10. évébe lépett a Buláke

0
24
4669.jpg

Mintegy harminc (szolgáltatást nyújtó) munkatárs, sok-sok önkéntes segítő, több mint száz tag és még több szimpatizáns – ez a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének első tíz éves mérlege. Hiszen ahogy Nyikes Fatime elnök fogalmazott január 14-én az évadnyitó klubnapon, az idén lettek, lesznek tízévesek. 

Ez idő alatt megszámlálhatatlan alkalommal nyújtottak segítséget a látássérülteknek. Nem csak a szabadidejük hasznos eltöltésére, hanem a mindennapjaik könnyebbé tétele érdekében is. Több tucat, úgynevezett érzékenyítő programsorozatot tartottak iskolákban, hogy a gyerekek megismerjék és elfogadják a látássérülteket, hogy például megtanulják, miként lehet jól segíteni. Ez persze a felnőttek nagy részére szintén ráfér, ezért az egyesület mindig ott volt és van a különböző városi rendezvényeken és több nyílt napokat tartott.  Működésük forrásait pedig a szigorú feltételekhez kötött állami normatíván kívül szponzorációkból – a fő támogató Budaörs város önkormányzata – , nemzetközi és hazai célirányos pályázatokon;  és nem utolsó sorban szolgáltatásaik értékesítésével teremtik elő. A látássérült gyógymasszőrök naptára hétről-hétre dugig van, ügyfeleik kitartóan visszajárnak hozzájuk.

A nyitó klubnap azonban most nem elsősorban a munkáról, hanem inkább a kikapcsolódásról szólt. Szilassy Nelly zongoraművész, ma már túl van a hetvenen, de nevéhez rengeteg kellemes, zenés tévéfelvétel és azokra épülő  dalos esték kapcsolódnak. A BULÁKE egyik támogatója ő is, így már nem először jött el és hozta magával színész barátait Budaörsre. Tóth Auguszta, Fodor Ancsa és Ozsgyáni Mihály díjazás nélkül vállalták, hogy nagyszerű, régi slágereket idéznek fel a művelődési házunkban, az egyesület tagjainak és meghívott vendégeinek. Májusban bolond a szív…, Gyűllölöm a vadvirágos rétet…, Mert fáj a szív, ha nincsen párja.., Szól a balalajka…; sőt még a Republik elhunyt frontemberének, Cipőnek egy szép lírai dala is elhangzott.  Alig tudta az ötven perces előadás végén abbahagyni a tapsot a főként az idősebb korosztályból álló közönség.

„Reméljük, hogy működésünkkel továbbra is kiérdemeljük majd az Önök és olvasóik, hallgatóik érdeklődését” – zárta a sajtónak adott tájékoztatót Nyikes Fatime. A Budaörsi Napló egészen biztosan az egyesület médiatámogatója marad!

4669.jpg