Tilos a kerti hulladék elégetése

0
54
7565.jpg

Belterületen Budaörsön a kerti hulladék égetése tilos a közterületen; és ott is, ahonnan az ingatlanról rendszeresen elszállítja a BTG a háztartási hulladékot. Ahonnan nem, ott  majd legközelebb októberben és novemberben engedélyezett a kerti hulladék elégetése, kedden és szombaton 9 és 18 óra között, a helyi rendelet értelmében (illetve később márciusban és áprilisban.) A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését pedig előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.

Ami megengedett: a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés, természetesen a tűz állandó felügyelete mellett.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló, 54/204.(XII.5.)BM rendelet tartalmazza (Országos Tűzvédelmi Szabályzat), továbbá a levegő védelméről szóló, 306/2010.(XII.23.) Korm. rendeletet kell figyelembe venni és a helyi rendeleteket. (A 2011-es budaörsi rendelet:  http://www.btg.hu/files/avar_egetes_onkorm_rendelet.pdf)

Fontos! A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám! És ne feledjük, hogy a szabadtéri tűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás elősegíti a tűz kialakulását, továbbterjedését!  

A jogszabályi tilalom ellenére, illetve a jogszabálytól eltérő, vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtás miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület korábban részletes tájékoztatót állított össze annak érdekében, hogy az ingatlanokon belül és kívül keletkező tüzeket minél hatékonyabban tudjuk megelőzni.  (http://www.budaors.hu/index.php?module=news&action=show&nid=183646) Ebben egyebek között az áll, hogy a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberi tényező okozza. S ha már megvan a baj, tűz esetén azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 105-ös telefonszámon. Az eloltott tüzet is érdemes jelenteni és várjuk meg a tűzoltókat, hogy a gyors beavatkozást megfelelő információval segítsük, illetve kerüljük a pánikot a veszély valós felmérésével.

7565.jpg