„Életfogytig rock and roll”

0
54
„Életfogytig rock and roll”

A ma esti jótékonysági Omega koncert minden szempontból abszolút siker. Már a Hársfa utcai uszoda és sportcsarnok felé biztosak lehettünk benne, hogy teltház lesz, hiszen egyirányúsítani kellett az utcát, hogy több száz méteren át és mindkét oldalán lehessen parkolni. Majd bő húsz perccel a hét órai kezdés előtt bejutva a csarnokba, sehol egy szabad ülőhely, se az eredeti nézőtéren, se a küzdőtéren elhelyezett székeken, sőt, már a lépcsők is majdnem megteltek.

Az alaphangulatot az elő zenekar (Blackwater Bullfrog a nevük és november 12-én jönnek a PostART-ra, ahol már korábban is hallhattuk őket) megadta, vastapssal búcsúztatta őket a közönség. Ők meg azzal köszöntek el 19 óra 45 perckor, hogy „életfogytig rock and roll”.  Mintegy húsz perc múlva Kóbor János ugyanezzel nyitott.

A kettő között azonban előbb Wittinghoff Tamás polgármester kapott szót. „Bárcsak minden civilszervezet úgy működne, mint a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (Buláke), hiszen nem (csak) kérnek, hanem sok-sok munkával hoznak létre többek között munkahelyeket a sorstársaiknak” – mondta.  Hozzátéve, hogy ez a mostani a negyedik jótékonysági koncert, amit az egyesület szervezett. „Persze ahhoz, hogy ez megvalósuljon, kellenek az olyan zenekarok, mint az Omega. Gázsi nélkül vállalták a fellépést, csak úgy, mint az elő zenekar, amiért nagy-nagy köszönet”.

Amikor Nyikes Fatime, a Buláke elnöke átvette a mikrofont, lekapcsolták a fényeket és sötét lett. „Mit gondolnak, attól, hogy most rosszabbul látnak, kevesebbek lettek?” – szegezte a kérdést a tömegnek. „Nem, de ahhoz, hogy ugyanúgy boldoguljanak látás nélkül is, új készségeket kell előhívni, erősíteni, és nekünk ez a munkánk, mi ezért dolgozunk, és az Omega ma este, a Fehér Bot világnapján, ehhez adta a támogatását.”

Hogy milyen volt a koncert? Mennyire jött be az egészen kisgyerekektől kezdve a harminc- negyven éveseken át a túlnyomóan mégis csak nagymama és nagypapa korú közönségnek?  Azt hiszem, hogy nagyon. Megvolt minden eleme, ami miatt az Omega rajongók tábora 51 éve nem fogyott el, az ifjabb generációkkal inkább gyarapodott.  És érdekes volt a színpadon látni a mai Benkőt és mai (semmit sem változott) Kóbort, és a háttérben kivetítve a húsz-harminc évvel ezelőtti koncertjeik felvételeit. S igen, a végén, este fél 10 után elhangzott még a Léna, a Gyöngyhajú lány és a Petróleum lámpa is.

A cél, amit a látássérültek e koncert bevételéből meg szeretnének valósítani, hogy megvásárolják a Patkó utca 7. szám alatti helyiséget, ahol bérlőként évek óta működnek, és amit a tulajdonosa el kíván adni. Itt jelenleg 26 megváltozott munkaképességű és 4 látósegítő dolgozik; és gyakran megfordulnak a tagjaik és a gyógymasszázsra érkező vendégeik. Ráadásul éppen egy éve újítottak fel.  Bár a koncert bevételeinek és a költségeinek a pontos  elszámolása természetesen még nem történt meg, a tömeget látva nyugodtan kijelenthetjük – amit lapunk kérdésére Nyikes Fatime is megerősített -, hogy a hiányzó 5 millió forint meglesz, meglett. Előzetesen azt írtuk, hogy az előző években anyagilag a legsikeresebb kétségtelenül a Zorán koncert volt az egyesület számára, de az Omega most nagy valószínűséggel felülmúlta azt.

ui.

Néhány ismerősöm megkérdezte a koncert után, hogy Nyikes Fatime is látássérült-e, hiszen ez távolról természetesen nem látszott. Aki szeretné kicsit őt is megismeri, például itt jelent meg róla most egy cikk (és igen, szavazni is lehet rá):http://noklapja.nlcafe.hu/noklapja-hosei/

 

„Életfogytig rock and roll”