A felnőtt mesevilág

0
28
6758.jpg

Merre felé jártál legutóbb és a sok-sok kiállításod közül mit emelnél ki?

Spanyolországot emelném ki, azon belül is Granadát és Marbellát. Mindkét helyen kiállítottam illetve fogok is, mert egy hónap múlva újra vissza kell mennem. Itthon pedig egy régi álmom valósult meg azzal, hogy talán Magyarország legjobb és szakmailag legfontosabb helyén, a szentendrei Erdész galériában láthatták az arra járók a képeimet áprilisban.

Mindig hangsúlyozod, hogy nem a festészet az eredeti szakmád, nem ez a hivatalos végzettséged. Hogy lettél mégis festő, illetve mikortól hívod magad annak?

Én inkább azt mondanám, hogy festőnek születtem, de építészként végeztem az egyetemen. Apám kérése volt, aki túl sok szegény festőt ismert, és ez alól csak Szász Endre volt kivétel. Hál’isten apám még megérte az első festői sikereimet.

Ha már Szász Endrét említetted, senki nem szereti, ha más, ismert művészhez hasonlítják, de ez azért lehet elismerés is. Téged néhányan hozzá mérnek. Mit gondolsz erről?

Sosem szerettem, ha hozzá hasonlítottak, mert az ebben az országban némi negatívumot tartalmazott. Ma már nem annyira, mert felnőtt egy új generáció, és nekik Szász neve nem sokat mond. De erre azt szoktam még mondani, hogy ha én is egy kastélyban fejezem be, mint ő, egye fene az összehasonlítást!

Gyorsan dolgozol, annyira, hogy egy tévéműsor alatt megfestettél egy képet. Ez adottság vagy gyakorolni kell?

Inkább technika. Egy kép "jósága" egyáltalán nem időtartamfüggő. Vannak gyorsan dolgozó művészek és lassan alkotók, én az előbbihez tartozom, szerencsémre, mert csak úgy sorakoznak a képek a fejemben.

Miért hasonlítanak a képeken a férfiak rád, a nők a feleségedre és mért van minden képeden paradicsom?

Mi egész nap együtt vagyunk, így óhatatlanul is ránk hasonlítanak a figurák. Bár soha nem ugyanazok, inkább csak jellegükben, nyúlánkságukban azonosak. A paradicsomok pedig azért vannak a képeken, mert én ön-édenkerteket festek és azokban ott a helye a paradicsomoknak, ha már a magyar nyelv az Édent Paradicsomnak is mondja.

Milyen képeket látunk majd a budaörsi fesztivál megnyitóján?

Mondhatnám, hogy legyen meglepetés, de még nem tudom, mert mindig az utolsó nap döntöm el. Ami biztos, hogy elsősorban az utóbbi fél évben festettek közül válogatok.

 

 

6758.jpg