Kipipálva a közmeghallgatás

0
31
7780.jpg

Évente kétszer kötelezi a jogszabály az önkormányzatot arra, hogy közmeghallgatást tartson a lakosoknak. Ezen ott kell lenniük a város vezetőinek, polgármesterestül, képviselőstül, ott vannak a városházi hivatal irodavezetői és a legfontosabb önkormányzati intézmények képviselői, esetünkben a köztisztaságért, játszóterekért és parkokért, távhőért és egyebekért felelős BTG-től, hiszen hozzájuk is érkezhetnek kérdések. Így  áll elő rendszeresen az a helyzet, hogy többen vannak, akik tájékoztatnának, mint ahány érdeklődő összejön. Nem volt ez másként tegnap délután sem, de a szervezők most alkalmazkodtak a helyzethez, és hogy a mintegy 40-45 érdeklődő többnek  tűnjön, kevesebb széket tettek be középre és éppen elengedőt körbe, a fal mellett a fentebb felsoroltaknak.

Az első háromnegyed órában Wittinghoff Tamás igen részletesen és szemléletesen – diagramokkal és fotókkal – prezentálta, hogy mi zajlik a városban jelenleg. Beszélt az aktuális beruházásokról, például, hogy átadták az új nyugdíjasházat, és csakúgy, mint néhány napja a megnyitón, itt is kifejtette, hogy a kivitelező menet közbeni cseréje nem megdrágította, hanem a kötbér érvényesítésével együtt olcsóbbá tette az építkezést. Felsorolta, hogy milyen díjakat, elismeréseket kapott az elmúlt fél évben a város, melyek között kiemelte Bíró Gyula „Az év alpolgármestere” országos címét, hiszen azt interneten az itt élők szavazhatták meg neki. Aki például a Budaörsi Napló korábbi számaiból nem tájékozódott róla, az a polgármestertől most megtudhatta, hogy miket ünnepelt meg közösen és hivatalosan Budaörs, hogy mennyire színesek a kulturális rendezvényeink és hogy a közbiztonság is javult.  Továbbá mi is többször beszámoltunk arról, hogy év elején megkezdődött egy közös várostervezési program, aminek az első része, hogy a lakosság a legkülönbözőbb formában oszthatja meg a javaslatait. S végül Wittinghoff Tamás a legfrissebb közvélemény kutatásra hivatkozva kiemelte: a budaörsiek 65 százaléka nagyon szeret itt élni, a 32 százalék szeret; ez korábban fordítva volt, jegyezte meg.

Majd jöttek a kérdések. Fehérvári András a Baross utca nyugati végén, a részben az Auchan tulajdonában lévő, jelenleg erdős terület beépítése miatt aggódott, hogy az maradjon meg zöld területnek. (Erről itt írtunk: http://www.budaorsinaplo.hu/kozelet/20160530/ez-az-erdo-nem-is-erdo). A polgármester válaszában elmondta, hogy az interneten megosztott tervrajz fantomterv, a terület tulajdonosa nem adta még el a területet a szintén az interneten hírbehozott barkácsáruháznak. Ugyanakkor emlékezetett arra, hogy amikor közel két évtizede az Auchan ide épült, a szemben lévő lakók ugyanúgy tiltakoztak, mint a most párszáz méterrel arrébb élők, és az áruház léte nemhogy csökkentette volna, hanem növelte az ingatlanjaik értékét, például azért, mert felfogja az autópályáról ide hallatszó zajt.

Körtvélyesi László egy másik városrész, a Farkasréti út megnövekedett forgalma miatt aggódott. Nem alaptalanul, hiszen – ahogy azt a polgármester is megjegyezte – az autópálya díj bevezető szakaszát sokan próbálják elkerülni Budaörsön keresztül, és ha a főút bedugul, a Farkasréti út felé kerülnek. Ennek ellenére vagy éppen ezért, mert ez egy gyűjtőút lett, a 30-as korlátozó tábla vagy fekvőrendőrök elhelyezése itt nem jó megoldás, másként kell kezelni a helyzetet. A szomszédos 11. kerülettel egyeztetnek arról, hogy a Törökbálinti út, amelyik a Farkasrétire vezeti az autókat, legyen Budapest felől egyirányú, ez talán csökkenti az adott szakaszon a terhelést – tudtuk még meg.

Szóba került az egészségügyi központ helyzete (http://www.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160901/europ-med-ugy-meg-nincs-vege). A lényeg most röviden: az ellátás zavartalan, az EuropMed csődje miatt az üzemeltető 6 hónapig ideiglenes megbízással az a kft., amelyik két éve az ügyeleti ellátást is nyújtja, eközben az önkormányzat pályázatot ír ki és az alapján szerződik majd hosszútávon a legjobb ajánlatot tévő egészségügyi szolgáltatóval.  A polgármester hangsúlyozta, hogy megbízik az intézményt jelenleg irányító dr. Gamalban. Tegyük hozzá: a korábbi főigazgató dr. Kovács Attilával szemben pedig a feljelentés megtörtént, a rendőrség nyomoz.

A legtöbb feltett kérdés egy-egy városrész, utca infrastruktúrájával kapcsolatos; mint például, hogy a Kőhalom utcában hiányos a közvilágítás; illetve hogy a Vasút utcában lesz-e csatorna közpénzből (nem, és belterületbe se vonják, de azt, hogy a lakosság önerőből építse ki a közműveket, nem gátolja a hivatal).  S mint az utóbbi tizenöt évben minden közmeghallgatáson, most is többek kértek szót a Frank-hegyről. Szerintük ugyanis nem történt előrelépés a területen a közművek kiépítésében, illetve a szabályozásban; a hivatal (Lőrincz Mihály műszaki ügyosztály vezető és dr. Bocsi István jegyző válaszolt) és a polgármester szerint azonban igen; de azt is megerősítették, hogy a következő tíz-tizenöt évben nem fogja a város a Frankhegyet belterületbe vonni. (Tavaly novemberben írtuk, hogy egyrészt változtatási tilalmat rendeltek el a területre mindaddig, amíg nem rendeződnek a jogszabály-értelmezési viták, nehogy visszafordíthatatlan folyamatok induljanak el a térségben. Másrészt lehetővé tették, hogy azok az egybefüggő területek, amelyek a szükséges feltételeknek megfelelnek, a helyi építési szabályzat hatályba lépésével kikerüljenek a változtatási tilalom alól.) Kisebb vita alakult ki a város vezetése és a lakosság között abban is, hogy a csatornázás helyett miért nem fogadható el zártrendszerű szennyvízkezelés; és hogy vajon a hegyoldalról az ófaluba leömlő esővíz elvezetése milyen műszaki-technikai megoldással szabályozható a leghatékonyabban.

A budaörsi kertbarátok (volt) egyesület nevében Áros Zsuzsanna elmesélte, hogy Kárpátalján jártak kirándulni és többek között Mezővárin, egy kis településen fogadták őket nagy szeretettel. Novemberben viszontátogatásra hívják Budaörsre az ott élőket, és azt kérik a városvezetésétől, hogy egyrészt legyenek ott ezen a rendezvényen, másrészt lepje meg az önkományzat az igen szegény falu lakosságát egy adventi dekorációval. Wittinghoff Tamás a kérésre nem mondott se igent, se nemet, hanem emlékezetett arra, hogy a Mezővári mellett lévő Beregszászt már támogatja Budaörs; és konkrétabban meg kell majd nézni, hogy milyen értékű ajándékról lenne szó, hiszen egy dekoráció kerülhet pár tízezer forintba, de akár milliós nagyságrendű összegbe.

Kovács István a Budakeszi utcából talán soha nem hagyott még ki közmeghallgatást. A nyugdíjas, idősebb ember ezúttal is köszönetet mondott a megvalósult fejlesztésekért, a polgármester tartalmas beszámolójáért, és – amit szintén nem először tett meg – hosszabb történelmi fejtegetésbe kezdett, ezúttal október 6-dika okán az aradi vértanúkról. Ekkor a hallgatóság sorából egy vele egykorú férfi vonult ki mellé a mikrofonhoz és figyelmeztette Kovács urat arra, hogy visszaél mások türelmével. A polgármester pedig a közbeszólót figyelmezette, hogy ehhez nincs joga, de utóbb saját maga is, bár igen udvariasan, de többször mondandója befejezésére kérte Kovács Istvánt. Ezzel az egyetlen. apró incidenssel végül 1 óra 45 percig tartott 2016. október 5-én délután a budaörsi őszi közmeghallgatás.

Aki lemaradt, de lenne bejelenteni valója, egész évben megteheti, például itt: http://jarokelo.hu/budaors/uj-bejelentes Cikkünk: http://www.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160525/uj-szolgaltatas-jarokelohubudaors)

7780.jpg