Megújul a régi udvarház homlokzata

0
34
7426.jpg

A Templom téri egykori udvarház főutcára néző homlokzata az írásos emlékek tanúsága szerint az 1927-28-as években került rá a korábban egyszintes, hosszú épületrészre. Most ez újul meg – tájékoztatott Lőrincz Mihály, az önkormányzati hivatal műszaki ügyekért felelős vezetője. Ahogy arról is, hogy az épület teljes rekonstrukciójához mintegy 1 milliárd forintra lenne szükség, ami belátható időn belül, befektető társak nélkül a városnak nem áll rendelkezésére. (Különösen annak fényében nem – ezt már e sorok írója teszi hozzá -, hogy Budaörsnek 2,3 milliárd forint úgynevezett szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie jövőre az iskoláink államosítása okán. http://www.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160622/nem-a-23-milliard-ft-szolidaritasi-hozzajarulas-ra)

Éppen két éve kalauzolta végig (http://www.budaorsinaplo.hu/multunk/20140922/nem-kastely-udvarhaz) a pincétől a tetőtérig az érdeklődőket négy szakember (történészek és a főépítész), és tudhattuk meg tőlük, hogy az 1700-as évek végén Zichy Péter illetve inkább felesége gróf Bercsényi Zsuzsanna építtette, aki azonban nagy valószínűséggel soha nem lakott benne, hanem csak gazdálkodásra vette igénybe.  1764-ben a Magyar Kamara tulajdonába került.  Az 1774-es térképeken és műszaki terveken látszik, hogy a mai jellege akkor alakult ki. A község már jóval a grófnő halála után, 1883-84-ben vásárolta meg iskolának. A 19. századból kevés információ maradt fenn, amit tudni lehet, hogy az irgalmas nővérek vették át a használatát. Még a huszadik század első felében is idejártak iskolába a budaörsi kislányok, a köztünk élő, mai 80 feletti dédnagymamák. A nyílászárók nagy részét ugyan már többször kicserélték, de még mindig vannak benne például nyolcvan-kilencven éves ablakok.  A beltéri ajtók zöme „csak” harminc-negyven éves.  A kovácsoltvas korlát azonban még háború előtti.  

Az épületet a köznyelv kastélynak hívja, de nem az, hanem udvarház. Viszont városképi szempontból nagyon fontos, hogy az állaga ne romoljon tovább. A múltban volt óvoda, iskola, majd a nyolcvanas évek közepétől posta. A hátsó udvari részen kapott helyet két éve ideiglenesen a PostART. (http://www.budaorsinaplo.hu/kultura/20151115/mi-az-a-postart) De mi lesz benne a jövőben? Az alapvető funkció a tervek szerint a művelődési ház átköltöztetése, itt kapna helyet több civilszervezet, de elférne szálláshely, kávézó és egy turisztikai központ is. A két, hatalmas pincerészben pedig bowling klub, étterem, söröző működhetne, ha lenne olyan vállalkozó, aki belevágna a sok-sok kötöttséggel és felelősséggel járó beruházásba, Az egykori Bercsényi udvarház, mint a bevezetőben említettük, ugyan nem nyilvántartott műemlék, hanem „helyileg védett épület”, de kétségtelenül Budaörs egyik legrégebbi és legfontosabb épülete. (Még korábbi cikkünk: http://www.budaorsinaplo.hu/multunk/20140921/a-bercsenyi-kastely)

 

7426.jpg