Miért voltak ma élő tehenek a Tescónál?

0
16
6740.jpg

A budaörsi Tesco előtt tüntettek ma reggel az ország több pontjáról érkezett gazdák a teheneikkel, ahogy magukat definiálták: a magyar tejtermelők. Hogy miért pont itt, azt a szónokok azzal indokolták, hogy ez az áruházlánc importálja a legtöbb olcsó tejet. A táblákon a feliratok: „Marhának néznek minket, a tejet mégsem tőlünk veszik. / A szlovák adóhatóság sokkal olcsóbb, én mégis a NAV-ot szeretem. / Igyál magyar tejet! / Minden egyes külföldi dobozos tej ittléte sértő és semmibe veszi a munkánkat. / Az importdömping magyar munkahelyek tízezreit számolhatja fel!”. Ez utóbbit Szinyákovics Pál, a demonstráció egyik szervezője ki is fejtette, mert szerinte a Tesco hamisan érvel azzal, hogy ő is munkahelyeket teremt a kereskedelemben, mikor az olcsó import tejjel annál sokkal több munkahelyet veszélyeztet az agráriumban. Azt is elmondta, hogy ez egy illegális tüntetés, de vállalják a következményeit. A rendőrség rövid hajnali közleménye szerint „Be nem jelentett demonstráció kezdődött 2016. április 28-án 4 órakor Budaörsön, a Tesco Hipermarket parkolójában.” Vagyis bár 9-re hívták például a sajtó munkatársait, már hajnaltól demonstráltak a parkolóban. A beszédeket végül 9 előtt valamikor kezdték el, és 9,15-kor már véget is értek. A szervezők, némi tanakodás után, hogy miként tegyék meg, átadták a petíciójukat az áruház vezetésének, amiben azt kérték, hogy a Tesco mérsékelje az importot, és jobban részesítse előnyben a magyar tejtermékeket. Ezzel gyakorlatilag be is fejeződött a mai akció és a gazdák eleget téve a rendőrségi felszólításnak, a teheneikkel együtt szinte percek alatt távoztak az áruház parkolójából.

A tiltakozás oka az, hogy a hazai tejfelvásárlási árak folyamatosan csökkennek. A termelők szerint a kilónkénti átlagár 69 forintra esett, miközben az önköltség eléri a 100 forintot is. Így az átvételi árak támogatásokkal együtt sem fedezik a termelési kiadásokat. Ezért demonstráltak már április 1-jén is az Országos Kereskedelmi Szövetség Bécsi úti székháza előtt, ahonnan átvonultak a Nébih és a NAV épületei elé a Keleti Károly utcába és a Széchenyi térre. Majd ezért vonultak fel a fővárosban a teheneikkel április 4-én is. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke akkor elmondta (ma nem láttuk itt), hogy bár kapnak támogatást a kormánytól, ez nem fedezi az utóbbi időben bekövetkezett 40-50 forintos árzuhanást a nyerstej átvételi árában. A problémát az orosz embargó és az uniós kvóta rossz időzítésű megszüntetése mellett a termelők szerint a csaló kereskedők, az áfacsalás okozzák. Erre lenne megoldás, ha a tejtermékekre vonatkozó 18%-os áfakulcs, hasonlóan a sertéséhez, 5%-ra csökkenne.

***

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a napokban azt jelentette be, hogy szlovák és cseh 1,5 százalékos UHT tejeket vontak ki a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat. Április 1-15. között országszerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést. A szakemberek a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejet, 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek. Az ellenőrök két kiskereskedelmi egységben tapasztaltak jelölési szabálytalanságot. A NÉBIH szakemberei mintegy 60 cégnél vizsgálták azt is, hogy befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást a Tej Terméktanácsnak. A ellenőrzések eredményeként két céget több mint 700 000 forint megfizetésére kötelezte a hatóság.

Az MTI ma délutáni híre szerint „Lázár János a magyarországi tejtermelők nehéz helyzetét egyebek mellett az európai kvóta eltörlésével, az orosz embargóval, a távol-keleti piacok lassabb növekedésével és az élelmiszeripar állapotával magyarázta. Ezért - a már ismert tejáfacsökkentésen felül - a kormány úgy döntött, a tejtermelők kiemelt állami támogatást kaphatnak. A fejlesztés lehetőségét megnyitják a nagy cégek előtt is - mondta. Megvizsgálják továbbá, hogy a Magyarországon előállított tej hogyan vihető be a magyar közétkeztetési rendszerbe, ahogyan azt is, hogyan lehet korlátozni a tejimportot, ami minőségi, népegészségügyi kérdés - fejtette ki a miniszter, aki azt ígérte, hogy az importtejet beszállítók, az ezzel kereskedők fokozottabb ellenőrzésekre számíthatnak”.

***

Részlet a Tesco 2014. július 14-én kiadott sajtóközleményéből:  „A Tesco hazai áruházaiban a friss tej kategóriában kizárólag magyar tejet kínál vásárlóinak. Az áruházlánc több mint egy évvel ezelőtt tett vállalásának, miszerint kizárólag magyar termelőktől vásárol friss tejet, azóta is töretlenül eleget tesz, s nem található meg import friss tej az áruházlánc polcain. Mindezzel párhuzamosan az UHT, vagyis hűtést nem igénylő tej kategóriában a magyar tej részarányát az importhoz képest a Tesco jelentősen megnövelte annak ellenére, hogy a hazai termék ára folyamatosan magasabb, mint az import tejek esetében. Jelenleg az UHT tej választék közel fele származik magyar termelőktől, ez arány az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett. (…) míg 2012-ben 22,5% volt a magyar tej aránya az UHT kategórián belül, addig 2013-ban már 31,5%, 2014-ben pedig 44,7%-ra emelkedett. Ezen belül a legnagyobb forgalmú, 1,5%-os tej magyar értékesítési volumene ugyanezen időszakra vetítve 740 ezerről 4,8 millió literre nőtt.

A Tesco - a mindenkor hatályos jogszabályok tiszteletben tartásával – folyamatosan együttműködik az ágazati szereplőkkel, s elkötelezett a magyar tejágazat fejlődése, a fogyasztói igények lehető legjobb kielégítése és a tej termékpálya sikeres működtetése mellett. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácshoz 2014 májusában csatlakozott az áruházlánc, ez is mutatja hosszú távú elkötelezettségüket a magyar tej ágazat iránt.”

Korábbi cikkünk: http://www.budaorsinaplo.hu/gazdasag/20140708/tejtermelok-tuntettek-a-metronal

***

Szubjektív: a

 

6740.jpg