Új honlap készült a várostervezési alapdokumentumok egyeztetéséhez

0
68
8024.jpg

A Budaörs 2030 Távlatok program keretében végéhez közeledik a városi Településfejlesztési Koncepció (TKF) és az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) megalkotásának első szakasza. Elkészült egy új honlap is, amelyen a lakossági véleményeket is meg lehet tekinteni.

De mi is az a TKF ÉS ITS? Budaörs hosszú távú céljait és jövőképét a Településfejlesztési Koncepció (TKF) rögzíti, amelynek része egy helyzetelemzés is. Az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) pedig az előbbihez illeszkedve a középtávú célokat határozza meg.
A TFK és az ITS készítéséhez tavasszal kezdett hozzá a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodája. Az elmúlt fél évben különböző módszerekkel igyekeztek megtudni a lakosság véleményét, hogy ezekre alapozva jöhessenek létre a város jövőjét meghatározó dokumentumok. A kutatás egyik helyszíne a városháza volt, ahol az odalátogatók nagy, színes kockákat találhattak az aulában, valamint egy hatalmas légi fotót is láthattak a padlózaton. Utóbbira kis színes pontokkal a kedvenc helyeiket, valamint a fejleszteni való területeket jelölhették be a betérők, a kockákon pedig a véleményeiket, ötleteiket rögzíthettek, hogy miért szeretik Budaörsöt, mit csinálnának másképp, illetve milyennek szeretnék látni a várost a jövőben.
A főépítészi iroda játékos formában, személyes konzultáció keretében, illetve e-mailen is várta és kapta az észrevételeket a lakosságtól. A hivatal építészei jelen voltak május 7-én a Budaörs Fesztiválon, majd augusztus végén az Idesüss! Budaörs napja rendezvényen is. Mindkét eseményen önálló sátorban fogadták a budaörsieket, hogy játékos és komoly formában is megtudakolják véleményüket a várostervezéshez kapcsolódóan. Mindkét akció rendkívül sikeres volt, hiszen rengetegen megfordultak a Budaörs 2030 Távlatok program Jövőműhely Sátrában, és a játékos programok mellett a várostervezéssel kapcsolatos kérdésekben is kifejtették a véleményüket.
A véleményeket összegezték, és most egy önálló honlapon tették elérhetővé, amely https://2030tavlatok.budaors.hu címen található. Itt többek között térképen is nyomon követhetőek, hogy mit szeretnek, min változtatnának a budaörsiek, valamint megtalálható valamennyi beküldött városfejlesztési javaslat is.
Mindezekkel párhuzamosan zajlott a tervezési dokumentumok megszövegezése is, amely a végéhez közeledik, így várhatóan még az idén a döntéshozók elé kerül a dokumentum. Ezt újabb egyeztetés követi: immár az elkészült dokumentumokhoz kapcsolódva várják a Főépítészi Iroda munkatársai a véleményeket, észrevételeket a partnerségi egyeztetés keretében. A koncepció és a stratégia is felkerül az önkormányzat honlapjára, illetve az új https://2030tavlatok.budaors.hu honlapra is. A dokumentumokkal kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat a 2030tavlatok@budaors.hu e-mail címre küldhetik a Főépítészi Iroda számára az érdeklődők.


Korábbi cikkeink:

http://budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160426/digidokk-10
http://budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160425/tervezzuk-egyutt-a-varost
http://budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160422/induljon-a-jovohet-varostervezesi-jatekkal

8024.jpg