompromisszumot legyen képes megkötni és végül együtt élvezhessük a fejlesztés eredményeit.  Kifejezetten remélem, hogy a most kezdődő ciklusban is sikerül majd  e téren is megőrizni a korábbi eredményeinket és újabbakat elérnünk.

Közbiztonság - A választás napja után jelent meg  a helyi nyilvánosságban (is) a legújabb vonatkozó adatsor, amely szerint szerencsére  a helyzet tényszerűen sokkal jobb Budaörsön, mint amilyen képet erről a jobboldali indulók igyekeztek festeni. A közbiztonság a mutatók alapján egyértelműen növekszik városunkban, nem romlik. Erre büszkék lehetünk,  ugyankkor  nem dőlhetünk hátra, amíg egy városlakó is van, aki nem érzi magát biztonságban otthonában. Folytatjuk a közbiztonságot támogató, növelő intézkedéseket,  segítünk a rászorulóknak, hogy a következő időszakban további javulásról tudjunk beszámolni.

Boldogság - Élet, öröm, család, nevetés, napfény, zene, tánc, szél, víz… béke.

Betegség - Ritkán vagyok beteg, és nagyon odafigyelek arra is, hogy a családom a lehető legegészségesebb életet élhesse. Legfontosabbnak azt tartom, hogy környezetünkkel harmóniában élve a belső nyugalmat, a  lelki békénket képesek legyünk megőrizni, a még jól tolerálható és inspiráló stresszhatásoknál erősebb igénybevételnek csak úgy tegyük ki magunkat, hogy utána legyen alkalom a pihenés, az egyensúlyunk megtartására is.

Sorozatunk cikkei:

http://www.budaorsinaplo.hu/kozelet/20141031/simandi-szelim-nem-turi-az-igazsagtalansagot

http://www.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20141107/toth-ferenc-a-leheto-legjobb-megoldas-szuletett#

4329.jpg