Kerékpáron és gyalogosan is a biztonság az első

0
31
7719.jpg

A közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői a kerékpárosok és a gyalogosok, hiszen őket egy esetleges baleset során általában semmi vagy csak igen kevés védőeszköz védi. Emiatt sajnos az őket érintő balesetek szinte száz százalékban személyi sérüléssel járnak. A biztonságos közlekedés érdekében a közlekedésben résztvevőknek célszerű betartani a Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya által adott következő tanácsokat:

 

A kerékpárral az úttest szélén, a menetirány szerinti jobb oldalon közlekedjünk.

Ha gépjárművel kerékpárosok mellett halad el, tartson nagyobb oldaltávolságot.

Amennyiben szükséges, várja meg, amíg a forgalom lehetővé teszi, hogy biztonságosan tudjon elhaladni a kerékpáros mellett.

Legyünk figyelmesebbek a közlekedésben résztvevőkkel szemben, legyen az másik gépjárművezető, kerékpáros vagy gyalogos.

Az elsőbbségi jogot minden esetben adják meg!

Tartsák be a sebességkorlátokat!

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a kerékpáros baleseteket, még akkor is, ha azt a kerékpáros figyelmetlensége váltotta ki.

 

A balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal, és közlekedésük során be is tartsák azokat.

Tilos kerékpározni:

Ott, ahol ezt tábla tiltja, valamint autópályán és autóúton;

Főútvonalon a 12. életévét be nem töltött személynek;

Kijelölt gyalogos átkelőhelyen (A kerékpárról le kell szállni, és azt tolva kell az úttesten áthaladni! A gyalogos átkelőhelyen csak a gyalogosnak van elsőbbsége, a kerékpárosnak nincs!)

Tilos és veszélyes:

Kézben tartott mobiltelefonnal kerékpározni;

Egymás mellett kerékpározni;

Elengedett kormánnyal kerékpározni;

Egymást vontatni;

Kerékpárral állatot vezetni;

A kerékpárhoz (kerékpár-utánfutót kivéve) egyéb vontatmányt kapcsolni;

Rossz műszaki állapotú kerékpárral kerékpározni;

Sötétben, szürkületkor, rossz látási viszonyok között kivilágítatlan kerékpárral, valamint lakott területen kívül fényvisszaverő mellény nélkül részt venni a forgalomban;

Biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban kerékpározni (pl.: erősen ittas állapotban).

 

Jó tudni, hogy a balesetek elkerülése érdekében – ahogy a többi jármű esetében is – a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra vonatkozó szabályok betartására, és fokozottan ellenőrzi a kerékpáros közlekedést. Az általuk okozott szabálysértés bírságot, a bűncselekmény pedig büntetőeljárást von maga után.

7719.jpg