Szereted a rajzfilmeket? Jön a Primanima

0
18
7790.jpg

Ötödik alkalommal rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált, amit idén október 19. és 22. között tartanak Budaörsön. A fesztivál kezdeményezője és fő szervezője az Ilyés Gyula Gimnázium, illetve annak animációs tanárai és diákjai. Elsősorban fiatal alkotók mutatják meg, mit tudnak, de minden évben van egészestés film is. A négy napos fesztiválon két nagyjátékfilmet és több mint 100 rövidfilmet vetítenek, ebből 35-öt magyar alkotók készítettek.

Az idei fesztiválra nevezett több mint félszáz diák-, diploma- és elsőfilmes animációból végül 77 rövidfilm és 30 gyerekfilm került be a versenyprogramba. A mind technikailag, mind témájuknál fogva rendkívül színes válogatásba Magyarországról idén rekordszámú, 26 rövidfilm és 9 gyerekfilm lesz látható, amiket mind diákok és feltörekvő fiatal rendezők készítettek.

Többek között a Primanimán lesz a hazai premierje Szederkényi Bella A vaddisznó című filmjének. A francia–német–magyar koprodukcióban készült film kiindulópontja egy nagyvárosi elidegenedés-történet, az alkotó díjnyertes Orsolya című diplomamunkájához hasonlóan.
A nemzetközi mezőnyben nagy közönségsikerre számíthat az idén Cannes-ban debütált cseh fekete komédia, a Happy End (Jan Saska filmje), de kiemelkedik az ír Jack O’Shea Sundance-et, Annecyt és a CineFestet is megjárt Sötét kabát (A Coat Made Dark) című noirja, valamint Evgenia Goster Frankfurter Str. 99a című, Annecyban különdíjjal jutalmazott dokumentarista festményanimációja is. Az egyik legnevesebb intézményből, a londoni Royal College of Art animációs műhelyéből hat diák mérettetik meg, akik közül többen személyesen is elkísérik a filmjüket a Primanimára.

Elsőfilmek: Bucsi Réka - LOVE , Tóth Luca - Superbia, Szederkényi Bella - A vaddisznó

Diplomafilmek: Dell'Edera Dávid - Balkon, Kopasz Milán - Beyond, Takács Anikó - Cosmic Jacuzzi, Kántor Péter - Ujj a ravaszon, Bende Attila - Memento, Bárány Dániel - Házibuli, Tompa Borbála - Random Walks, Király Krisztián - A körömágyszaggató, Andrasev Nadja - A nyalintás nesze

Diákfilmek: Kotschy Péter, Nemes Barna - 56, Pucz Dani, Konstantinos Terlikkas - Az ember és a fák, Molnár Eszter - A varázsgolyó, Pethő Zsófia - Cakó Kacák, Aggie Pak-Yee Lee - Dull Dull, Molnár Ádám - Hungarocelfoci, Bogyó Péter - Kötődés, Börönte Tamás, Debreczeni Zoltán, Farmosi Emi, Mariai Gábor, Rónyai Balázs - madarak, Darabos Éva - Meander TV, László Márk - Mi az animáció?, Győrfi Ágnes - One Day of Rain, Sárkány Vivien - Vízköpő

Rövidfilm Panorámaszelekció: Mira Zénó, Radics Márton - Ares memorandum, Mészáros Borbála, Rádóczy Zsuzsanna: Black OUT, Kreif Zsuzsanna - Candide, "Otthon, édes otthon", Debreczeni Zsuzsanna - Hiszti

Gyerekfilmek: Lugosi István - Iszkiri: Csiri Bá', Darabos Éva - Kaláka: Semmit sem talál az ember, Gelley Bálint - Átjáró Másvárosba - Első fejezet: Közvetítő, Bárczy Örs: Hey Deer!, Szeiler Péter: Hajótöröttek, Orosz Tina: A 13. királylány, Molnár Eszter: A varázsgolyó, Szederkényi Bella: A könyvgyűjtő király, Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt

A rövidfilmeket értékelő háromtagú zsűriben idén a nemzetközi animáció fiatal tehetségei ülnek majd. Csehországból Alexandra Hetmerová, Finnországból Joni Männistö, Észtországból pedig Kristjan Holm érkezik. Az idei Primanima programjainak Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központ, a Zichy Major és a fesztivál idején startoló BAB – Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér ad helyszínt. A fesztiválra beválogatott gyerekfilmverseny idén először, a budaörsi helyszínnel párhuzamosan több hazai nagyvárosban (Székesfehérvár, Sopron, Szekszárd, Pécs) és határontúli településeken (Kolozsvár, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy)   is láthatóak lesznek.

A budaörsi művelődési házban az idén is lesz lehetőség arra, hogy a néző gyerekek pontozzák a látott meséket és különdíjat szavazzanak meg; illetve ők is kipróbálhatják a rajzfilmkészítés egyes munkafázisait, a kézi rajzolástól a számítógépes grafikákig.

Tavalyi beszámolónk: http://www.budaorsinaplo.hu/kultura/20151026/veget-ert-a-primanima

 

A BUDAÖRSI PRIMANIMA ANIMÁCIÓS FESZTIVÁL GYEREKPROGRAMJAI

●●►MESEFILM-VÁLOGATÁSOK

Idén 30 rövid mesefilm méretteti meg magát az óvodásokból és kisiskolásokból álló gyermekközönség előtt. A világ minden tájáról érkező mesecsokorból a gyermekek választhatják ki a kedvencüket, amely díjat nyer a fesztiválon!

Ízelítő: https://youtu.be/8f_KPPkHQjM

► Vetítési időpontok
október 20–21. (csütörtök–péntek)
09.30–10.15 Gyerekfilmek verseny 1 (45′) / 4–6 éves korosztály számára
10.30–11.30 Gyerekfilmek verseny 2 (60′) / 6–10 éves korosztály számára
11.45–12:45 Gyerekfilmek verseny 3 (60′) / 10–12 éves korosztály számára

13.00–13.45 Gyerekfilmek versenyen kívül (45') / korhatár megkötés nélkül

október 22. (szombat)
09.30–10.30 Válogatás a gyerekek kedvenc mesefilmjeiből I. (ca. 60′)
13.00–14.00 Válogatás a gyerekek kedvenc mesefilmjeiből II. (ca. 60′)


●●►A MESSZI ÉSZAK
egészestés francia történelmi kalandmese
 

A 19. század végi Szentpétervárott játszódó történet főhőse a fiatal, 16 éves arisztokrata lány, Szása, aki nagyapja nyomdokain haladva felfedező szeretne lenni.

A film a rangos Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon 2015-ben közönségdíjat nyert.


A film magyar nyelvű előzetese: https://youtu.be/y9fGpftKu-w?t=3s

Vetítési időpont
október 22., szombat, 11.00
Jegyár: 600 Ft / fő


●●►RAJZFILMES JÁTSZÓHÁZ
Rajzolj filmet!

 

7790.jpg