A budaörsi barackért

0
129
5803.jpg

Őszibarack mintakertet alakított ki tegnap Budaörsön, a Frankhegyen a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet. Nyolc őshonos fát ültettek el ünnepélyesen – az esemény díszvendége Szabó István a Pest Megyei Közgyűlés elnöke volt -, az ültetést megelőző napon pedig kapcsolódó szakmai és gasztronómiai kiállítására került sor a Szent Benedek iskola Esze Tamás utcai épületében. (Fotók a képgalériában!) Ahol többek között Kisberk Balázs a helyi gazdakör elnöke kiemelte,hogy ez az a program, ahol a múlt, a jelen és a jövő egy helyen találkozik.Zsámbéki kollégája Mayer László elmondta, hogy "tervezünk oktatást és különböző bemutatókat is, ennek előkészítése már folyamatban van".Nagy Sándor András a helyi Fidesz elnöke azt idézte fel, hogy száz évvel ezelőtt a budaörsi őszibarackot nem csak a fővárosi piacokon árulták az asszonyok, hanem a budaörsi vasútállomásról (ahol az Őszibarackos madonna kisplasztika őrzi ennek emlékét) még Berlinbe is eljutott. V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára pedig arról beszélt, hogy ezzel az „izgalmas budaörsi kezdeményezéssel három, a kormányzat által is preferált érték találkozik: a környezet védelme, az agrárium erősítése és a hungarikumok népszerűsítése.” Majd a termelői piacok hazai terjedését segítő, enyhébb szabályozás eredményességét emelte ki.

A gazdakör célja, hogy bemutassa azon fajtákat, melyek a budaörsi barack hírnevét megalapozták. Ezek közül néhányat Kisberk Balázs (aki jelenleg a budaörsi lakótelepen él és az itt található szombati gazdapiac fő szervezője) a családjuk érdi kertjében, gyermekkorában is megkóstolhatott. A kiállításon résztvevők azonban Vágó Gábor és (a rendezvényen Mihálka Klára gazda mellett háziasszonyként is segédkező) felesége, Glavati Zsuzsa által „budaörsi" fajtájú őszibarackokból előállított lekvárokból, kompótokból, ivóléből vagy éppen pálinkából kaptak. A kiállításon bemutatott termények is az ő érdi biogazdaságukból származott.

A fák elültetésére tehát másnap, a Venyige utca 2. szám alatt gyűltek össze a gazdakör által meghívottak. A területet Albert Béla a telek tulajdonosa ajánlotta fel, mert – ahogy Kisberk Balázs fogalmazott - sajnos a budaörsi önkormányzat által felkínált terület nem megfelelő erre a célra. Egyelőre nyolc került a helyére, de három héten belül harmincra növelik – hangzott el. És a telepített fajták többek között a Champion, Mariska, Vérbarack, Elberta, Kínai lapos és Ford. „A fellelhető honos őszibarack fajtákból 13 áll a rendelkezésünkre” – nyilatkozta a helyi elnök.

A képen: Kisberk Balázs és Szabó István.

5803.jpg