Jó hecc vagy bűncselekmény?

0
20
4347.jpg

Ha egy olyan óvodában, iskolában, ahol jártam már korábban, tudják a gyerekek a választ a kérdéseimre, akkor úgy érzem, hogy nem volt hiába - mondja Gyovainé Szödényi Zita rendőr főhadnagy, a Budaörsi Rendőrkapitányság függetlenített bűnmegelőzési, áldozatvédelmi előadója. Ez utóbbi azért fontos – teszi hozzá -, mert kevés helyen, a megyében talán egyedül Budaörsön ismerik el annyira a bűnmegelőzési munkát, hogy ez legyen a vele megbízott rendőr elsődleges feladata. A főhadnagy asszony egyébként főnyomozó, ami a valóságban nem olyan izgalmas, mint a krimikben – feleli kérdésünkre – hanem inkább sok papírmunka.  S bizony gyakran nagyobb bátorság kell 30 gyermeki szempár elé kiállni, mint akár a tetthelyen szembesülni a bűncselekménnyel.  Ő maga egyébként óvodapedagógus is, amellett, hogy rendőr, és nem jelent számára gondot a gyerekeknek a saját nyelvükön, játékos formában elmagyarázni a legfontosabb közlekedési szabályokat vagy azt, hogy miként védjék meg magukat a bűnözőktől, a nagyobbaknak pedig akár a drog kényes témájáról beszélni. A mi beszélgetésünknek pedig az adott aktualitást, hogy a közelmúltban a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány és az Országos Rendőr-főkapitányság a Generációk Országos Találkozóján a Budaörsi Rendőrkapitányság díjat kapott „a fiatalok kulturált és biztonságos közlekedésre való nevelése, a bűn, a baleset és a drog megelőzése érdekében” folytatott egész éves áldozatos munkájáért.

„A célunk az, hogy az egészen kis gyerekektől a fiatalokon át a nyugdíjasokig – mivel az idősek klubjaiba is gyakran járunk beszélgetni – a segítőt lássák a rendőrökben” – folytatja a főhadnagy.  S mindezt úgy, hogy a rájuk leselkedő veszélyekről beszélgetve ne megijedjenek, hanem egy egészséges félelemérzet alakuljon ki bennük, illetve ne érje őket váratlanul mondjuk egy lopás vagy támadás, hanem legyenek vele tisztában, hogy mi ilyenkor a teendő.  A laikus nem is hinné, milyen sokat számít, ha mondjuk egy idegen csengetése esetén az otthon egyedül maradt gyerek nem ijed meg, hanem  egy nyugodt „apukám alszik” mondattal ügyesen elküldi az illetőt. Vagy ha nem csak azzal van tisztában, hogy idegenek autójába nem szállunk be, nem megyünk velük sehova; de azzal is, hogy bizony „az idegen” lehet egy jóságos néni , cuki kiskutyával. Illetve, hogy a bűnözők általában nem csúnyák és félelmetesek, hanem – főként, ha csalókról van szó – nagyon megnyerőek.  Ugyanakkor ne essünk át a másik végletbe se, hogy például nem igazítunk útba egy turistát, csak mert idegen, de tartsuk meg a szükséges távolságot!

A megelőzés másik nagy területe, hogy te magad ne válj bűnelkövetővé. „Sajnos a fiatalok nagy része nincs tisztában a jó hecc és a bűncselekmény közötti különbséggel” – állítja tapasztalatból Szödényi Zita. „Jót nevetnek azon, ha a gyakran csúfolt társuk első foga letörik, mert elesett a kirakott lábakban, és mély megdöbbenéssel hallják tőlem, hogy ez bizony egy maradandó, súlyos fogyatékosságot okozó testi sértés, hiszen a csontfog már nem nő újra. Vagy, hogy amikor összefirkálják a ház falát, az már egy forinttól bűncselekmény, mert a graffitit kivették a rongálásra vonatkozó szabályokból, ahol a szabálysértés és a bűncselekmény határa 50 ezer forint értékű kár okozása. A kábítószerrel kapcsolatban pedig mindig el kell mondani, hogy bármilyen kapcsolat a droggal már bűncselekmény nálunk, tehát a fogyasztás, a terjesztés, vagy  az ide-oda szállítás is”. 

A drog prevencióról nem egy ilyen kis összefoglaló cikkben, de könyvtárnyi szakirodalomban se lehet eleget beszélni.  A budaörsi kapitányság munkatársai – szoros együttműködésben többek között az önkormányzat ifjúsági szakelőadójával, az oktatási intézményekkel, a családsegítő központtal és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum aktivistáival - elsősorban azzal próbálják távol tartani a szakemberek számára is ismeretlen újabb és újabb szerektől, dizájner drogoktól a fiatalokat, hogy a következményekkel szembesítik őket. A kisebbektől Szödényi Zita például azt szokta megkérdezni, ha anya csak három darab csipszet engedélyez, sikerül-e valóban háromnál megállni, vagy befalják az egész zacskóval.  Majd hozzáteszi: a kábítószer esetén az első kóstolás után még nehezebb megállni.  „A gyermekeknél az egyik legfontosabb, hogy megtanítsuk a gyerekeket nemet mondani arra, amit nem szeretnének. Hiszen ez olykor még a felnőtteknek se könnyű.  A nagyobbaknak pedig arról beszélek, hogy szédítő érzés ugyan egy szórakozóhelyen, hogy éppen téged szúrt ki a legmenőbb fiú vagy lány, de figyelj oda, nem tesz-e bele valamit az italodba beszélgetés közben.”

A budaörsi bűnügyi statisztikák – főként, ha külön kezeljük a bevásárló központokban vagy az autópályákon az elsősorban nem helyieket érintő lopásokat – nem rosszak.  Ugyanakkor Szödényi Zita a bűnmegelőzési munka szempontjából nem a pillanatnyi állapotot tükröző adatokat tartja fontosnak. Munkája megszervezéséhez, hogy mikor, hol, miről érdemes beszélnie, inkább a tendenciákat figyeli. Most például az idősebbek esetében újra nagyon aktuális, hogy az úgynevezett trükkös lopások módszereit mutassák be, a fiataloknál pedig, hogy az interneten rájuk leselkedő veszélyekről essen minél több szó.

4347.jpg