Befejeződtek a munkálatok az Illyésben

0
23

Budaörs Város Önkormányzata hosszú távú tervei között szerepel a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú hasznosítása az általa fenntartott intézményekben. Az Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola fenntartási költségeinek csökkentésére pályázatot nyújtottak be egy napelemes rendszer kiépítésére. A beküldött pályázat a Széchenyi 2020 program keretében 48,63 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelező (Renergy Bt.) 2014. május 27-én megkezdte a napelemes rendszer telepítését. A sikeres műszaki átadás 2014. október 07-én történt meg. A kivitelező egy 49,92 kW összteljesítményű áramtermelő napelemes rendszer elhelyezését valósította meg.

A rendszer úgynevezett háztartási méretű kiserőmű, amely a villamos közüzemi hálózatra csatlakozik. Lényege, hogy a Nap sugárzását fényelektromos jelenség segítségével villamos energiává alakítja át, amit saját fogyasztásra termel meg.

Az elnyert európai uniós támogatás nemcsak az épület energiafogyasztásának csökkenését segíti elő, hanem annak környezetbarát működését is. A beruházás ezért környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel az energia megtermelése során a környezetterhelés nagymértékben csökken. Ezen kívül a környezeti tudat formálása is kiemelt szerepet kap, hisz a fejlesztés révén az iskola dolgozói, az oda járó gyermekek és rajtuk keresztül a szülők megismerkedhetnek a megújuló energiaforrásokkal, azon belül is a napenergiával, ennek előnyeivel.

A projektről bővebb információt és további fotókat a www.budaors.hu oldalon találhatnak.