Véget ért az idei Primanima

0
49
7936.png

Az este nyolc kezdődő záróünnepség Csorba Lóci (akit a Lóci játszik formációból ismerhetett a közönség) vicces-vidám dalaival kezdődött, amelyeket eleinte egy szál gitárral adott elő, majd bekapcsolódott az előadásba Szeder-Szabó Krisztina énekesnő is. Lóci nemzetközi közönségre való tekintettel angolul is felkonferálta a dalait, valamint bele-beleszőtt pár angol sort is a magyar nyelvű dalszövegekbe, nagy derültséget okozva a közönségnek.

Az előadás után Richly Zsolt (Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, hozzá kötődnek többek között A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi című rajzfilmek) lépett a pódiumra, aki az idén először átadásra kerülő Csermák Tibor-díjjal kapcsolatban mondott pár szót. Kiemelte, hogy a saját kezdeti munkáit ő maga is Csermák Tibornak mutatta meg, aki akkor már rajzfilmrendezőként dolgozott, majd ez a kapcsolat később barátsággá mélyült kettejük között. Nagy szeretettel konferálta fel Csermák Tibor A piros pöttyös labda című rajzfilmjét, amely 1961-ben elnyerte a Velencei Gyermekfilmfesztivál első díját, az Arany Oroszlánt.

A gyönyörű rajzfilm után összefoglaló videókat vetítettek: a közönség kapott egy kis ízelítőt a fesztivál négy napjának történéseiből, valamint a fesztivál alatt zajló workshopok munkáit is bemutatták. A filmvetítés mellett ugyanis kemény munka és rövidfilmkészítés folyt a BABtéren és a Jókai Mór Művelődési Központban is: négy csapat (a BABtér alkotói, a JMMK gyermekközönsége, két meghívott erdélyi egyetem tanulói, valamint a Milos Tomic szerb médiaművész által vezetett nemzetközi workshop résztvevői) alkotott közös munkával rövid, elgondolkodtató filmeket.

Ezután kezdetét vette a díjátadás: a díjazott filmek és alkotóik nevét a keretes cikkünkben olvashatják. Az ünnepség záróbeszédét Vágó Csaba, Budaörs kabinetfőnöke mondta el, aki úgy fogalmazott, hogy „nagyon rövid és egyben nagyon hosszú is volt az elmúlt négy nap”. Kiemelte, hogy idén minden eddiginél nagyobb volt a fesztivál, hiszen több országból és több filmmel neveztek az idei versenyre, valamint városunkban is több helyszínen zajlottak az események, amelyek sok embert vonzottak. Zárszóként pedig optimistán csak annyit mondott: „Most pedig egy év szünet következik!”

Előzmények:

http://www.budaorsinaplo.hu/kultura/20161020/megkezdodott-a-primanima

http://www.budaorsinaplo.hu/kultura/20161007/szereted-a-rajzfilmeket-jon-a-primanima

 

 

 

7936.png