Hogyan segíts, ha hajléktalant látsz? (2. rész)

0
195
4678.jpg

-    Változott-e tapasztalataik szerint Budaörsön és környékén a hajléktalanok száma, illetve hogy kik is ők?

Budaörsön az elmúlt években nagyon kis mértékben (1-2 fővel) emelkedett, illetve stagnált az ellátottak száma. Éves szinten tavaly az év egészében 127 főt láttunk el az utcai gondozás feladatkörében, ebből 21 nő és 106 férfi volt. Ez a szám nem a mindig jelenlévő, aktívan gondozott ügyfeleket jelenti, hanem azok is benne vannak, akikkel csak néhány alkalommal találkoztunk. Az év utolsó napján az Utcai Gondozó Szolgálatunk által aktívan gondozott ügyfelek száma 91 volt, ez 1 fős csökkenést jelent az elmúlt évhez viszonyítva. Az ügyfelek között megfigyelhető egy bizonyos fokú fluktuáció, kerülnek ki a látókörünkből gondozottak, de rendszerint jönnek is újak helyettük. Az utolsó negyedévben 8 új ügyfelet regisztráltunk, ez az egész évre vetítve 59 új embert jelent, akikkel első alkalommal találkoztunk, és hosszabb-rövidebb ideig a gondozásunkban álltak. Az elhelyezéseket tekintve tavaly összesen 33 alkalommal sikerült a hajléktalan embereket elhelyezni valamelyik intézményünkben, vagy társszervezetnél. Ez a szám a teljes aktívan gondozott emberek számához viszonyítva nagyon jónak számít.

-         Az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője, Károly Katalin azt nyilatkozta lapunknak, hogy igen hatékony önökkel a munkakapcsolat. Ön is így látja?

Az Esély munkatársaival való munka az utóbbi időben ritkult, ez betudható annak, hogy kevesebb olyan ügyfelünk van, aki mindkét szolgálattól kér segítséget. Az utóbbi időben nehezményeztük viszont, hogy több alkalommal csak az utolsó pillanatban tettek felénk jelzést arról, amikor az utcára került valaki, pedig ez egy belátható folyamatnak (munkahely elvesztésének, az elszegényedésnek, eladósodásnak, lakásból való kikerülésnek) a vége. Ez jelentősen megnehezíti a munkánkat, mert óráink vannak csak egy-egy személy megfelelő elhelyezésére, ami nagyfokú terhet ró ránk.

-     Az olvasóink tehát akkor tesznek igazán jót, ha közvetlenül önöknek jelzik, amikor segítségre szoruló hajléktalannal találkoznak. Ön szerint, ezen túl, illetve kiegészítve a cikksorozatunk első részében írottakat, mivel tudnak még az emberek segíteni?

A legfontosabb valóban az, hogy ne menjünk el a földön fekvő emberek mellett. A hideg időben mindenkire fokozott felelősség hárul, aki földön fekvő emberrel találkozik.   A hajléktalan ellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja. A legnagyobb veszélyben azok a hajléktalan emberek vannak, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget. Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kihűléses halálesetek többsége fűtetlen lakásokban történt.  A Máltai Szeretetszolgálat ezért mindenkitől azt kéri, ezekben a napokban figyeljen oda a környezetében élőkre, és ne maradjon közömbös, ha azt veszi észre, hogy valaki már hosszabb ideje nem adott életjeleket magáról. (Bővebben: http://www.maltai.hu/?action=new&newid=1631)

-     Mire számít  2015-ben?

2015-ben továbbra is szeretnénk minél többet jelen lenni a szolgáltatási területeinken és minél több emberhez eljutni és felajánlani a segítségünket. A munkánkat szabályozó környezet nem változott, így továbbra is az eddig megszokott módon folytatjuk a munkánkat és biztosítunk kiszámítható segítséget az arra rászorulóknak. Célunk továbbra is az, hogy gondozottjainknak egyéni esetkezelés munkamódszerén keresztül szakszerű segítséget nyújtsunk és segítsük őket, hogy kilábalhassanak a jelenlegi helyzetükből, hogy egy magasabb életszínvonalra jussanak és segítség nélküli önálló életet kezdjenek.

A sorozat cikkei:

http://www.budaorsinaplo.hu/kozelet/20150119/hogyan-segits-ha-hajlektalant-latsz

http://www.budaorsinaplo.hu/kozelet/20150107/ne-csak-karacsonykor-segits

 

 

 

4678.jpg