Egész napos sztrájk lesz a polgármesteri hivatalokban

0
18
7469.jpg

Június 22-én kétórás figyelmeztető sztrájkkal tiltakoztak amiatt, hogy mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből több mint 24 ezer, nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. Az önkormányzati köztisztviselők ugyanis 2008 óta nem részesültek illetményemelésben, nem változott az illetményalap, ami továbbra is 38 650 forint, ezt szeretné a szakszervezet 50 ezer forintra növelni. A kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők általában a közmunkás bérnek megfelelő összeget visznek csak haza.

A nyáron több mint ötven polgármesteri hivatalban tartottak munkabeszüntetést, a dolgozók 15 százaléka vett benne részt, és mintegy ezer olyan ember támogatta őket, aki a sztrájktörvény előírásai miatt nem sztrájkolhatott. Budaörsön a városháza előtt töltötték az ott dolgozók el ezt azt időt (képünkön) és akciójukat Wittinghoff Tamás polgármester és frakciója, a BFE képviselői is támogatták. (http://www.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160622/a-kepviselok-szolidaritast-vallaltak-a-sztrajkolo-hivatali-dolgozokkal) A mostani tiltakozás már egész napos lesz és az egész országra kiterjed.

A kormány a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül a költségvetési törvényben rögzítette, hogy 2017 januárjától megadja az önkormányzatoknak azt a jogot, amellyel régen is rendelkeztek, hogy az illetményalap megállapításáról dönthessenek, de ezt Boros Péterné, a szakszervezet főtitkára álságosnak nevezte, mert csak azoknak a helyhatóságoknak adna jogi lehetőséget az emelésre, amelyek ezt önerőből finanszírozni tudják. Ezért van szükség a folytatásra, és mert a kormány az önkormányzati érdekszövetségekkel a szakszervezet tudtával folytatott ugyan háttéregyeztetéseket, de velük nem jelöltek ki tárgyalási időpontot a követeléseikről. A szakszervezeti vezető tegnap a sajtónak elmondta, hogy most mérik fel a részvételi hajlandóságot az egész napos sztrájkban, de "a hangulatból azt érzékelem, hogy többen leszünk, mint voltunk" júniusban. Beszámolt arról is, hogy készítettek egy jogszabálytervezetet, amelynek a melléklete 30 százalékos keresetnövekedést tesz lehetővé, és ezt az állami tisztviselők napján átadták a kormánynak.

(A sztrájkkövetelésekről bővebben a www.mkksz.org.hu)

7469.jpg