Az akciós dinnyeár miatt demonstráltak a termelők a Tescónál

0
28
7391.jpg

Nem dobálunk dinnyéket, hanem megkínáljuk vele az erre járókat” - Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke még szinte be sem fejezte a mondatot a ma délelőtti termelői demonstráción a budaörsi Tesco mellett, a rendőrök által biztosított füves területen, amikor az egyik résztvevő fogta a dinnyével megrakott kisteherautót, arrébb húzott vele párszáz métert az áruház parkolójába és a betonra engedte a rakománya egy részét. A sajtófotósok, akik előtte néhány perccel még morogtak, hogy a szónokokon kívül nem lesz mit fényképezniük, rohantak utána, hogy megörökítsék a szétfröccsenő gyümölcsöket, a zöld héjból kifordult sárga- és piros dinnyebél darabokat. A fiatalembert pár perc múlva már igazoltatták a rendőrök, és ekkor még úgy tűnt, szabálysértés miatt 10-50 ezer forint büntetésre számíthat. Ám (a 24.hu  tudósítása szerint (http://24.hu/belfold/2016/07/27/ifjabb-pocs-janos-egy-rakas-dinnyet-csapott-a-betonhoz-a-budaorsi-tesco-elott-aztan-bilincsben-vittek-el/) később a rendőrök meg is bilincselték ifj. Pócs Jánost és a Budaörsi Rendőrkapitányságra szállították, mert az előzetes figyelmeztetések ellenére tovább folytatta a dinnyék szétdobálását az áruház mellett. A budaörsi rendőrkapitány mindezek előtt személyesen is nyugtázta, hogy többen vannak jelen a médiától, mint a demonstrálni akarók és úgy tűnik, itt minden rendben lesz  Majd telefonon kért tájékoztatást egyebek között Kisberk Balázstól, a helyi Gazdakör elnökétől. Az utóbbi lapunknak is megismételte azt, amit a rendőrségnek válaszolt: nem akartak rendbontást, csupán tiltakozni kívántak az ellen, hogy az áruház a görögdinnye árát 99 Ft/kg-ról 49 Ft-ra csökkentette egy akció keretében, amivel már az idény elején nyomást gyakorolt a felvásárlási árakra. A dinnyéket dobáló férfi pedig csupán „egy elkeseredett termelő.”

Tény, hogy az idén hamar leestek a dinnyeárak a nagyáruházakban. Míg tavaly nyár végén került 88-99 forintba a dinnye, idén már a szezon elején ennyiért adták, és bár a 49 Ft-ról már a Tesco is visszaemelte előbb 79-re majd a korábbi 99-re, az akciójuk a termelők szempontjából nem jó üzenet a piacnak. Ugyanakkor az is tény, hogy - szemben a tavalyival – idén jó a termés, van dinnye bőven, 250 ezer tonnára számítanak augusztus végéig, márpedig a bőséges kínálat lefelé viszi az árakat.

Miért szervezték tehát a fentiek tükrében a dinnyetermelők és őket támogatva a budaörsi Gazdakör a mai demonstrációt? „A Szabolcs-Szatmár, a Tolna és a Heves megyei valamint az ormánsági tájkörzeteket képviseljük” – kezdte beszédét Oravecz Tamás. – „Nem hoztuk magunkkal azokat az embereket, akik nem elégedtek meg azzal, hogy interjút adjunk, illetve ezeket a dinnyéket el szeretnénk osztani az érdeklődők között; de ők borítani szeretnék a dinnyét. Én megértem őket, de szakítani akarunk az öt-hat évvel ezelőtti gyakorlattal, és a tejesekhez hasonlóan szelídebbre vesszük a figurát. Azért jöttünk éppen a Tesco parkolójába, mert ez az áruház generálta ezt a helyzetet.” Majd az egyesület elnöke bemutatta az akciós plakátot és így folytatta: „Azzal magyarázták, hogy ez egy kifutó készlet. Ezzel nem is lenne nagy baj, de az áruházak az árképzésben egymás ellen dolgoznak. Ezért elejét akartuk venni annak, hogy más áruházlánc is le merje vinni ilyen alacsonyra a dinnye fogyasztói árát. A 49 forintos bruttó ár ugyanis 20-25 forintos termelői árat generálhat, ami már az önköltség felét sem fedezi.” (40-50 Ft/kg lenne a kívánatos – a szerk.) S még egy mondtat a Tescóról: „Ők egyetlen egy érdekegyeztető fórumra nem jöttek még el. Nem mi miattunk, de szokta hívni őket az agrárkormányzat, az agrárkamara, az Agrármarketing Centrum és különböző olyan szervezetek, ahol a kitűzött cél, hogy a körülbelül egy-két hónapig tartó magyar dinnyeszezon kifutása zökkenőmentes legyen.” A továbbiakban Oravecz Tamás ismertette, hogy a kormány milyen szabályozási lépésekkel tette rendben a dinnyepiacot, és ahogy fogalmazott, ettől a dinnyéseknek „már volt egy félmosoly” az arcukon, ezt törölte le most a Tesco „ármánya”, hiszen az akciós plakát a világhálón is terjedt, ami „szétverte a magyar exportot is”.

Szabolcs-Szatmár megyében 1600 hektáron termelnek dinnyét, ahol körülbelül másfél hét múlva érik be a termés, de ez a helyzet már előrevetíti, hogy ők milyen áron tudják majd eladni azt – vette át a szót Rácz Imre, a MAGOSZ ottani elnöke. A dinnyetermelők szegény emberek – hangsúlyozta -, mert ők kisebb műszaki és technikai anyagi ráfordítással, növényvédő szer felhasználása nélkül, de annál több munkával, kapálással dolgoznak.

A demonstrációra utazott fel Budaörsre Kovács Zoltán is, aki Medgyesegyházán, Békés megyében 10 hektáron dinnyetermelő. Ott, ahol tavaly sokan elgondolkoztak azon, hogy folytassák-e az idén a gazdálkodást. „Talán a morgolódás hírére vitte vissza az árat a Tesco a 49 forintról” – jegyezte meg munkatársunknak, megerősítve, hogy ő sem dinnyét dobálni vagy az áruház parkolójából csatateret csinálni jött, hanem mert szeretné a terményét valamivel az önköltség felett értékesíteni.

A dinnye ára évről-évre vitatéma a termelők és a kereskedők között. Ahogy az is, hogy vajon a kerekedők által hozzáadott érték valóban indokolja-e a termelői ár és a fogyasztói ár között gyakran négyszeres különbséget.  Anélkül, hogy ennek elemzésére vállalkoznánk, szögezzük le: a dinnyét népszerűsítő akciók (http://www.budaorsinaplo.hu/gazdasag/20160723/sargadinnyeosztas-volt-a-piacon) az emberek nagy többségének sokkal szimpatikusabbak, mint a dobálásos tüntetések.

 

7391.jpg