Kivándorolt híres magyarokról – könyvbemutató

0
27
7892.jpg

A Szétrajzás - Híres magyar emigránsok kézikönyve című mű az 1880-as évektől az 1956-os forradalomig három hullámban megtörtént tömeges kivándorlást veszi górcső alá, amelyben sok író, művész, tudós volt érintett. A kivándorlás traumája mindannyiuk életén kitörölhetetlen nyomokat hagyott, hiszen a beilleszkedésük során az örökös kettősség (kétlakiság, kétnyelvűség és kettős látásmód) volt a jellemző. Voltak olyan kivándorlók, akik szándékosan letagadták származásukat, és vállalták a teljes kulturális beolvadást, ám sokan közülük a halál közeledtével mégis vissza szerettek volna térni az édes anyaföldbe, ahol az őseik nyugszanak. A kötet a 20. századi magyar értelmiségi emigráció történetét meséli el szövevényes életutakon keresztül

A kötetben szereplő személyek, politikai nézeteiktől függetlenül, elsősorban szakmai tudásuk, érdemeik és eredményeik alapján kerültek kiválasztásra. A kötet azokat a közéleti szereplőket gyűjti össze, akiknek ősei vagy saját maguka korabeli dokumentumok bizonysága szerint, a történelmi Magyarország területén magyarként születtek. A kötet legendássá vált színészek, írók, filmrendezők, híres producerek, operatőrök, zenészek és zeneszerzők, képzőművészek, tudósok és neves üzletemberek magyar származására vonatkozó dokumentumokat mutat be. Olyan nevekkel találkozhatunk a gyűjteményben, mint Tony Curtis, Paul Newmann, Johnny Weissmüller, Leslie Howard, Paul Lukas, Max Reinhardt, George Cukor, William Fox, Adolf Zukor, Joe Pasternak, Sir Alexander Korda, Lucien Hervé, Robert Capa, André Kertész és még sokan mások.

Az albumban szereplő források - amelyek több mint 40 magyar és külföldi közgyűjteményből, köz- és magánlevéltárból, irattárból és levelestárból kerültek ki - önmagukban is egyedülállóak, mert sajátos lenyomatai a magyar történelmi múltnak, ezáltal pedig hozzájárulnak különböző kultúráinak, társadalmi és szellemi arculatának rekonstruálásához.

 

Csiffáry Gabriella Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosa, író,
szerkesztő, médiaszemélyiség.

Honlapja: http://www.csiffary.extra.hu

Wikipédia-oldala: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csiff%C3%A1ry_Gabriella

Facebook-oldala: https://www.facebook.com/csiffary.gabriella

Youtube-oldala: https://www.youtube.com/user/csiffarygabriella

 

 

7892.jpg