Hullámzások a budaörsi ingatlanpiacon

0
14
7707.png

Az év elején módosított csok-ot a tapasztalatok szerint az igénylők töredéke tudta kihasználni, ezért nemrég újabb változtatásokat vezettek be. Ezek közé tartozik többek között, hogy az új lakás már a használatbavételi engedély megszerzése előtt is megvásárolható, a magzat már a 12. hét után gyermeknek minősül, illetve a gyermek maximális életkora a korábbi 20 helyett 25 év és a hallgatói jogviszony megléte sem szükséges. Míg egyesek szerint a támogatás bővítése nem hoz áttörést, addig az ingatlanpiaci szereplők nagyobb pörgésre számítanak a könnyítéseknek köszönhetően.

Látványosan növekvő építkezési kedv

A lakáspiacon az idei évben bevezetett lakáspolitikai intézkedések az építkezési kedv fellendítését és az új lakások építését hivatottak elősegíteni. A kiadott építkezési engedélyek számára vonatkozó adatok alapján a változtatások sikeresek, 2016 első hat hónapjában ugyanis több mint 70%-kal több engedély került kiadásra, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az áttörés már februárban jelentkezett, az igazi boom pedig áprilisban és májusban jelentkezett. A tavaszi fellendüléshez képest júniusban 32%-os, júliusban pedig további 22%-os visszaesés mutatkozott. Elemzők szerint az év hátralévő részében továbbra is a visszafogottabb növekedés érvényesülhet, az építkezések tényleges beindulására pedig a következő évig kell várni. Ezzel együtt idén mintegy 9-10 ezer lakás átadására lehet számítani, 2017-re pedig már 14-15 ezer lakás rendelkezésre bocsátását jelzik előre. Ennek hátterében szakértők szerint a csoktól függetlenül is élénkülő piac áll, ahol az éveken át elhalasztott kereslet megjelenése érhető tetten.

Budaörsi lakáspiac: nem mindegy hol vásárolunk

Az ingatlanok árainak meghatározó tényezője a típuson kívül az elhelyezkedés, ami Budaörs különböző részein is megfigyelhető a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árainak alakulásában. A legmagasabb átlagos Ft/m2 árak a kertvárosban, a legalacsonyabb árszint pedig Kamaraerdő és ófalu városrészeken tapasztalható, a város egyes területei között 18-36%-os árkülönbségek mutatkoznak. 2015 január és 2016 január között Budaörsön jelentős hullámzásokat mutatott az ingatlanárak alakulása, 2015 első negyedévében a legtöbb városrészben nagymértékben csökkentek az átlagos Ft/m2 árak, a legszembetűnőbb visszaesés Kamaraerdő városrészen mutatkozott, a változás több mint 50%-os volt. Ezt követően egy növekedési tendencia következett, Kamaraerdő esetén ez egy kiugró, 70%-os emelkedést jelentett, majd 2015 második felében általánosságban egy stagnáló szakasz volt jellemező a budaörsi ingatlanárakra. Ófalu városrészben 2015 december és 2016 január között közel 80%-kal bővültek az átlagos Ft/m2 árak, melyet egy jelentős visszaesés követett. A 2016 márciusban mutatkozó mélypont után az árak ismét felkúsztak, és megközelítették a januári árszintet, majd június ás július között egy újabb csökkenés mutatkozott.

A fővárosi agglomeráció városai közül a budaörsi eladó családi házak átlagos Ft/m2 árai kiemelkedőek, ugyanez elmondható a tégla-és panellakások piacáról is. A családi házak átlagosan 365376 Ft/m2, a téglalakások 458957 Ft-os, a panelépítésű társaik pedig 375142 Ft-os négyzetméterenkénti átlagárakon érhetőek el, ami 15-60%-kal magasabb a környező települések áraihoz képest.

Forrás: Ingatlannet.hu

7707.png