Lopások és betörések

0
17
5245.jpg

Loptak

A budaörsi rendőrök két helyi fiatalt fogtak el, akik egy telekről ereszcsatornát és padokat loptak.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt P. Lajos 24 éves és H. Viktória 21 éves budaörsi lakosok ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2015. június 22-én a délelőtti órákban bementek egy budaörsi ingatlan területére és leszedték az ott található hétvégi ház ereszcsatornáját, majd eltulajdonították az udvaron elhelyezett két padot. Az eltulajdonított tárgyakat a gyanúsítottak a gépkocsijukba pakolták és távoztak a helyszínről. P. Lajost és társát a budaörsi rendőrök 11 óra körüli időben intézkedés alá vonták, amely során nem tudtak elszámolni a gépkocsiban lévő tárgyakkal. A járőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították őket, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki mindkettőjüket. A további eljárást ellenük – szabadlábon hagyásuk mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

A budaörsi rendőrök két fővárosi lakost fogtak el, akik különböző kozmetikai termékeket tulajdonítottak el Budaörsön.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt R. László és D. Anna 43 éves budapesti lakosok ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2015. június 26-án 15 óra 30 perc körüli időben az egyik budaörsi bevásárlóközpontban kozmetikai termékeket vettek magukhoz közel 200 ezer forint értékben. Ezután az árucikkeket egy táskába pakolták, amit a 43 éves férfi a társa segítségével kidobott a vásárlói térből azzal a céllal, hogy azt a kasszasor elhagyását követően, fizetés nélkül magukhoz vegyék. A két fővárosi lakos bűncselekményét az áruház biztonsági szolgálatának munkatársai észlelték és a rendőrök kiérkezésig visszatartották őket. R. Lászlót és D. Annát a budaörsi járőrök a helyszínen elfogták, majd a Budaörsi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki mindkettőjüket. A további eljárást ellenük – szabadlábon hagyásuk mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

A budaörsi rendőrök egy 28 éves helyi férfit fogtak el, aki egy táblagépet próbált meg eltulajdonítani. A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt H. Dávid 28 éves budaörsi lakos ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2015. június 26-án 20 óra körüli időben az egyik budaörsi áruház irodatechnikai osztályán kiválasztott, majd ruházatába rejtett egy táblagépet. A bevásárlóközpontból a termék kifizetése nélkül kívánt távozni, de a biztonsági szolgálat munkatársai észlelték a bűncselekmény elkövetését és a rendőrök kiérkezéséig visszatartották. H. Dávidot a budaörsi járőrök a helyszínen elfogták, majd a Budaörsi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

Hamis rendszámot használt. A pilisvörösvári rendőrök egy 26 éves férfit fogtak el. A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt H. Dávid 26 éves budakalászi lakos ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2015. június 27-én 21 óra körüli időben Pilisborosjenőn úgy közlekedett az általa vezetett személyautóval, hogy azon német honosságú, ideiglenes hatósági jelzés volt elhelyezve. A férfit a pilisvörösvári járőrök intézkedés alá vonták, mely során megállapították, hogy a gépjárművön nem az eredeti hatósági jelzések vannak elhelyezve. A megalapozott gyanú szerint a 26 éves gyanúsított helyezte fel az autóra az ideiglenes rendszámot. H. Dávidot a rendőrök a helyszínen elfogták és Budaörsi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. A büntetőeljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

 

 

Nehezítse meg a betörők dolgát, védje meg értékeit!

A bűnözők a lehető legkisebb kockázatot vállalva, minél nagyobb anyagi haszonhoz próbálnak jutni. Ehhez keresik, és sokszor meg is találják az alkalmat.

Nem előzhetünk meg minden bűncselekményt, de sokat tehetünk azért, hogy ne vájunk áldozattá. A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok erőszakos kinyitásával követik el. Ezért fontos a lakások, lakóházak nyílászáróinak alapos átvizsgálása.

A bejárat a lakás legkritikusabb pontja. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de a családi házaknál is az ajtófelfeszítés a legelterjedtebb módszer. Amennyiben rossz minőségű az ajtó és a zár, az megkönnyíti a betörő dolgát.

Nyáron a nyitott ajtók, ablakok, a nyaralás miatt üresen hagyott lakások jó lehetőséget kínálnak a betörőknek. A következő tanácsok betartása jelentősen csökkentheti a szezonális betörések, besurranások kockázatát.

A nagy melegben sokan éjszakára is nyitva hagyják az ajtókat, ablakokat. Ezt kihasználhatják a betörők, akik így akár abba a szobába is bemászhatnak, ahol a tulajdonos alszik.

 • Ha mindenképpen nyitott ablak mellett alszanak, védjék ráccsal ablakaikat, az ajtókat pedig akkor is zárják kulcsra, ha otthon tartózkodnak!
 • A különálló helyiség - például kamra, garázs - ablakát, ajtaját is megfelelő módon zárják!
 • Az ablakok védelmét növelheti betörésvédő fólia vagy erős redőny is.
 • Azokat a nyílászárókat, amelyekre nincsen rálátásunk, akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak!
 • Ha valami elromlott, igyekezzenek referenciával rendelkező szakembert keresni, vagy ismerős szerelőkkel dolgoztassanak!
 • Szereltessenek fel biztonsági zárakat a bejárati ajtóra és mindig zárják is be azt! Akkor is, ha csak rövid időre hagyják el a lakást.
 • Ha hosszabb távollétre készülnek, ne híreszteljék el! Bízzanak meg valakit azzal, hogy ügyeljen az ingatlanra és ürítse a postaládákat a távollétük idején!
 • Ha nem muszáj, ne tároljanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, nagy értékű, de nem mindennap használatos ékszereket!
 • Bár anyagi ráfordítást igényel, gondolják át a védelmi technikák, biztonságtechnikai eszközök alkalmazását.
 • Fontolják meg, hogy megéri-e távfelügyeletet megbízni, kamerát, plusz zárat, rácsot, riasztóberendezést felszerelni.
 • Ha rendelkeznek biztonsági eszközökkel, azokat minden esetben használják, élesítsék, hiszen csak akkor védenek.
 • Otthon tartott értékeit érdemes a falhoz, vagy nehéz bútorhoz rögzített széfben tárolni. A betörők leginkább a készpénzt és az ékszereket keresik, rutinosan dolgoznak, könnyen megtalálják a lakásban elrejtett értékeket. Az idejük azonban szűkös, ezért a rögzített széfek komoly akadályt jelenthetnek számukra.
 • Az ajtóra felszerelt másodzárak növelik a biztonságot, de ezek legyenek fúrás- és letörés ellen védettek. Bár a biztonsági lánc nem nyújt védelmet betörések ellen, megnehezítheti a hívatlan látogatók bejutását.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, az észlelést követően azonnal értesítse a rendőrséget a 107, 112 központi segélyhívószámok valamelyikén és kérjen segítséget!

5245.jpg