Múltunk

Mi történt 1956. október 27-én Budaörsön?

2016-11-05

Nem egy véletlenül erre tévedő szovjet tank, hanem magyar katonai egység okozta 1956. október 27-én dél körül Budaörsön négy ember halálát. A templomból senki nem lőtt a katonákra és a sortűz  a boltnál sorban állókat sebesítette meg. A tegnapi fórum a Heimatmuseumban egy kis lépéssel közelebb vitt a valódi események megismeréséhez, de hatvan év után még mindig van kutatni való; és élő szemtanú egyre kevesebb.

Gyerekek a múzeumban

2016-11-04

Az őszi szünet utolsó napján, péntek délelőtt kétnyelvű (magyar és német) bábelőadással és kézműves foglalkozással várták az óvodásokat és kisiskolásokat a Heimatmuseumba.

Gyertyaláng Mária sírhantján

2016-10-30

Már évek óta felkeresem H. Mária sírját az Ótemetőben és halottak napján mécsest vagy gyertyát gyújtok emlékére.
 

Koszorúzás Halottak Napja és Mindenszentek alkalmából

2016-10-26

Halottak Napja és Mindenszentek alkalmából szervezett ma kora délután koszorúzást az önkormányzat a hősi emlékműveknél.

Feltáratlan 56-os emlékek gyűjtése

A Pongrátz Gergely 56-os Közhasznú Alapítvány országos gyűjtést hirdet a 60 évvel ezelőtti forradalom feltáratlan emlékeinek felkutatása és közkinccsé tétele érdekében.

Kivándorolt híres magyarokról – könyvbemutató

2016-10-23

Tony Curtis, Paul Newmann, Johnny Weissmüller, Leslie Howard, Paul Lukas, Max Reinhardt, George Cukor,  Robert Capa és még sokan mások a hősei Csiffáry Gabriella Szétrajzás - Híres magyar emigránsok kézikönyve című művének, amit október 26-án szerdán 18:30-tól mutat be a Gr. Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtárban.

1956. október – Ünnepségsorozat a forradalom 60. évfordulója alkalmából

2016-10-19

Kinek mit jelent 1956. október 23-dika? A 60. évforduló alkalmából Budaörs a szokásos koszorúzás és ünnepi beszédek mellett a Göncz Árpád utca tábláját illetve a Bibó István tér dísztábláit avatja fel, és ünnepi hangversenyekkel készül. Egyebek között ennek hátteréről kérdeztük előzetesen Wittinghoff Tamás polgármestert.

”Akié a fegyver, azé a hatalom …”

2016-10-18

Emlékkonferenciát tartott a városházán a budaörsi Német Kulturális Egyesület „Az 1956-os forradalom Budaörsön és a budai hegyvidéken” címmel október 15-én. A köszöntők után négy tudományos előadás hangzott el, köztük Dr. Gajdos-Frank Katalin PhD, a Jakob Bleyer Heimatmuseum igazgatója a Szabad Európa Rádióról és a magyarországi németekről 1956-ban, illetve a budaörsi eseményekről beszélt.

Ha a pinceajtók mesélni tudnának

2016-10-12

Lelkes kis csapat gyűlt össze szombat délelőtt a kapuk-pinceajtók sétára, az Óvárosért Egyesület hívására, ahol néhány mondatban szóltam az egykor virágzó szőlőkultúráról, a filoxéra pusztításáról, a vidám életről, ami egykor a pincékben zajlott vasárnap délutánonként. Néhány pincénél a tulajdonosokkal is beszélgettünk.

„Bizánc öröksége” a PostART-on

2016-10-04

A Budaörsi Görögkatolikus Egyházközség és a Szent Demeter Közhasznú Alapítvány pár év szünet után ismét útjára indítja a „Bizánc Öröksége” című előadássorozatot, amelynek helyszíne (első előadás október 18-án) a PostART épülete lesz.

Széchenyi születésnapjára

2016-09-24

Akiről nem lehet elégszer megemlékezni, akit a legnagyobb magyarnak neveztek: gróf Széchenyi István. Tudták, hogy szeptember 21-én volt a születésének 225. évfordulója? Van itt Budaörsön egy baráti kör, amelyik 1975 óta ápolja Széchenyi szellemiségét. Szeptember 21-én rendszeresen koszorút helyeznek el Kamaraerdőn a szobránál, és idén ellátogattak Nagycenkre is, ahol új kiállítás nyílt és felszentelték az újból felépített kápolnát.

Szüreti mulatság volt a Csiki Pihenőkertben

2016-09-19

A 7. Testvérvárosi Szüreti Mulatság keretében újra leszedték a szőlőt a testvérvárosainkkal közösen telepített, az összetartozást szimbolizáló "Európa Kertben" a Csiki Pihenőkertben. A beszédek rövidek voltak, így maradt idő munka után  inni-enni és beszélgetni is, és a közös táncok sem maradtak el.

Luntz Ottokárra emlékeztek

2016-09-10

A budaörsi kertbarátok a budaörsi dr. Luntz Ottokár szőlőnemesítőre, névadójukra emlékeztek szeptember 8-án,a halálának 15. évfordulóján. Az egykori pincészetnél táblát avattak a Bor utcában, a Szabadság úton a művelődési ház előtt pedig gyümölcskompozíciók jelezték, hogy bent milyen ünnepség zajlik.

Gróf Nádasdy Borbála élete

2016-09-08

Gróf Nádasdy Borbála mesélt az életéről szeptember 7-én a könyvtárban. A rendhagyó történelemóra után levonható egyik tanulság talán az, hogy a legfontosabb, amit örökül hagyunk a gyermekeinkre az a mód, ahogyan éltünk.

Névadójukra emlékeznek a kertbarátok

2016-09-06

A budaörsi kertbarátok Dr. Luntz Ottokár nevét vették fel, ezzel is megőrizve emlékét az elismert szőlőnemesítő szakembernek. Azóta is büszkék névadójukra. Szeptember 8-án, halálának évfordulóján emléknapot rendeznek, melyre szeretettel várják az ismerősöket, érdeklődőket, a budaörsieket.

Málenkij robotos kártérítés

2016-08-15

A németországi „BVA“ honlapján megjelent a német parlament pénzügyi bizottságának döntése az egykori német állampolgárságú vagy NÉMET SZÁRMAZÁSÚ polgárok kényszermunkára hurcolás miatti kártalanításáról. 2 500 EURO egyszeri kártalanítást kérhet az, aki még élő málenkij robotos vagy a 2015. november 27-e után meghalt érintett személy házastársa, vagy gyermeke.

Boldog névnapot (Buda)Örs!

2016-07-14

Az Örs személynév  talán a magyarokhoz csatlakozott három kabar törzs egyikének a nevéből származik, és ótörök eredetű jelentése férfi. Az Örs névnap apropóján írtunk egy kis helytörténeti összefoglalót.

Sorsok, idők

2016-06-25

„Tiszteld őseidet, mert rajtok keresztül nyertél életet, örököltél Istent és Hazát.”.Steinhasuer Klára Wass Albertet idézve sok-sok régi fényképet mutatott 2016. június 23-án a Lévai utcai Közösségi Házban...

“Rozmaring” – színdarab az elűzetésről

2016-06-20

A Rozmaring című darab a magyarországi németek elűzetésének 70. évfordulója alkalmából íródott és áprilisban Solymáron teltházat vonzott. Budaörsön – talán a vasárnap késődélutáni időpont, talán más okból – tegnap kevesebben nézték meg és inkább az idősebbek, ám itt is felváltva hol könnyeket, hol hangos nevetést váltott ki a nézőkből.

CALW-ból érkeznek katonák dolgozni a budaörsi katonai temetőbe

2016-06-17

Német katonák érkeznek a budaörsi német katonai temetőbe az elesettek sírjait gondozni 2016. június 27. és július 08. között. Ők a német Szövetségi Haderő különleges alakulatának tagjai. Az egység feladata folyamatos készültség és készenlét mellett a német állampolgárok fogságból való kimentése/kiszabadítása.

Jelenlegi oldal: 1 Összes oldal 9