Őszibarack napok – megnyílt a kiállítás

0
33
7938.jpg

Fotó- és gasztronómiai kiállítással kezdődött tegnap késő délután a városházán a budaörsi őszibarackot népszerűsítő programsorozat, a II. Őszibarack Napok, amit a Budakörnyéki Őszibarack Szövetkezet tavaly szervezett meg először, és az idén másodszor már az önkormányzat támogatásával.  

„Mi jutott eszébe az embereknek Budaörsről száz évvel ezelőtt? A bor, a szőlő és az őszibarack és a Kőhegyen a sok szép pince” – kezdte megnyitó beszédét Wittinghoff Tamás polgármester, mint a kiállítás házigazdája. Majd elmesélte, hogy gyerekkorában a budai piacon ők is a budaörsi sváb asszonyoktól vásárolták a gyümölcsöket. Utána ezt a kultúrát sok minden megtörte. S ha teljes egészében nem is lehet feleleveníteni a település hajdani mezőgazdaságát, jó hogy ebből a kultúrából sikerült mára sok mindent megőrizni, illetve dr. Luntz Ottokár, néhai budaörsi borászt idézve, kisebb méretben helyreállítható annyi, hogy a budaörsi bor és gyümölcs és Kőhegy újra ide vonzza az érdeklődőket. Példaként a polgármester Szentesi József borászatát emelte ki, aki ugyan nem helyben termett szőlőből, de az itteni pincészetében kiváló bort és pezsgőt állít elő. A polgármester a dr. Luntz Ottokárról elnevezett egyesület (a „kertbarátok” – a szerk.) érdemeit is megemlítette, hiszen ők kezdték el évekkel ezelőtt kutatni és visszahozni a köztudatba a budaörsi őszibarack történetét. „Itt a lábunk előtt a város” – utalt az aulában a földön található nagy, színes térképre, rajta a szocializmus idején felparcellázott Frankhegy, ahol emiatt az egykori szőlő és gyümölcsösök helyén ma össze-visszatagolt, rendezetlen telkek vannak. Végül köszönetet mondott a mostani rendezvényért a Budakörnyéki Őszibarack Szövetkezetnek és a kiállítás fotóiért Májer Emesének, aki természetesen nem csak az őszibarackot, hanem a környezetet is megörökítette.

„Először is gratulálok, hogy fölismerték, milyen népszerű az őszibarack, ami azon kívül, hogy finom, minőségi bánásmódot igényel” – ezt már dr. Nagy István a mezőgazdasági tárca államtitkára mondta. Ahhoz is gratulált, hogy az ipar és a kereskedelem fejlesztése mellett a településen van igény a minőségi, kiváló, hazai élelmiszerekre. A kiállítás kiváló lehetőség az őszibarack fajták bemutatására, és hogy milyen különleges csemegék, lekvárokat készíthetők belőle – tette hozzá az államtitkár, és kiemelte, hogy a Frankhegyen a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör tavaly őshonos fák ültetésével mintakertet alakított ki, illetve hogy a kezdeményezésükre a budaörsi barack a Pest megyei „értéktárba” is bekerült (http://www.budaorsinaplo.hu/kozelet/20151030/a-budaorsi-barackert).

Az egy főre jutó zöldség és gyümölcsfogyasztás Magyarországon sajnos csökkent – folytatta az államtitkár -, ugyanakkor az egészséges életmód egyre népszerűbb, és egyre meghatározóbb a kereslet a minőségi, helyi, biztonságos és ellenőrzött forrásból származó élelmiszerek iránt. A kormány zöldség- és gyümölcs ágazati stratégiája is azt a célt szolgálja, hogy középpontba állítva a helyi kis- és középvállalkozásokat, a jelenlegi 2,5 millió tonna magyar gyümölcstermelés 1 millió tonnával  növekedjen és színvonala az európai uniós átlag felé emelkedjen. A stratégia kulcselemei a kutatás-fejlesztés és a marketing támogatása, és a szemléletváltás a környezettudatosság érdekében, melyben a kertészetnek kiemelkedő szerepe van. „Milyen nagyszerű érzés lesz majd az unokáknak elmondani, hogy ezeket a fákat mi ültettük” – tért vissza az államtitkár a budaörsi eseményekre.

„Ez a programsorozat egyszerre a múlt, a jelen és a jövő” -  zárta a köszöntők sorát Kisberk Balázs, a budaörsi gazdakör elnöke, a rendezvény fő szervezője. Hangsúlyozva, hogy a kiállítás megnyitása csak az első állomás, hiszen az események folytatódnak majd szombat reggel  a heti gazdapiacon többek között  tökfaragó versennyel, majd délben a PostArton lesz a szépkorúak és a fiatalok gasztronómiai vetélkedése, ugyanott este bál, és másnap a Frankhegyen újabb fák ültetésére kerül sor.

A megnyitó végül a Szél néptánc csoport Pacsirták kórusának az alkalomhoz illő előadásával zárult.

Korábbi cikkünk:

http://www.budaorsinaplo.hu/kultura/20161012/ii-oszibarack-napok-oktober-24-30-ig-meghivo

 

 

7938.jpg