Csökken az új és a használt lakások közötti árkülönbség

0
19
7349.png

Az idei év első felében több mint 69 ezer adásvételt regisztráltak az ingatlanpiacon, ami 2%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A kiemelkedő forgalom mellett csökkenő Keresleti Index érvényesül, ebből következik, hogy a piacot jelenleg a komoly vásárlási szándékkal megjelenő ügyfelek uralják. Az ingatlanárakat az első negyedévben országos szinten stagnálás jellemezte, a második negyedévben azonban folytatódott a bővülés, ami a tégla-, és a panelépítésű lakásoknál is érvényesült.

Komoly érdeklődők uralják a lakáspiacot

A lakáspiacon tavaly óta érezhető forgalom-, és árnövekedés a fővároson kívül a vidéki nagyvárosokban, illetve a budapesti agglomerációban is erőteljesen megnyilvánul, ahol 2016 első felében harmadával több ingatlan cserélt gazdát, mint 2015 végén. Dunakeszin, Érden és Budaörsön volt a legkiemelkedőbb a forgalom, de Gyömrőn, Gödöllőn, Szentendrén és Gyálon is meglehetősen élénk volt a piac. Egy négyzetméternyi ingatlan átlagosan 240 ezer Ft-ért került eladásra, ez azonban területenként jelentős eltéréseket takar.

Csökkenő lakáspiaci árolló

Az új építésű lakások piacra kerülésével párhuzamosan csökken az új és a használt lakások közötti árkülönbség. A fővárosban napjainkra a két ingatlantípus közötti átlagos eltérés 100 ezer Ft alá csökkent, a megyei jogú városok között lényeges eltérések mutatkoznak. Amennyiben a következő időszakban záródik a lakáspiaci árolló, a használt lakások drágulása megállhat, így ebben a szegmensben nem várható további árnövekedés, az új lakások túlkínálata esetén pedig a használt lakások átlagos négyzetméterára csökkenhet is.

2016-ban is kiemelkedő budaörsi ingatlanárak

Az ingatlanpiacon 2015 a lakásárak növekedésének éve volt, országos szinten több mint 30%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak. Budapesten 2015 január és 2016 január között 19%-os volt az árváltozás, az átlagos Ft/m2 árak 390 ezer forint fölé kúsztak. A fővárosi agglomerációban egy év alatt ennél lényegesen kisebb volt az árnövekedés üteme. Szentendrén az időszakban mindössze 2%-kal, Gödöllőn 4%-kal, Budaörsön és Érden 5%-kal változtak az árak. Az agglomeráció viszonylatából a budaörsi ingatlanárak kiemelkednek, 2016 januárban az átlagos négyzetméterenkénti ár 342 ezer forint volt. Az idei év első felében a hazai lakáspiac egy visszafogottabb árváltozást mutatott, ehhez képest Érden és Budaörsön nagyobb mértékben emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak, melyek márciustól egy dinamikus bővülést mutatnak. 2016 júniusában a budaörsi eladásra kínált családi házak átlagosan 364 426 Ft/m2 áron voltak megvásárolhatóak, a téglalakások négyzetméterét 455412 Ft-ért, a panelépítésű lakásokat pedig 379 640 Ft/m2 áron kínálták eladásra.

Az év elején módosított csok-ot az ügyfelek eddig elsősorban használt lakás vásárlására vették igénybe, általában 5-10 millió forint hitelösszegben. A kedvezmény egyszerre növelte az árakat és a keresletet is, az új lakások azonban továbbra is hiánycikknek számítanak a lakáspiacon. Ez a tendencia Budaörsön is megmutatkozik, jelenleg kevés a 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlan, melyek megvásárlásához a kedvezmény mellé további hitel felvétele vagy önerő megléte szükséges. A választék bővülésére a következő évtől lehet számítani, ebben az évben elemezők szerint országos szinten mintegy 15-20 ezer új lakás kerülhet átadásra.

Forrás: Ingatlannet.hu

7349.png